Рішення
від 01.05.2024 по справі 138/924/24
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/924/24

Провадження №:2/138/481/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.05.2024 м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Київська Т.Б.,

за участю секретаря Бугери І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом виконувача обов`язків керівника Могилів-Подільської окружної прокуратури Олега Путрі в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «МХП Агрокряж» про припинення права власності на земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

Виконувач обов`язків керівника Могилів-Подільської окружної прокуратури Олег Путря звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з вказаним вище позовом. Позовна заява мотивована тим, що Могилів-Подільською окружною прокуратурою було виявлено факт порушення інтересів держави щодо незаконного перебування у приватній власності громадян російської федерації земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Так, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 05.03.2019 за ОСОБА_1 зареєстровано право приватної власності на земельні ділянки з кадастровим номером 0522684000:02:000:0474 площею 1,9914 га, 0522684000:01:000:0344 площею 2,4546 га, 0522684000:01:000:0343 площею 2,4573 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області (раніше Кукавської сільської ради). Реєстрацію права власності проведено на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом № 2-296 від 05.03.2019, №2-292 від 05.03.2019 та №2-294 від 05.03.2019. Відповідно до вказаних свідоцтв про право на спадщину за заповітом ОСОБА_1 є спадкоємцем майна після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . На даний час на вказані земельні ділянки зареєстровано право оренди за ТОВ «МХП-Агрокряж». Разом з тим, ОСОБА_1 будучи громадянином російської федерації, всупереч положенням ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України не відчужив вказану вище земельну ділянку протягом року та продовжує нею володіти, а тому наявні підстави для її конфіскації у власність держави. За таких підстав прокурором подано даний позов в інтересах держави.

Ухвалою судді Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 05.04.2024 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву, призначено судове засідання.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Прокурор подала до суду заяву про розгляд справи без її участі. Позовні вимоги підтримала. Не заперечувала проти ухвалення заочного рішення у справі.

Відповідач про час та місце проведення судового засідання повідомлявся завчасно та належним чином, шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті Судової влади України.

Представник ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та ТОВ «МХП-Агрокряж» про час та місце проведення судового засідання повідомлені завчасно та належним чином, що підтверджується рекомендованими повідомленням про вручення поштового відправлення.

Оскільки позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, з урахуванням викладеного вище, це дає підстави суду відповідно до ст. 280 ЦПК України ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

В силу статті 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод(далі - Перший протокол, Конвенція) кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права. Проте попередні положення жодним чином не обмежують право держави вводити в дію такі закони, які вона вважає за необхідне, щоб здійснювати контроль за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафів.

Відповідно до сталої практики ЄСПЛ (серед багатьох інших, рішення ЄСПЛ у справахСпорронґ і Льоннрот проти Швеціївід 23 вересня 1982 року,Джеймс та інші проти Сполученого Королівствавід 21 лютого 1986 року,Щокін проти Українивід 14 жовтня 2010 року,Сєрков проти Українивід 07 липня 2011 року,Колишній король Греції та інші проти Греціївід 23 листопада 2000 року,БулвесАД проти Болгаріївід 22 січня2009 року,Трегубенко проти Українивід 02 листопада 2004 року,East/WestAllianceLimitedпроти Українивід 23 січня 2014 року) напрацьовано три критерії, які слід оцінювати на предмет сумісності заходу втручання в право особи на мирне володіння майном із гарантіями статті 1 Першого протоколу, а саме: чи є втручання законним; чи переслідує воносуспільний,публічнийінтерес; чи є такий захід (втручання в право на мирне володіння майном) пропорційним визначеним цілям.

Критерій законності означає, що втручання держави у право власності особи повинно здійснюватися на підставі закону - нормативно-правового акта, що має бути доступним для заінтересованих осіб, чітким та передбачуваним у питаннях застосування та наслідків дії його норм.

Втручання держави в право власності особи є виправданим, якщо воно здійснюється з метою задоволеннясуспільного, «публічного» інтересу, при визначенні якого ЄСПЛ надає державам право користуватисязначною свободою (полем) розсуду.

Принциппропорційностіпередбачає, що втручання в право власності, навіть якщо воно здійснюється згідно з національним законодавством і в інтересах суспільства, буде розглядатися як порушення статті 1 Першого протоколу, якщо не було дотримано справедливої рівноваги (балансу) між інтересами держави (суспільства), пов`язаними з втручанням, та інтересами особи, яка так чи інакше страждає від втручання.Справедлива рівновагапередбачає наявність розумного співвідношення (обґрунтованої пропорційності) між метою, що передбачається для досягнення, та засобами, які використовуються.

Згіднозі ст. 13 Конституції Україниземля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу.

Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону (ст. 14 Конституції України).

Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом (ст.41 Конституції України).

Правовий статус та порядок використання, зокрема, земель сільськогосподарського призначення визначеноЗемельним кодексом України(далі -ЗК України).

Відповідно до ч. ч. 1-3ст.1 ЗК України,земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

Згідно ч. ч. 1, 2ст. 22 ЗК України,землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей. До земель сільськогосподарського призначення належать: сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги).

Набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється з урахуванням вимог цьогоКодексу(ч. 5ст. 22 ЗК України).

За змістом ч. ч. 3-4ст. 81 ЗК Україниіноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі прийняття спадщини.

Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Згідно п. «е» ст.140 ЗК Українипідставами припинення права власності на земельну ділянку є, зокрема, невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених цим Кодексом.

Відповідно до п. «в»ст. 143 ЗК Українипримусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку у разі конфіскації земельної ділянки.

Положеннями ч.ч.1, 2, 4ст. 145 ЗК Українивизначено, якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може набуватися нею у власність, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.У разі якщо відповідно до закону власник земельної ділянки зобов`язаний відчужити її протягом певного строку і земельна ділянка не була відчужена ним протягом такого строку, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду.Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов`язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.

Встановлено, що згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 05.03.2019, посвідченого державним нотаріусом Могилів-Подільської державної нотаріальної контори Кориняк Л.М., зареєстрованого в реєстрі за № 2-296, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , успадкував право на земельну ділянку за кадастровим номером № 0522684000:02:000:0474, розташовану на території Кукавської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, розміром 1,9914 га в межах згідно планом, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ЯМ № 447700, виданого Могилів-Подільською районною державною адміністрацією 08.06.2012 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 052260001001520 (а.с.15).

З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №371229817 сформованого 25.03.2024, за відповідачем зареєстровано право власності на вказану вище земельну ділянку на підставі вказаного вище свідоцтв про право на спадщину за заповітом (а.с. 13-14). Також, з наданого витягу слідує, що щодо вказаної земельної ділянки зареєстровано право оренди на підставі договору укладеного між відповідачем та ТОВ «МХП-Агрокряж». Вказане також підтверджується копією договору оренди землі від 26.05.2022 (а.с.16-17).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 05.03.2019, посвідченого державним нотаріусом Могилів-Подільської державної нотаріальної контори Кориняк Л.М., зареєстрованого в реєстрі за № 2-292, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , успадкував право на земельну ділянку за кадастровим номером № 0522684000:01:000:0344, розташовану на території Кукавської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, розміром 2,4546 га в межах згідно планом, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ВН №б/н виданого Кукавською сільською радою 25.01.2000 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №947 (а.с.19).

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку на підставі технічної документації із землеустрою щодо поділу та об?єднання земельних ділянок в Державному земельному кадастрі 17.07.2015 зареєстровано земельну ділянку кадастровий номер 0522684000:01:000:0344 площею 2,4546 га, яка розташована на території Кукавської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, власником якої вказаний ОСОБА_1 (а.с. 20-22).

З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №371230374 сформованого 25.03.2024, за відповідачем ОСОБА_1 , який є громадянином російської федерації зареєстровано право власності на вказану вище земельну ділянку на підставі вказаного вище свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с. 18). Також, з наданого витягу слідує, що щодо вказаної земельної ділянки зареєстровано право оренди на підставі договору укладеного між відповідачем та ТОВ «МХП-Агрокряж». Вказане також підтверджується копією договору оренди землі від 12.03.2019 (а.с. 23-25).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 05.03.2019, посвідченого державним нотаріусом Могилів-Подільської державної нотаріальної контори Кориняк Л.М., зареєстрованого в реєстрі за № 2-294, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , успадкував право на земельну ділянку за кадастровим номером № 0522684000:01:000:0343, розташовану на території Кукавської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, розміром 2,4573 га в межах згідно планом, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом виданого Могилів-Подільською державною нотаріальною конторою 15.02.2018 за №2-184, право власності на яку зареєстроване державним реєстратором державним нотаріусом Могилів-Подільської державної нотаріальної контори Кориняк Л.М, 15.02.2018 за №24852943 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (а.с.28).

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку на підставі технічної документації із землеустрою щодо поділу та об?єднання земельних ділянок в Державному земельному кадастрі 17.07.2015 зареєстровано земельну ділянку кадастровий номер 0522684000:01:000:0343 площею 2,4573 га, яка розташована на території Кукавської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, власником якої вказаний ОСОБА_1 (а.с. 29-31).

З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №371231477 сформованого 25.03.2024, за відповідачем ОСОБА_1 зареєстровано право власності на вказану вище земельну ділянку на підставі вказаного вище свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с. 26-27). Також, з наданого витягу слідує, що щодо вказаної земельної ділянки зареєстровано право оренди на підставі договору укладеного між відповідачем та ТОВ «МХП-Агрокряж». Вказане також підтверджується копією договору оренди землі від 12.03.2019 (а.с. 32-34).

Згідно повідомлення Управління державної міграційної служби України у Вінницькій області № 0501.4-5682/05.3-23 від 21.08.2023, громадянин ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспортом громадянина України, паспортом громадянина України для виїзду за кордон, посвідкою на постійне/тимчасове проживання в Україні, тимчасовим посвідченням громадянина України не документувався (а.с. 38).

Також, відповідно до повідомлення Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України № 6.5-12084/6-23 від 08.09.2023, за наявними обліками територіальних органів Державної міграційної служби України (крім ГУДМС України в АР Крим, УДМС України в місті Севастополь, та окремих територіальних підрозділів ГУДМС України в Донецькій області та УДМС України в Луганській області, які тимчасово не здійснюють свої повноваження і територіальних підрозділів ДМС, які знаходяться на територіях, де ведуться активні бойові дії), ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не значиться (а.с. 37).

Отже, враховуючи, що ОСОБА_1 не дотримано передбаченої земельним законодавством процедури щодо відчуження набутих земельних ділянок сільськогосподарського призначення протягом року, такі земельні ділянки підлягають конфіскації за рішенням суду.

При цьому чинним законодавством передбачено порядок відшкодування колишньому власнику земельної ділянки її вартості, внаслідок конфіскації та відчуження її уповноваженим органом.

Враховуючи наведене вище, в даному випадку наявнасправедлива рівновагаміж державним (суспільним) інтересом та приватним інтересом власника оспорюваних земельних ділянок, оскільки останній мав достатньо часу та засобів для реалізації свого права та виконання свого обов`язку, однак до цього часу земельну ділянку не відчужив, що порушує вимоги земельного законодавства та потребує невідкладного втручання уповноваженого органу.

Вказане узгоджується із правовою позицією, викладеною у постанові Верховного Суду у справі №513/444/15-ц від 23 січня 2018 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги виконувача обов`язків керівника Могилів-Подільськоїокружної прокуратуриОлега Путрів інтересахдержави вособі Головногоуправління Держгеокадаструу Вінницькійобластіпро припинення права власності на земельні ділянки, шляхом їх конфіскації підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь Вінницької обласної прокуратури слід стягнути судовий збір, сплачений при зверненні до суду з даним позовом.

Керуючись ст. 13, 14, 41 Конституції України, ст. 1, 22, 81, 140, 143, 145 Земельного кодексу України, ст. 76-81,141,247,259,263-265,280-283,289ЦПК України суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити правовласності громадянинаросійської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,на земельнуділянку зкадастровим номером№ 0522684000:02:000:0474площею 1,9914га дляведення товарногосільськогосподарського виробництва,яка розташованана територіїВендичанської селищноїради Могилів-Подільськогорайону Вінницькоїобласті шляхом її конфіскації у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Припинити правовласності громадянинаросійської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,на земельнуділянку зкадастровим номером№ 0522684000:01:000:0344площею 2,4546га дляведення товарногосільськогосподарського виробництва,яка розташованана територіїВендичанської селищноїради Могилів-Подільськогорайону Вінницькоїобласті шляхом її конфіскації у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Припинити правовласності громадянинаросійської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,на земельнуділянку зкадастровим номером№ 0522684000:01:000:0343площею 2,4573га дляведення товарногосільськогосподарського виробництва,яка розташованана територіїВендичанської селищноїради Могилів-Подільськогорайону Вінницькоїобласті шляхом її конфіскації у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь Вінницької обласної прокуратури (м. Вінниця, вул. Монастирська, 33, IBAN UA 568201720343110002000003988, Державна Казначейська служба України, м. Київ, МФО 820172, код ЄДРПОУ 02909909) судовий збір в сумі 9084 (дев`ять тисяч вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленомуЦивільним процесуальним кодексом України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення. Учасник справи якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач:Могилів-Подільськаокружна прокуратура(КодЄДРПОУ 02909909,місце знаходження:вул.Покровська,5,м.Могилів-Подільський,Вінницька область)в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (Код ЄДРПОУ 39767547, місце знаходження: вул. Келецька, 63, м. Вінниця, 21027, адреса електронної пошти: vinnytsia@land.gov.ua)

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 Республіки Карелії російська федерація.

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «МХП-Агрокряж», Код ЄДРПОУ 36187994, місце знаходження: вул.Головна, 161, с.Яришів Могилів-Подільського району Вінницької області.

Суддя: Т.Б.Київська

СудМогилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118746329
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —138/924/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Київська Т. Б.

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Київська Т. Б.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Київська Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні