Рішення
від 17.04.2024 по справі 285/5881/23
БАРАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Баранівський районний суд Житомирської області

Справа № 285/5881/23

Провадження № 2/273/312/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м.Баранівка

Баранівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді Самойленко Л.М.,

за участі секретаря судового засідання Муравської М.М.,

представника позивача Буркацької М.І. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Баранівка за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Довбиської селищної ради до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Довбиської селищної ради звернувся до суду з позовом, в якому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 щодо її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування своїх вимог позивач зазначив, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 Батько дитини помер. З метою захисту прав та інтересів малолітня дитина ОСОБА_3 перебуває на обліку в Службі у справах дітей Довбиської селищної ради у зв`язку з ухиленням матері від виконання батьківських обов`язків. 31.07.2023 року було проведено обстеження сім`ї ОСОБА_2 , в ході якої було виявлено, що умови проживання неналежні, в будинку брудно, речі брудні та розкидані, продукти харчування відсутні. Дитина ОСОБА_3 з 05.07.2023 року проживає разом з бабусею ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , так як мати дитини не в змозі її забезпечити. ОСОБА_2 фактично самоусунулась від виконання батьківських обов`язків, не цікавиться дитиною, зловживає спиртними напоями, веде аморальний спосіб життя. Допомогу, яку отримує на дитину витрачає на власні потреби, дитину відвідує періодично, коштів на її утримання не надає. ОСОБА_2 неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків. Рішенням виконавчого комітету Довбиської селищної ради №101 від 07.09.2023 року сім`ю ОСОБА_2 поставлено на облік та взято під соціальний супровід та прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав останньої відносно малолітньої дитини ОСОБА_3 .

В судове засідання з`явилася представник позивача - органу опіки та піклування Довбиської селищної ради Буркацька М.І., яка позовні вимоги підтримала повністю та просила їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, 17.04.2024 року до суду надійшла заява, згідно якої вона просить розглядати справу без її участі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, свідка, судом встановлено наступне.

Згідно з ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я або навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

У відповідності до вимог ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до п.16 Постанови Пленуму ВСУ № 3 від 30.03.2017 року «Про практику застосування законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав», ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, у Принципі №6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю.

Відповідно до статті 18 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Право батьків і дітей бути поряд один з одним становить основоположну складову сімейного життя і заходи національних органів, спрямовані перешкоджати цьому, є втручанням у права, гарантовані статтею 8 Конвенції (пункт 49 рішення Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) від 07 грудня 2006 року у справі "Хант проти України" та пункт 47 рішення ЄСПЛ від 18 грудня 2008 року у справі "Савіни проти України").

Тобто вирішення питання про позбавлення відповідачки батьківських прав охоплюється статтею 8 Конвенції і є втручанням у її право на повагу до свого сімейного життя.

Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Позбавлення батьківських прав допускається тоді, коли змінити ставлення батьків до виховання дитини неможливо.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а ОСОБА_5 батьком, що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 12.10.2018 року ( а.с. 7 ).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 12.07.2022 року, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 ( а.с. 6).

Згідно копії наказу Служби у справах дітей Довбиської селищної ради від 14.08.2023 року №10 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , поставлений на облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, у зв`язку з тим, що мати дитини ухиляється від виконання батьківських обов`язків.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за місцем проживання характеризується негативно, не працює, на обліку в центрі зайнятості не перебуває, не несе відповідальності за дитину, її вихованням не займається, постійно змінює місце свого перебування, що підтверджується довідкою-характеристикою Довбиської селищної ради від 05.09.2023 №234 (а.с.9).

Згідно висновку виконавчого комітету Довбиської селищної ради, затвердженого рішенням виконкому від 07.09.2023 року № 111, дитина ОСОБА_3 фактично проживає разом з бабусею ОСОБА_4 з 05.07.2023 року за адресою АДРЕСА_1 . Мати дитини не бере участі у вихованні, не забезпечує дитину матеріально, зловживає спиртними напоями, відвідує хлопчика періодично. Профілактична робота, яка проводилась з ОСОБА_2 результату не дала. Мати не піклується про здоров`я, навчально- виховний процес дитини, веде аморальний спосіб життя, фактично самоусунулася від виконання батьківських обов`язків ( а.с. 16 ).

Свідок - інспектор ювенальної превенції ОСОБА_6 в судовому засіданні повідомила, що неодноразово відвідувала сім`ю ОСОБА_2 , вона дійсно неналежно виховує свого сина ОСОБА_3 , зловживає спиртними напоями, веде кочівний спосіб життя, дитина з нею не проживає.

Суд вважає, що в судовому засіданні знайшов підтвердження факт того, що відповідачка ухилялася від виконання своїх обов`язків по вихованню малолітньої дитини тим, що вона як його мати не створила належного розвитку дитині, а саме: дитина з нею не проживає, перебуває на повному забезпеченні та утриманні бабусі; зловживає спиртними напоями; з дитиною не спілкується; заходів для проживання з дитиною та її виховання не вживає.

Враховуючи наведені обставини, та беручи до уваги те, що відповідачка ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню малолітньої дитини, відзиву на позовну заяву не подавала та не бажала брати участі в судових засіданнях, де могла висловити свою позицію по суті заявлених до неї позовних вимог, вважає вимоги позивача обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню, тобто за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наведеного, ст. ст. 164-166 Сімейного Кодексу України, керуючись ст. ст. 263-265, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Органу опіки та піклування Довбиської селищної ради до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку учасниками справи до Житомирського апеляційного суду протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 29.04.2024 року.

Суддя Людмила САМОЙЛЕНКО

СудБаранівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118742223
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —285/5881/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні