Рішення
від 01.05.2024 по справі 705/6437/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/6437/23

2/705/868/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області

в складі: головуючої-судді Годік Л.С.

при секретарі Давидяк І.О.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Умані цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бабанської селищної ради Уманського району, третя особа: приватний нотаріус Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Пархоменко Наталія Миколаївна, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Бабанської селищної ради Уманського району про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його двоюрідна тітка ОСОБА_2 , яка до дня смерті перебувала у зареєстрованому шлюбі з громадянином Польщі ОСОБА_3 та проживала в м. Варшава Республіка Польща з 1945 року. Вона постійно проживала на території Республіки Польща, але приїжджала в гості в Україну в с. Коржовий Кут та в с. Дубова Уманського району Черкаської області до своїх родичів. Також, вона мала майно, яке знаходиться на території України, а саме земельну ділянку площею 3,8790га на території Коржовокутської сільської ради Уманського району Черкаської області, проте, за свого життя цим майном вона не розпорядилася. Після смерті ОСОБА_2 до дня звернення з даним позовом до суду ніхто спадщину після її смерті не прийняв та не звертався із заявою про прийняття спадщини. Оскільки, позивач розумів, що у його двоюрідної тітки був спадкоємець першої черги, то вважав, що він мав би прийняти спадщину після її смерті. Чоловік ОСОБА_2 - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . На даний час з`ясувалося, що ні він, ні хтось інший спадщину після її смерті не приймав, тому позивач звернувся з відповідною заявою до приватного нотаріуса Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Пархоменко Н.М., проте, отримав Постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину від 12.04.2023, в якій зазначено, що йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю документів на підтвердження родинного зв`язку між ним та ОСОБА_2 , а також у зв`язку з пропущенням ним визначеного законодавством строку для прийняття спадщини. Тому з даним позовом позивач вимушений звернутися до суду.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Бурлака В.І. не з`явилися. Позивач подав до суду заяву, в якій підтримує заявлені позовні вимоги, просить справу розглядати у його відсутність та відсутність його представника.

Від представника відповідача Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області 05.04.2024 надійшла заява, в якій представник просить суд відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 , а справу розглядати у відсутність представника Бабанської селищної ради.

Від третьої особи приватного нотаріуса Уманського районного державного нотаріального округу Пархоменко Н.М. надійшла заява про розгляд справи у її відсутність.

Наявних у справі матеріалів про права та обов`язки сторін, достатньо для її розгляду у відсутності сторін.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксація судового процесу за допомогою звукозаписувальної техніки не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 є рідним племінником ОСОБА_2 , що підтверджується Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 11.09.2023 у справі №705/2376/23 (провадження 2-о/705/88/23).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Варшава, що підтверджується скороченим витягом свідоцтва про смерть, переклад якого завірений приватним нотаріусом Уманського міського нотаріального округу Черкаської області Імбері Я.С.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 3,8790га, яка розташована на території Коржовокутської сільської ради Уманського району Черкаської області. Право власності на вказану земельну ділянку підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю Серії ЧР №15-19-12.

Спадкова справа №40 за 2023 рік заведена приватним нотаріусом Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Пархоменко Н.М. 12.04.2023 після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі зави ОСОБА_1 , який є спадкоємцем за законом відповідно до ст. 1265 ЦК України.

Постановою приватного нотаріуса Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Пархоменко Н.М. про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину від 12.04.2023, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю документів на підтвердження родинного зв`язку між ним та ОСОБА_2 , а також у зв`язку з пропущенням ним визначеного законодавством строку для подання заяви про прийняття спадщини.

На підтвердження родинних зв`язків між ним та його двоюрідною тіткою ОСОБА_2 позивач надав Рішення Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 11.09.2023.

Також, позивач ОСОБА_1 зазначає, що він пропустив визначений строк для звернення із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , оскільки розумів, що у його двоюрідної тітки був спадкоємець першої черги, тобто її чоловік - ОСОБА_3 , тому вважав, що він мав би прийняти спадщину після її смерті. Чоловік ОСОБА_2 - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . На даний час з`ясувалося, що ні він, ні хтось інший спадщину після смерті ОСОБА_2 не приймав.

Згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до п.24 постанови Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7, особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Згідно положень постанови Верховного Суду від 26.06.2019, справа №565/1145/17, правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними. Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

При цьому необхідно виходити з того, що поважними причинами є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Так, поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту, тощо.

Таким чином, суд вважає, що необізнаність спадкоємця про те, що починаючи з 2003 року жодна особа, в тому числі спадкоємець першої черги, не звернулася із заявою про прийняття спадщин після смерті ОСОБА_2 , є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що є всі підстави вважати поважною причину пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини і вважає за необхідно встановити додатковий строк, достатньому для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 76, 258, 265 ЦПК України, ст.ст. 1268, 1269,1272 ЦК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 , додатковий строк терміном в три місяці з дня вступу рішення в законну силу для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий суддя Леся Сергіївна Годік

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118744985
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —705/6437/23

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні