Рішення
від 02.04.2024 по справі 333/1763/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер № 333/1763/24

Провадження № 2-о/333/146/24

РІШЕННЯ

Іменем України

02 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Піха Ю.Р., присяжних Мороховської О.І., Почтарь В.Г. за участю секретаря судового засідання Гудіна І.В., заявника ОСОБА_1 , представника заявника Непомнящого Я.В. , представника заінтересованої особи: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Запорізької міської ради в особі служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Камєнєвої О.В., заінтересованої особи ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі цивільну справу за заявою громадянина України ОСОБА_1 про усиновлення ОСОБА_4 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчий комітет Запорізької міської ради в особі служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради, Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3 -

ВСТАНОВИВ:

До Комунарського районного суду м. Запоріжжя звернувся громадянин України ОСОБА_1 про усиновлення неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свою заяву мотивував тим, що заявник перебуває у шлюбі з ОСОБА_3 . Шлюб зареєстрований 02.06.2021 року Київським районним у місті Одесі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), актовий запис №827.

Біологічним батьком дитини є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заочним рішення Шевченківського районного суду м.Запоріжжя від 20.11.2023 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 позбавлено батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник має статус Фізичної особи підприємця, загальна сума доходу за 2023 рік становить 380 175,00 гривень. Дружина ОСОБА_3 працює директором ТОВ «Атекс» та має щомісячний дохід в розмірі 10 000 грн. Житлово-побутові умови та фінансове забезпечення сім?ї заявника добрі. Родина проживає у приватному будинку, загальною площею 95 кв.м., який належить заявнику на праві приватної власності. В будинку створені добрі умови для проживання, виховання, виховання та розвитку дітей. ОСОБА_4 у будинку має окрему кімнату.

ОСОБА_1 бере участь у вихованні та утримання неповнолітньої доньки дружини ОСОБА_4 , з якою склалися добрі, родинні взаємовідносини.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Непомнящий Я.В., повністю підтримали заяву та просили суд її задовольнити.

Представник Органу опіки та піклування виконавчого комітету Запорізької міської ради Камєнєва О.В., яка діє на підставі довіреності в судовому засіданні пояснила, що вважає позов доцільним і таким, що відповідає інтересам дитини, просить дозволити ОСОБА_1 усиновити неповнолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжя Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у судове засідання не з`явився, про час та місце був повідомлений своєчасно та належним чином, про причину неявки суду не повідомив.

Вислухавши заявника, представника Органу опіки та піклування виконавчого комітету Запорізької міської ради, зацікавлену особу, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що дана заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновителями у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження дитини - ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що зроблено відповідний актовий запис № 1211 Шевченківським відділом реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції, батько дитини - ОСОБА_5 , мати дитини ОСОБА_3 (а.с.17).

Рішенням Шевченківського районного суду міста Запоріжжя від 20.11.2023 року позбавлено ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.65-70)

Згідно свідоцтва про шлюб Серії НОМЕР_1 виданого Київським районним у місті Одесі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), актовий запис №824, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 уклав шлюб з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , прізвище дружини після укладення шлюбу « ОСОБА_7 » (а.с.20)

Згідно заяви ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , засвідченої в реєстрі №527 Приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Запорізької області, ОСОБА_3 дала свою згоду на усиновлення своєї дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 63).

Згідно заяви ОСОБА_4 , від 13.02.2024 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надала свою згоду на її усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Заява написана в присутності матері ОСОБА_3 та головних спеціалістів відділу з питань сімейних форм виховання служби (управління) у справах дітей ЗМР (а.с.71)

Відповідно до висновку служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради про доцільність усиновлення громадянином України ОСОБА_1 за № 04/03.3-28/00424 від 14.02.2024 року, виконавчий комітет Запорізької міської ради вважає доцільним і таким, що відповідає інтересам дитини, усиновлення громадянином України ОСОБА_1 , 1978 року народження, неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.32-34).

Стосовно самого заявника встановлено, що він має добрий стан здоров`я, ніякими захворюваннями, що перешкоджають усиновленню дитини не страждає, про що свідчить медичний висновок «Вітацентру» про стан здоров?я особи (а.с.41-42).

Згідно довідки Р-001882338 Міністерства внутрішніх справи України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 станом на 15.12.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Заявнику відомо про права і обов`язки по відношенню до дитини, що усиновлюється. Правові наслідки передачі дитини їй роз`ясненні.

Матеріальний стан та житлово - побутові умови проживання сім`ї добрі, для дитини створені всі необхідні умови.

У відповідності до податкової декларації платника єдиного податку фізичної особи підприємця від 09.02.2024 року загальна сума доходу ОСОБА_1 за 2023 рік становить 380 175 гривень (а.с.28-30).

Заявник проживає у належному йому будинку АДРЕСА_1 , загальною площею 95 кв.м., що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта (а.с.72-73).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов від 13.02.2024 року, складеним службою (управління) у справах дітей Запорізької міської ради, проведено обстеження умов проживання за адресою АДРЕСА_1 , з метою підготування висновку про доцільність усиновлення неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В ході обстеження встановлено, що для виховання розвитку та проживання дитини створену належні умови (а.с.35-36).

Суд, приймаючи до уваги вік дитини, що усиновлюється, через який вона не може усвідомлювати факт усиновлення, при прийнятті рішення не вважає за необхідне отримання згоди дитини, яка усиновлюється.

Згідно ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст. 223 СК України, особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається.

Статтею 225 СК України встановлено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Згідно ст. 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Відповідно до ст. 233 СК України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

На підставі вищезазначених доказів, суд прийшов до висновку, що заява ОСОБА_1 заявлена правомірно, законно, є обґрунтованою, відповідає дійсності, ніхто із сторін по справі не заперечував проти усиновлення заявником неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд, виконавши всі вимоги цивільно-процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин.

На підставі ст. ст. 207, 211,223,225, 229, 231, 232,233 СК України, керуючись статтями 4,12,13,81,83,89,141,258,259, 263-265, 268, 310-313 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення - задовольнити.

Визнати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , усиновлючем дитини - ОСОБА_4 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в місті Запоріжжі, Запорізької області, та зареєстрована Шевченківським відділом реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції, 02.10.2007 року, актовий запис про народження дитини № 1211.

Внести зміни до актового запису про народження дитини ОСОБА_4 за № 1211 від 02.10.2007 року і записати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 16.06.1998 року Орджонікідзевським РВ УМВС України в Запорізькій області), який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 та мешкає за адресою: АДРЕСА_3 - батьком дитини.

У зв`язку з усиновленням присвоїти дитині ОСОБА_4 прізвище « ОСОБА_8 », по-батькові « ОСОБА_9 », батьком дитини зазначити « ОСОБА_1 »

Рішення суду є підставою для внесення відповідними державними органами реєстрації актів цивільного стану змін до актового запису про народження дитини, відповідно до рішення суду й видачі нового Свідоцтва про його народження з урахуванням внесених змін.

Усиновлення вважається здійсненим з дня набрання законної сили рішенням суду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Запорізького апеляційного суду через Комунарський районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 03 квітня 2024 року.

Головуючий суддя Ю.Р. Піх

Присяжні О.І.Мороховська

В.Г.Почтарь

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118739975
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення ОСОБА_4 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчий комітет Запорізької міської ради в особі служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради, Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —333/1763/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні