Рішення
від 30.04.2024 по справі 509/6182/23
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/6182/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2024 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Кочко В.К.,

при секретарі - Савченко М.В.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

представника відповідача - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Овідіополь цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Академмістечко - Совіньйон" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вищевказаним позовом, в якому просив суд стягнути з ОСОБА_2 на його користь заборгованість у розмірі 4593,83 грн., посилаючись на наступні обставини:

На виконання положень Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» ОСББ «АКАДЕММІСТЕЧКО - СОВІНЬОЙН» здійснює утримання будинку та прибудинкової території, а також забезпечення багатоквартирного будинку комунальними послугами з централізованого водопостачання та водовідведення, постачання електричної енергії та послугами охорони в будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 та є платником обов`язкових внесків та платежів відповідно до Статуту ОСББ та споживачем таких комунальних послуг як централізоване водопостачання та водовідведення, постачання електричної енергії та послуг охорони.

Утримання будинку та прибудинкової території здійснюється ОСББ «АКАДЕММІСТЕЧКО-СОВІНЬЙОН» відповідно до кошторису затвердженого Протоколом установчих зборів співвласників будинку за адресою: АДРЕСА_1 від 21.09.2022 р. та складає 7,64 грн. за 1 кв. м.

Послуги з централізованого водопостачання та водовідведення та постачання електричної енергії надаються на підставі укладеного Договору №1 від 27 жовтня 2022 р. про умови забезпечення водо-, енергоресурсами та водовідведенням між ОСББ «АКАДЕММІСТЕЧКО-СОВІНЬЙОН» та ОК «Зелений Гай+».

Охороні послуги з охорони прибудинкової території Житлового Комплексу «Академмістечко» за адресою: АДРЕСА_1 надаються ТОВ «СОБ ДОЗОР» на підставі Договору №127/22 від 07 жовтня 2022 р.

24.10.2023 р. ухвалою Овідіопольського районного суду Одеської області відкрито провадження у справі, прийнято розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

11.12.2023 р. ухвалою Овідіопольського районного суду Одеської області здійснено перехід від розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до розгляду за правилами загального позовного провадження.

25.12.2023 р. на адресу суду надійшов відзив відповідача ОСОБА_2 , в якому зазначив, що розрахунок заборгованості складений некоректно, послуги з охорони та вивіз ТПВ надавались неналежної якості, не вказано які саме роботи було проведені позивачем в межах послуг із утримання будинку та прибудинкової території, до суду не надані акти виконаних робіт. Відсутній справедливий розподіл витрат на управління будинком, прибудинкова територія ЖК "Академмістечко" не прийнята на баланс об`єднання.

31.01.2024 р. до суду надійшла відповідь на відзив представника позивача - ОСОБА_4 .

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив задовольнити.

Відповідач та його представник у судовому засіданні заперечували проти задоволення позову, просили відмовити у повному обсязі.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, додані до неї документи приходить до висновку, що даний позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

ОСББ «АКАДЕММІСТЕЧКО - СОВІНЬОЙН» здійснює утримання будинку та прибудинкової території, а також забезпечення багатоквартирного будинку комунальними послугами з централізованого водопостачання та водовідведення, постачання електричної енергії та послугами охорони в будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 та є платником обов`язкових внесків та платежів відповідно до Статуту ОСББ та споживачем наступних комунальних послуг: централізованого водопостачання та водовідведення, постачання електричної енергії та послуг охорони.

Станом на 31.08.2023 р., ОСОБА_2 має заборгованість у розмірі 4593,83 грн., що складається з:

- Внесків та платежів у розмірі 3260,73 грн. за період з жовтня 2022 р. по серпень 2023 р.;

- Послуг охорони у розмірі 1100,00 грн.;

- Заборгованість за електро та водопостачання 233,10 грн.

Відповідно до ст.. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

У статті 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», статтею 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" визначено, що співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Пунктом 5 частини 1 статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 10 даного Закону, ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Так, судом встановлено що розрахунок внесків на утримання будинку та прибудинкової території здійснюється ОСББ «АКАДЕММІСТЕЧКО-СОВІНЬЙОН» на підставі кошторису затвердженого Протоколом установчих зборів співвласників будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 . від 21.09.2022 р. та складає 7,64 грн. за 1 кв. м., відповідно до норм Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»; послуги з централізованого водопостачання та водовідведення та постачання електричної енергії надаються на підставі укладеного Договору №1 від 27 жовтня 2022 р.; охороні послуги надаються ТОВ «СОБ ДОЗОР» на підставі Договору №127/22 від 07 жовтня 2022 р.

На даний час ОСОБА_2 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 , що не спростовується сторонами у справі, Доказів оплати відповідних послуг Відповідачем не надано, розрахунок позивача не спростовано, належними та допустимими доказами.

Статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирної будинку» передбачено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Згідно ст. 162 ЖК України власники (споживачі) повинні здійснювати оплату за отримані комунальні послуги у строки встановлені угодою сторін.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 7 цього Закону споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

У відповідності зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання (ч. 1 ст. 625 ЦК України).

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України. Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом, у передбачених ЦПК України випадках.

Таким чином, з огляду на встановлені судом фактичні обставини справи, предмет та підстави позовних вимог, відсутність доказів сплати відповідачем заборгованості, відсутності належних та допустимих доказів, що спростовують заявлені позовні вимоги, суд доходить висновку, що позов підлягає частковому задоволенню.

Статтею 133 ЦПК України встановлено, що Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Судом встановлено, що за подання даного позову позивачем сплачений судовий збір у розмірі 2684,00 грн., який підлягає стягненню з Відповідача.

Також, згідно ч. 2 ст. 141 УПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача у разі задоволення позову.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, у тому числі витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Суд враховує позицію Європейського суду з прав людини, відповідно до якої заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим (справа «Гімайдуліна і інші проти України» від 10.12.2009 року, справа «Баришевський проти України» від 26.02.2015 року). А також висновки ЄСПЛ, викладені у справах: «East/West Alliance Limited» проти України» від 02.06.2014 року, за змістом яких заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір обґрунтованим; «Лавентс проти Латвії» від 28.11.2002 року, за результатом розгляду якої ЄСПЛ вирішив, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

При цьому, витрати за надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою, чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини 2 статті 137 ЦПК України), що узгоджується з практикою Верховного Суду, зокрема, постановою від 22.01.2021 року в справі №925/1137/19.

Верховний Суд у постанові від 12.06.2018 року по справі №462/9002/14-ц (провадження №61-9880св18), прийшов до наступних висновків: «свобода договору не є абсолютною, вона обмежується законом і суттю договірних правовідносин, якою за договором про надання юридичних послуг у формі представництва у суді є забезпечення балансу приватних і публічних інтересів - права особи на кваліфіковану юридичну допомогу при розгляді її справи у суді (приватний інтерес) і незалежність та безсторонність судової влади при розгляді цивільних справ (публічний інтерес).

Також діючим законодавством передбачено, що при визначенні розміру компенсації суду слід враховувати (а сторонам доводити) розумність витрат, тобто відповідність понесених стороною витрат складності, обсягу та характеру наданої адвокатом (іншим фахівцем) допомоги. На доведення обсягу наданої правової допомоги суду може бути надано як доказ докладний письмовий звіт адвоката у конкретній справі, адресований клієнту.

Приймаючи до уваги зазначене вище, суд вважає, що заявлений представником позивача розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, який підлягає відшкодуванню за рахунок відповідача, є завищеним та неспівмірним з обсягом наданих послуг адвоката, а отже підлягає зменшенню до 1000 грн., які підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.12,13,76-82,89,141,258,259,265 ЦПК України, ст.ст.512,526,625 ЦК України

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Академмістечко - Совіньйон" - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІПН НОМЕР_1 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Академмістечко - Совіньйон" (65496, Одеська область, Одеський район, смт.Таїрове, вул.Приміська,1, кв.41, ЄДРПОУ 44876199) заборгованість у розмірі 4593 грн. 83 коп., що складається з: внесків та платежів у розмірі 3260,73 грн. за період з жовтня 2022 по серпень 2023 р., послуги охорони у розмірі 1100 грн., заборгованість за електро та водопостачання 233,10 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Академмістечко - Совіньйон" судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 2684 гривні та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 1000 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду, а в разі складання рішення у повному обсязі - з дня складання у повному обсязі.

Суддя В.К.Кочко

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118739093
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —509/6182/23

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні