Ухвала
від 30.04.2024 по справі 349/307/24
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/307/24

Провадження № 2/349/219/24

У Х В А Л А

30 квітня 2024 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Гаврилюк О.О.

з участю секретаря судового засідання Гошко І.В.

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні за правиламизагального позовногопровадження цивільну справу№349/307/24 за позовом ОСОБА_1 до Бурштинської міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, третьої особи - ОСОБА_2 , про визначення додаткового строку для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини,

встановив:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С., звернулася до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини, що відкрилася внаслідок смерті ОСОБА_3 .

Ухвалою судді Рогатинського районногосуду Івано-Франківської областівід 20лютого 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження, судове засідання призначено на 18 березня 2024 року.

За клопотанням представника позивачки на підставі ухвали суду від 18 березня 2024 року до участі в справі в якості третьої особи було залучено ОСОБА_2

30 квітня 2024 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивачки адвоката Микитчина П.С. про залучення до участі в справі в якості співвідповідачів синів ОСОБА_4 на якого спадкодавцем ОСОБА_3 було посвідчено заповіт - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителів АДРЕСА_1 .

У зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі у судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Вивчивши клопотання представника позивачки, дослідивши та перевіривши матеріали цивільної справи, суд встановив наступні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер дід позивачки ОСОБА_3 . Внаслідок смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на належне йому майно - земельну частку (пай), що підтверджується копією сертифіката на право на право на земельну частку (пай) серії ІФ № 0046890, виданого Рогатинською РДА 26 березня 2000 року. Спадкоємцем за заповітом на майно ОСОБА_3 був ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 . Дочка спадкодавця ОСОБА_7 спадщини не прийняла, про визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини до нотаріальної контори звертатися не буде, про що подала відповідну заяву. Позивачка не проживала разом зі спадкодавцем на час його смерті, тому спадщини не прийняла, не зверталася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Крім того, тривалий час хворіє, що також утруднило її звернення до нотаріуса. 17 січня 2024 року позивачка звернулася до державного нотаріуса щодо оформлення спадкових прав, бажає одержати свідоцтво про право на спадщину. Нотаріусом їй відмовлено в оформленні спадщини, оскільки вона пропустила строк, визначений для прийняття спадщини.

Відповідно до копії заповіту від 12 грудня 2005 року, який було посвідчено Бринецькою, секретарем Сарниківської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області за реєстровим №139, ОСОБА_3 все належне йому майно, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося, заповів ОСОБА_4

ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Сарниківської сільської ради. Згідно копії акта, складеного 12 березня 2024 року Сарниківським старостинським округом, ОСОБА_3 на час смерті проживав з онуком ОСОБА_4 та його дружиною ОСОБА_2 . У подружжя Вільгард народилося двоє синів ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які на час смерті ОСОБА_4 були неповнолітніми.

За статтею 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Клопотання представника позивачки - адвоката Микитчина П.С. підлягає до задоволення, оскільки не суперечить вимогам ст.51 ЦПК України.

Керуючись ст.51, 260-261 ЦПК України,

постановив:

Клопотання представника позивачки адвоката Микитчина Петра Степановича про залучення до участі у справі за позовом ОСОБА_1 доБурштинської міськоїради Івано-Франківськогорайону Івано-Франківськоїобласті,третьої особи- ОСОБА_2 ,про визначеннядодаткового строкудля поданнянотаріусу заявипро прийняттяспадщини, співвідповідачів - задовольнити .

Залучити до участі у справі, як співвідповідачів ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителів АДРЕСА_1 .

Визначити залученим співвідповідачам ОСОБА_6 , ОСОБА_5 п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання письмових пояснень щодо позову або відзиву на позовну заяву. У зазначений строк співвідповідачі мають право надіслати суду письмові пояснення щодо позову або відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогамст. 178 ЦПК України, і всі докази, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) письмових пояснень ( відзиву ) до суду, копія письмових пояснень ( відзиву ) та доданих до нього документів, співвідповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання письмових пояснень ( відзиву ) у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8ст. 178 ЦПК України).

підготовче засідання відкласти до 11 год 00 хв. 05 червня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О.Гаврилюк

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118742605
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —349/307/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні