Рішення
від 30.04.2024 по справі 629/1673/24
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/1673/24

Номер провадження 2/629/588/24

РIШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.04.2024 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Каращука Т.О., за участю секретаря судового засідання Лукаренко А.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Лозова Харківської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу №629/1673/24 за позовом ОСОБА_1 до Лозівської об`єднаної територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області, про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

Позивачка звернулася до суду з позовом до Лозівської об`єднаної територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області, у якому просила визначити їй додатковий строк, тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, яка відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ; витребувати у приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської област Степанчук О.Ю. належним чином засвідчену копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позовних вимог вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з грошового вкладу у АТ КБ "ПриватБанк". Спадкоємцем на вказане майно є позивачка, як донька спадкодавця, син спадкодавця ОСОБА_3 спадщину не приймав, в зареєстрованому шлюбі та у фактичних шлюбних відносинах спадкодавець на день смерті не перебувала. Інших спадкоємців немає. Заповіт від імені спадкодавця не складався. 24.02.2022 року в Україні почалася повномасштабна війна, Указом президента було введено воєнний стан, який триває і досі. Наприкінці травня 2022 року позивачка звернулася до нотаріальної контори для отримання консультації щодо порядку прийняття спадщини. Нотаріус роз`яснила позивачці, що на час дії воєнного стану строк для прийняття спадщини зупиняється. ОСОБА_1 зрозуміла це так, що строк для прийняття спадщини є необмеженим, і подати заяву вона може у будь-який час. Потім позивачка довго не могла отримати довідку про місце реєстрації спадкодавця, через воєнний стан, потім хворіла, та на певний час виїжджала за межі області. Звернувшись до нотаріуса на даний час, останній пояснив позивачці, що були внесені зміни до порядку про прийняття спадщини, якими було повернено шестимісячний строк для прийняття спадщини. Таким чином, позивачкою був пропущений строк для прийняття спадщини. З урахуванням вище викладеного, позивачка була вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Ухвалою суду було відкрито провадження в порядку загального позовного провадження, відповідачу надано час для подання відзиву.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, наполягала на задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Представник Лозівської міської територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області у судове засідання не з"явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, просила вирішити справу на розсуд суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов таким, що підлягає задоволенню на таких підставах.

Відповідно до ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За положеннями ст.ст.12,81 ЦПК України, кожна особа повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , яка на день смерті була зареєстрована в селі Катеринівка, Лозівського району Харківської області, про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.13).

ОСОБА_4 є донькою ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , копією рішення від 01.10.2012 року про розірвання шлюбу (а.с.15-17).

Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з грошового вкладу у АТ КБ "ПриватБанк", що підтверджується договором №SAMDNWFD0072313022400 від 22.04.2019 року (а.с.18).

Спадкоємцем на вказане майно є позивачка, як донька спадкодавця, син спадкодавця ОСОБА_3 спадщину не приймав, в зареєстрованому шлюбі та у фактичних шлюбних відносинах спадкодавець на день смерті не перебувала. Інших спадкоємців немає. Заповіт від імені спадкодавця не складався.

Позивачка звернулася до нотаріуса для подачі заяви про прийняття спадщини у березні 2024 року, однак їй було відмовлено у зв"язку з пропуском строку, що підтверджується постановою від 13.03.2024 року (а.с.16). Вказане також підтверджується копією спадкової справи (а.с.26-48).

Поважними причинами не прийняття в встановлений законом строк спадщини після смерті ОСОБА_2 позивачка вказала:

-введення воєнного стану в Україні;

-необхідність часу для збору всіх необхідних документів.

Зважаючи на вище викладене, позивачка звернулася до суду з вказаним позовом.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Статтями 1216,1218 ЦК України встановлено, що спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. ст.1220-1221,1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця.

Саме спадкування може відбуватися за заповітом або за законом.

Згідно із ст.ст. 1268-1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. При цьому прийняття спадщини з умовою чи із застереженням не допускається.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має особисто подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Натомість судом встановлено, що позивач названих вище вимог закону не дотрималася та після відкриття спадщини в шестимісячний строк не подала до нотаріуса заяву про прийняття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. У разі відсутності такої згоди, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття

спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ст. 1272 ЦК України).

Позивачка пропустила встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутися до суду з позовом для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ст.ст. 1296-1298 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, яке видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

Пленум Верховного Суду України в п. 24 Постанови від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

При вирішенні справ про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини слід також враховувати, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. У зазначеній категорії справ є обов`язковим обґрунтування в мотивувальній частині судового рішення поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивачка, як на підставу поважності пропуску строку звернення вказувала на відсутність необхідних документів та воєнний стан.

Згідно правової позиції викладеної у постанові Верховного Суду від 26.06.2019 р. у справі № 565/1145/17, яка в силу ст.263 ЦПК України враховується судом при виборі і застосуванні норм права до спірних правовідносин, поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Визначення поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини є оціночним поняттям та оцінюється судом в залежності від конкретних обставин справи.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.81 ЦПК України докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, і визначити позивачці додатковий строк для подачі заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12,13,81,258,259,263-265 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Лозівської об`єднаної територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області, про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини -задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк, тривалістю три місяці, для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, яка відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про сторони:

Позивачка - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Лозівська міська територіальна громада в особі Лозівської міської ради Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул. Я. Мудрого, буд. 1, м. Лозова, Харківська область.

Суддя Т.О.Каращук

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118749371
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —629/1673/24

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

КАРАЩУК Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні