Рішення
від 30.04.2024 по справі 474/1314/23
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/1314/23

Провадження № 2-о/474/3/24

РІШЕННЯ

Іменем України

30.04.24р. с-ще Врадіївка

Врадіївський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Сокола Ф.Г.

присяжних Соловйової Л.Б., Кривіцької С.П.

за участю секретаря судового засідання Лисейко Т.А.

розглянув у закритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області та Комунальне некомерційне підприємство Врадіївська центральна районна лікарня Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

встановив:

05.10.2023р. ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати недієздатним громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця АДРЕСА_1 та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця смт Врадіївка Миколаївської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 його опікуном.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_1 є рідним братом ОСОБА_2 , з яким проживає за однією адресою.

ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства І групи, інвалідність встановлена безстроково, та він же потребує постійного стороннього догляду та нагляду, згідно акту МСЕК. Причиною інвалідності ОСОБА_2 є хронічне психічне захворювання, яке призводить до того, що він має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності, до навчання, тощо. Він же не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує медичного нагляду, лікування, постійної сторонньої допомоги.

Заявник слідкує за станом здоров`я ОСОБА_2 , надає йому допомогу, слідкує за дотриманням особистої гігієни, виконує всі роботи по веденню домашнього господарства.

Заявник та його представник ОСОБА_3 в судове засідання 30.04.2024р. не з`явилися, хоча належним чином в порядку, визначеному ст. 128-131 ЦПК України, повідомлені про дату, час та місце судового розгляду. Водночас, 30.04.2024р. представник заявника ОСОБА_3 подав до суду клопотання про розгляд справи у його та заявника відсутність, в якому наполягає на задоволенні заяви.

Фізична особа, щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 з урахуванням стану його здоров`я в судове засідання не викликався, оскільки суд вважає доцільним розглядати справу по суті без участі останнього.

Представник фізичної особи, щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 - адвокатка Архипова К.Г. у судове засідання 30.04.2024р. не з`явилася, хоча належним чином в порядку, визначеному ст. 128-131 ЦПК України, повідомлена про дату, час та місце судового розгляду. Водночас 12.04.2024р. звернулася до суду із заявою, в якій просить розглянути справу за її відсутності та відсутності ОСОБА_2 , проти задоволення заяви про визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення його опікуном ОСОБА_1 не заперечує.

Представник заінтересованої особи Комунального некомерційного підприємства Врадіївська центральна районна лікарня Первомайського району Миколаївської області в судове засідання 30.04.2024р. не з`явився, хоча належним чином в порядку, визначеному ст. 128-130 ЦПК України, повідомлений про час, дату і місце судового розгляду, про причини неявки суд не повідомив. Водночас, 20.10.2023р. до суду від лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Врадіївська центральна районна лікарня Секретарьова Є.О. надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, в якій він не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області в судове засідання 30.04.2024р. не з`явився, хоча належним чином в порядку, визначеному ст. 128-130 ЦПК України, повідомлений про час, дату і місце судового розгляду, про причини неявки суд не повідомив, з заявами про відкладення розгляду справи чи розгляд справи у відсутність представника не звертався.

Відповідно до приписів ст.ст. 211, 223 та 294 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути заяву про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки за відсутності учасників судового розгляду за наявними у справі матеріалами, оскільки неявка останніх не перешкоджає розгляду вказаної заяви.

Розглянув заяву та дослідив докази, судом встановлено таке.

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та у свідоцтві про його народження серії НОМЕР_1 виданому 29.06.1984р. Врадіївським районним відділом ЗАГС Миколаївської області батьком зазначено - ОСОБА_4 , матір`ю - ОСОБА_5 .

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 та у свідоцтві про його народження серії НОМЕР_2 виданому 27.09.1991р. Врадіївським районним відділом ЗАГС Миколаївської області батьком зазначено - ОСОБА_4 , матір`ю - ОСОБА_5 .

Заявник ОСОБА_1 та особа щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 (паспорт громадянина України серії та номеру НОМЕР_3 на ім`я ОСОБА_1 та паспорт громадянина України серії та номеру НОМЕР_4 на ім`я ОСОБА_2 , з відмітками про місце проживання).

ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП Врадіївська ЦРЛ з діагнозом F71.

Відповідно до довідки Сер. МСЕ № 011545 від 27.04.2001р. ОСОБА_2 , 1984р.н., встановлено І групу інвалідності, причина інвалідності - з дитинства, інвалідність встановлена безстроково. Потребує постійного стороннього догляду і нагляду.

За даними КНП Врадіївський РЦ ПМСД заявник ОСОБА_1 на диспансерному обліку не значиться. Діагноз: здоров. Рекомендовано: може доглядати за хворим братом ОСОБА_2 , інвалідом дитинства І групи (довідка ЛКК від 12.09.2023р.).

ОСОБА_4 , який є батьком особи щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 за даними КНП Врадіївський РЦ ПМСД хворіє. Діагноз: ішемічна хвороба серця, міокардіодистрофія змішаного ґенезу, гіпертонічна хвороба ІІ степеню, ст. 3, ризик високий. Гіпертензивне серце. Рекомендовано: обстеження та лікування в умовах стаціонару. Не може здійснювати догляд за сином інвалідом І групи (довідка ЛКК від 17.04.2024р.).

ОСОБА_5 , яка є матір`ю особи щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 за даними КНП Врадіївський РЦ ПМСД хворіє. Діагноз: наслідки перенесеного гострого порушення мозкового кровообігу (2015р.) по типу ішемічного інсульту з лівостороннім геміпарезом. Гіпертонічна хвороба ІІІ ступеню, ст. 3, ризик дуже високий. Ішемічна хвороба серця, міокардіодистрофія змішаного ґенезу. Не може здійснювати догляд за сином інвалідом І групи (довідка ЛКК від 17.04.2024р.).

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 66 від 05.03.2024р., проведеної експертом Миколаївської філії судових експертиз Державної установи Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України Очколяс В.І., - ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом,- глибокою розумовою відсталістю (ідіотією), та за своїм психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Вартість експертного дослідження 10 300 грн. 60 коп., згідно з довідкою № 27/05/332 від 25.03.2024р.

У висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Врадіївської селищної ради № 759-17-01 від 16.11.2023р. остання вважає за доцільне рекомендувати призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 .

Частиною 1 ст. 39 ЦК України визначено, що фізична особа може бути визнана недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Положеннями статті 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно ч. 5 ст. 63 ЦК України фізичній особі може бути призначено одного або декількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

В силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Частиною 6 ст. 300 ЦПК України визначено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

За таких обставин, зібрані у справі докази вказують на наявність підстав для задоволення заяви про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення над ним опіки, призначення опікуном ОСОБА_1 .

Згідно ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 294, 299, 300, 259-265 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області та Комунальне некомерційне підприємство Врадіївська центральна районна лікарня Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , - недієздатним та встановити над ним опіку.

Опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса місця проживання якого: АДРЕСА_1 .

Судові витрати за проведення судової експертизи в сумі 10 300 (десять тисяч триста) грн. 60 коп. віднести на рахунок держави та сплатити за такими реквізитами: ДУ ІСП МОЗ України, Код ЄДРПОУ 04803492, UA158201720313251005201007077, МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м. Києва. Призначення платежу: експерт ОСОБА_6 , за проведення експертизи ОСОБА_2 .

Строк дії рішення 2 (два) роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Врадіївський районний суд Миколаївської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складений та підписаний 01 травня 2024 року.

Суддя Сокол Ф.Г.

Присяжні Соловйова Л.Б.

Кривіцька С.П.

СудВрадіївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118746879
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —474/1314/23

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні