Ухвала
від 30.04.2024 по справі 342/382/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/382/24

Провадження № 2/342/284/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Гайдич Р.М.,

секретаря судового засідання Сьомкайло І-М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Городенка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить визначити йому додатковий строк - три місяці для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Коломия Івано-Франківської області.

Сторони, їх представники в судове засідання не прибули, про час та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку.

Представник позивача - адвокат Юркевич Х.М. подала на електронну адресу заяву про розгляд справи без участі позивача та представника позивача. Зазначила. що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 на електронну адресу суду подав заяву про проведення розгляду справи без участі відповідача .

Городенківська міська рада подала до суду заяву про розгляд справи без участі представника міської ради за наявними в матеріалах справи документами та прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства.

Відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, оглянувши матеріали справи, вивчивши подану представником позивача заяву, приходить до наступного.

Статтею 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ч. 1 ст.54 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною 1 ст.64 ЦПК України визначено, що представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Статтею 43 ЦПК України визначено права та обов`язки учасників справи.

Відповідно до ч.8 ст.43 ЦПК України - якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Відповідно до абзацу другого частини восьмої статті 14 ЦПК України особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Порядок використання електронного цифрового підпису врегульовано Законом України «Про електронні довірчі послуги».

Частиною першою, другою статті 6, частиною першою статті 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» передбачено, що для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа. Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

За визначеннями, наведеними у підпунктах 14, 16 пункту 1 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30, електронний документ - це оригінал електронного документу з обов`язковими реквізитами, що надають йому юридичної сили, в тому числі з електронним цифровим підписом автора.

Електронний цифровий підпис - це електронний цифровий підпис в форматі, що забезпечує можливість встановлення дійсності підпису у довгостроковому періоді (після закінчення строку чинності сертифіката), визначеному відповідно до вимог законодавства. ЕЦП використовується в АСДС для підписання та погодження (візування) інформаційних ресурсів в цілому або фіксування певних дій з ними (внесення зауважень, пропозицій, погодження частини тексту тощо).

Вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення передбачені ст.183 ЦПК України, відповідно до ч.2 якої письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Відповідно до висновку Великої Палати Верховного Суду, викладеного у постанові від 13 вересня 2023 року у справі № 204/2321/22, зазначено, що звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу суду з процесуальним електронним документом, який підписаний електронним цифровим підписом, є належним та правомірним способом безпосереднього звернення до суду, що ототожнюється із безпосереднім зверненням до суду через канцелярію або традиційними засобами поштового зв`язку і має кваліфікуватися саме як безпосереднє звернення до суду.

Частиною четвертою статті 183 ЦПК України передбачено, що суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Заява представника позивача - адвоката Юркевич Х.М. від 29.04.2024 надійшла на електронну адресу суду 30.04.2024 в електронній формі з електронної адреси ОСОБА_4 « ІНФОРМАЦІЯ_2 » без скріплення електронним цифровим підписом ОСОБА_5 , тому вважається такою, що не підписана особою, яка її подала, та підлягає поверненню без розгляду.

Також, заява відповідача ОСОБА_2 від 04.04.2024, яка надійшла на електронну адресу суду 08.04.2024 в електронні формі з електронної адреси ОСОБА_6 « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не скріплена електронним цифровим підписом ОСОБА_2 , тому вважається такою, що не підписана особою, яка її подала, та підлягає поверненню без розгляду.

Відповідно до ч.1 ст. 128 ЦПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Згідно п. 5 ч.2 ст. 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

Беручи до уваги вищенаведене, суд, вважає, що для з`ясування усіх фактичних обставин справи, повного, всебічного та об`єктивного її розгляду, огляду в судовому засіданні оригіналів документів, копії яких долучені до позовної заяви, необхідна особиста участь позивача в судовому засіданні, а тому суд вважає за необхідне, визнати явку позивача обов`язковою.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 128, 212, 223, 260-261, 353-355 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву адвоката Юркевич Христини Михайлівни від 29.04.2024, яка поступила на електронну адресу суду 30.04.2024 по справі № 342/382/24 - повернути ОСОБА_5 без розгляду.

Заяву відповідача ОСОБА_2 від 04.04.2024, яка надійшла на електронну адресу суду 08.04.2024 по справі № 342/382/24 - повернути ОСОБА_2 без розгляду.

Судове засідання по справі відкласти на 09 год. 30 хв. 27 травня 2024 року.

Визнати обов`язковою явку та участь позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, яке відбудеться в приміщенні Городенківського районного суду за адресою: Івано-Франківська область, м. Городенка, вул. Героїв Євромайдану,7 (зал судових засідань №1) о 09 год. 30 хв. 27 травня 2024 року.

Направити копію ухвали та судову повістку ОСОБА_1 - до обов`язкового виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Гайдич Р. М.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118748267
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —342/382/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні