Ухвала
від 24.04.2024 по справі 401/4671/23
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/4671/23

Провадження № 2/401/741/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" квітня 2024 р. м. Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючий суддя - Макарова Ю.І.,

секретар судового засідання - Горбатюк К.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Світловодську в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою адвоката Новака Юрія Петровича, в інтересах ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Власівські мережі" Світловодської міської ради, про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

26грудня 2023року представникпозивача звернувсядо судув інтересах ОСОБА_1 з позовною заявою Комунального підприємства "Власівські мережі" Світловодської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою суду від 27 грудня 2023 року відкрито загальне позовне провадження по справі. (а.с.41-42)

23 січня 2024 року представником відповідача подано до суду письмове клопотання про закриття провадження по справі та передачу справи за підсудністю. Клопотання обґрунтоване тим, що КП "Власівські мережі" Світловодської міської ради має відносини з ОСОБА_1 , з даного позову, як з фізичною особою підприємцем, тобто це спір між ФОП ОСОБА_1 та юридичною особою КП "Власівські мережі". Враховуючи викладене, відповідно до ст. 20 ГПК України дана справа відноситься до юрисдикції господарських судів. (46-47)

24 січня 2024 року представник позивача подав до суду заперечення на клопотання про закриття провадження у справі. Свої заперечення обґрунтовує тим, що відповідно до свідоцтва про право власності №132 від 06 листопада 2002 року позивач, як фізична особа є власником вбудованого приміщення магазину промислових товарів, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 . 27 грудня 2016 року ОСОБА_1 припинила підприємницьку діяльність фізичної особи-підприємця, що підтверджується Витягом з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. З огляду на те, що позивач, як фізична особа є власником майна, позов був поданий за належною підсудністю до Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області у відповідності до ст.19 ЦПК України. Крім того, спірні правовідносини виникли на підставі договору приєднання до індивідуального договору про надання послуг з постачання теплової енергії від 01 лютого 2023 року №10, тобто фактично після припинення підприємницької діяльності ОСОБА_1 , таким чином правовідносини виникли між юридичною особою КП "Власівські мережі" та фізичною особою ОСОБА_1 і спір між ними підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. (а.с. 52-54)

Позивач та представник позивача в підготовче засідання не з`явились, представник позивача подав до суду письмове клопотання про проведення підготовчого розгляду по справі без його участі та участі позивача. Просив відмовити в задоволені клопотання відповідача про закриття провадження по справі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав до суду письмове клопотання про відкладення підготовчого розгляду по справі у зв`язку з перебуванням представника на лікарняному. Доказів перебування представника на лікарняному до суду не надано.

При вирішенні клопотання про закриття провадження по справі та передачу справи за підсудністю, суд виходить з наступного.

Згідно зі статтею 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших відносин, крім справ, розгляд яких здійснюється за правилами іншого судочинства.

Відповідно до ч.1 п.1 ч.1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці;

Статтею 45 ГПК України встановлено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені в статті 4 цього Кодексу, тобто і фізичні особи, які не є підприємцями, а винятки, коли спори, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, не підлягають розгляду у господарських судах, чітко визначені положеннями статті 20 цього Кодексу (як приклад, пункти 5, 10, 14 цієї статті).

Відтак господарські суди мають юрисдикцію щодо розгляду за пунктом 1 частини першої статті 20 ГПК України спорів, у яких стороною є фізична особа, яка на дату подання позову втратила статус суб`єкта підприємницької діяльності, якщо ці спори пов`язані, зокрема, з підприємницькою діяльністю, що раніше здійснювалася зазначеною фізичною особою, зареєстрованою підприємцем.

Спір міжстонами посправі виник на підставі договору приєднання до індивідуального договору про надання комунальних послуг, що не пов`язаний з підприємницькою діяльністю позивача у минулому.

Згідно із ч.1 ст. 128 ГК України громадянин визнається суб`єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу. Зазначена норма кореспондується зі статтею 50 ЦК України.

За частиною першою статті 173 ГК України зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, у силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або відмовитися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку, є господарським зобов`язанням.

Майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями. Господарські договори укладаються за правилами, встановленими ЦК України, з урахуванням особливостей, передбачених ГК України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів (стаття 179 ГК України).

Таким чином, однією з ознак господарського договору, що дозволяє відокремити його від інших видів договорів (у тому числі цивільних), є особливий суб`єктний склад. Зокрема, договір, у якому сторонами є суб`єкти господарювання (наприклад, юридична особа та громадянин, зареєстрований на час його укладення як підприємець), є господарським, відтак і зобов`язання, що з нього виникають, є господарськими.

Враховуючи викладене, клопотання представника відповідача про закриття провадження по справі та направлення справи за підсудністю до господарського суду задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.19 ЦПК України, ст. 20, 45, ГПК України, ст. 128, 173 ГК України суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача ОСОБА_2 про закриття провадження по справі та передачу справи за підсудністю - відмовити.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Ухвала суду може бути оскаржена в порядку передбаченому ст. 355 ЦПК України безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області Ю.І. Макарова

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118743419
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —401/4671/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні