Рішення
від 30.04.2024 по справі 576/888/24
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/888/24

Провадження № 2-о/576/26/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.04.24 м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді: Сапона О.В.,

присяжних: Єчко Н.М., Сидоренко О.І.,

з участю секретаря: Самойленко О.В.,

розглянувши справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Глухівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шосткинському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Шалигинська селищнарада Шосткинськогорайону Сумськоїобласті, про оголошення фізичної особи померлою, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду із вказаною заявою, мотивуючи її тим, що вона є матір`ю ОСОБА_2 (до зміни прізвища та по батькові ОСОБА_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який проживавта бувзареєстрований по АДРЕСА_1 .У червні2005року її син,ОСОБА_2 , пішов з дому та до цього часу не повернувся. З того часу ніяких відомостей про місце його перебування не надходило. З приводу зникнення сина вона зверталася до правоохоронних органів. За результатами розгляду її заяви СВ ВП №1 (м. Глухів) Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області було розпочате кримінальне провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України, за фактом безвісного зникнення, однак розшукові заходи, які проводились правоохоронними органами та родиною, жодних позитивних результатів не дали. Таким чином, про місце перебування її сина немає ніяких відомостей вже майже 20 років. Тому заявник просить ухвалити рішення суду, яким оголосити її сина, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлим, так як це необхідно їй для вирішення питань, пов`язаних зі спадкуванням та розпорядженням майном, яке він як спадкоємець за заповітом фактично прийняв після смерті її матері ОСОБА_4 , але своїх спадкових прав не оформив.

Заявник в судовому засіданні свою заяву повністю підтримала з мотивів, викладених в заяві.

Представник заінтересованої особи начальник Глухівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Шосткинському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Книш Н.О. в судове засідання не з`явилася, а представила заяву, в якій просить розглянути справу без її участі. Щодо оголошення ОСОБА_2 померлим, заперечень не має.

Представник заінтересованої особи селищний голова Шалигинської селищної ради Шосткинського району Сумської області Матвієнко Ю. в судове засідання також не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі. Щодо оголошення ОСОБА_2 померлим, покладається на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення заявника, оцінивши належність, допустимість і достовірність кожного доказу, суд прийшов до наступних висновків.

Так, судом встановлено, підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_2 (до зміни прізвища та по батькові ОСОБА_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с. Сваркове Глухівського району Сумської області, був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . Є спадкоємцем за заповітом та прийняв спадщину після смерті бабусі по матері, ОСОБА_5 .

Згідно довідки ВП №1 (м. Глухів) Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області від 20.02.2024 за результатами розгляду заяви від 11.06.2021 про безвісне зникнення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , того ж дня розпочате кримінальне провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021200620000172, правова кваліфікація ч.1 ст. 115 КК України. У вказаному кримінальному провадженні проведений ряд слідчих і процесуальних дій, проте на даний час встановити місцезнаходження ОСОБА_2 не представилось можливим.

За даними довідки Шалигинської селищної ради Шосткинського району Сумської області від 29.01.2024, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 05.06.2002 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але з червня 2005 року і по теперішній час за даною адресою не проживає і його місцезнаходження не відоме.

Згідно письмових поясненнь свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , останні підтверджують, що свого сусіда ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за місцем його постійного проживання за адресою АДРЕСА_1 , вони бачили останній раз влітку 2005 року, з тих пір його місцезнаходження їм невідоме.

З наведеного слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , більше ніж протягом трьох років відсутній за місцем його постійного проживання, і відомостей про місце його перебування протягом цього часу немає.

Відповідно до п. 3 ч. 2ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України(далі -ЦПК України) суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1ст. 46 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України), фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років.

Пунктом 13постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», судам надано роз`яснення про те, що громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, зазначених уст. 46 ЦК України, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті.

Відповідно до ч. 3ст. 46 ЦК Українифізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно дост. 47 ЦК Україниправові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Відповідно до вимогст. 306 ЦПК Українипри розгляді справ даної категорії суди повинні з`ясовувати для якої мети необхідно заявникові оголосити фізичну особу померлою.

З огляду на викладені судом норми закону та встановлені обставини, а саме встановлення факту відсутності у місці постійного проживання ОСОБА_2 , відомостей про місце його перебування протягом більше трьох років, суд робить вірогідне припущення про смерть останнього, а тому вбачає необхідність оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлим з метою вирішення питань, пов`язаних зі спадкуванням та розпорядженням майном, яке він як спадкоємець за заповітом фактично прийняв після смерті своєї бабусі по матері ОСОБА_4 , але своїх спадкових прав не оформив.

Керуючись ст.10, 12,13,76-78,81, 89, 247,258,259,263-265,293-294,305-308 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , проживаючої по АДРЕСА_2 , реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 , задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Сваркове Глухівськогорайону Сумськоїобласті,громадянинаУкраїни, проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , померлим з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення судуне буловручене удень йогопроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя Глухівського міськрайонного суду О.В. Сапон

Присяжні Н.М. Єчко

О.І. Сидоренко

СудГлухівський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118738333
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —576/888/24

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні