Рішення
від 29.04.2024 по справі 748/502/24
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2-о/748/38/24

Єдиний унікальний № 748/502/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 рокум. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Майбороди С.М..

з участю секретаря судового засідання Пасько К.П.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 заінтересовані особи - Іванівська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_2 про встановлення опіки над недієздатною особою,-

В С Т А Н О В И В:

31 січня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить призначити його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заява вмотивована тим, що рішенням Чернігівського районного суду Чернігівської області від 05.01.2023 ОСОБА_2 визнано недієздатною. Разом з тим, опікун ОСОБА_2 не призначався. Заявник має можливість дбати про ОСОБА_2 і може бути її опікуном.

Ухвалою Чернігівського районного суду Чернігівської області від 13 лютого 2024 року відкрито окреме провадження у справі.

Заявник у судовому засіданні подану заяву підтримав та просив суд її задовольнити. Суду пояснив, що раніше ОСОБА_2 опікувалась його мати, яка на даний час не має можливості здійснювати за нею догляд в силу свого віку, а отже він вирішив взяти над нею опіку. Пояснив, що проживає у м.Чернігові, ОСОБА_2 проживає сама у будинку, який він купив. Вирішив звернутись до суду з даною заявою з урахуванням ситуації, що відбувається у країні. Крім нього, у у його матері є брат, що проживає у с.Красне та сестра, що проживає у м.Чернігові.

В судовому засіданні ОСОБА_2 пояснила, що вона проживає разом зі своєю мамою у будинку заявника, який раз та тиждень приїжджає до них, привозить продукти, вирішує питання по господарству.

Заінтересована особа - Виконавчий комітет Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області явку свого представника в судове засідання не забезпечили, надали заяву про розгляд справи без його участі.

Заслухавши заявника, заінтересовану особу, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступних висновків.

Згідно зі ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Статтею 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Рішенням Чернігівського районного суду Чернігівської області від 05 січня 2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визнано недієздатною (а.с.11-12).

Згідно довідки виконкому Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 1493 від 21.12.2023 ОСОБА_2 зареєстрована та проживає в будинку по АДРЕСА_1 . Власником будинку є ОСОБА_1 (а.с.10).

Згідно довідки Краснянського старостиньського округу Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 04/113 від 15.03.2024, ОСОБА_2 по АДРЕСА_1 зареєстрована одна, інших осіб за вказаною адресою не зареєстровано.

Разом з тим, згідно п. 4.3 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, Як правило, опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним і може бути прописаний на житловій площі останнього на період виконання своїх обов`язків.

Як слідує з копії паспорту ОСОБА_1 , 28.09.2021 він знятий з реєстрації за адресою : АДРЕСА_2 (а.с.2-3). Свою адресу для листування заявник вказує : АДРЕСА_3 . В судовому засіданні ОСОБА_1 підтвердив, що він проживає у м.Чернігові.

Таким чином, заявник ОСОБА_1 разом з ОСОБА_2 не зареєстрований та не проживає.

Згідно з ч. 3 ст. 63 ЦК України фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника (ч. 4 ст. 63 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 64 ЦК України опікуном або піклувальником не може бути фізична особа: 1) яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 2) поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

До встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування (ч. 1 ст. 65 ЦК України).

Опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного (ст. 67 ЦК України).

Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26 травня 1999 року № 34/166/131/88.

Заявником не надано документів на підтвердження перебування із ОСОБА_2 у родинних відносинах.

Відповідно до Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131 /88 в сільській місцевості опікунська рада при виконавчому комітеті сільської ради, розглянувши необхідний пакет документів, наданих заявником та провівши обстеження умов проживання, має уповноваження надавати висновок про доцільність призначення опікуна.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна. Орган опіки та піклування має як найкраще враховувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка.

Крім того, саме орган опіки та піклування на підставі звернення особи чоловічої статі призовного віку із заявою про призначення її опікуном недієздатної особи, враховуючи введений в державі воєнний стан та закріплений статтею 65 Конституції України обов`язок щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, повинен з`ясувати необхідність такого, уникаючи можливих зловживань в цьому напрямку, та належним чином мотивувати свій висновок про можливість призначення конкретної особи опікуном та, перш за все, необхідність такого.

Рішенням виконкому Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 12 від 04.01.2024 року затверджено подання про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 . Висновку про доцільність призначення опікуна ОСОБА_2 з відомостями про особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного, можливість особи здійснювати повноваження опікуна не надано.

При цьому саме орган опіки та піклування звертається до суду з поданням про призначення опікуна.

Також, за матеріалами справи № 748/1576/22 встановлено, що до 2023 року ніхто не опікувався ОСОБА_2 , в тому числі і заявник. Саме за зверненням мешканців с.Скорінець Іванівською сільською радою було ініційовано питання про визнання ОСОБА_2 недієздатною.

В даному випадку, суд не бере до уваги доводи заявника про те, що інших близьких родичів, які б виявили бажання стати опікуном ОСОБА_2 немає, оскільки до встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування, тобто орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області.

Отже, з урахуванням того, що орган опіки та піклування не звертався до суду з поданням про призначення опікуна, ОСОБА_2 проживає у будинку сама, орган опіки та піклування не обґрунтував необхідності призначення опікуном саме ОСОБА_1 , що проживає на значній відстані від підопічної та фактично не може належним чином здійснювати свої обов`язки опікуна, а також з урахуванням встановлених обставин справи, того, що до введення в країні мобілізації ОСОБА_2 фактично ніхто не цікавився та не опікувався і саме за зверненням мешканців с.Скорінець Іванівською сільською радою було ініційовано питання про визнання ОСОБА_2 недієздатною, призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 не забезпечить якнайкраще інтереси особи, над якою встановлюється опіка.

Варховуючи вищезазначене суд прийшов до висновку про відмову в задоволенні поданої заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. 60 Цивільного кодексу України, ст.258, 259, 263-265, 273, 293, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 заінтересовані особи - Іванівська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_2 про встановлення опіки над недієздатною особою - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 01 травня 2024 року.

Відомості про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Заявник : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса : АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа : Іванівська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області, ЄДРПОУ 04412751, адреса : вул. Дружби, 33Б, с. Іванівка, Чернігівський район, Чернігівська область.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Суддя С. М. Майборода

СудЧернігівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118739479
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —748/502/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні