Рішення
від 01.05.2024 по справі 723/3320/23
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/3320/23

Провадження № 2-о/723/16/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Бужори В.Т.,

присяжних: Шкробанця В.Л. та Адамович Е.І.,

за участю секретаря судового засідання Петреску Л.М.,

розглянувши у судовому засіданні у м. Сторожинець, Чернівецької області матеріали заяви, що надійшла від ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Черешський психоневрологічний будинок-інтернат, виконавчий комітет Чудейської територіальної громади Чернівецького району Чернівецької області, про визнання ОСОБА_2 обмежено дієздатним, -

В С ТА Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання особи обмежено дієздатною, де заінтересованими особами зазначені: Черешський психоневрологічний будинок-інтернат, виконавчий комітет Чудейської територіальної громади Чернівецького району Чернівецької області. Посилається на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рішенням суду від 10.01.2005 р. визнаний недієздатним, на даний час проживає та знаходиться на повному державному забезпеченні в Черешському психоневрологічному будинку-інтернаті. Наявність психічного захворювання підтверджується заключенням ЛКК. Ухвалою суду від 09.09.2015 р. її призначено опікуном недієздатного ОСОБА_2 . Рішенням Сторожинецького арйонного суду від 21.12.2020 року ОСОБА_2 продовжено строк дії рішення про визнання його недієздатним терміном на два роки. Рішенням суду від 11.04.2023 року на підставі висновку судово-психіатричної експертизи було відмовлено у продовжені строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Посилаючись на вищевикладене, просила визнати ОСОБА_2 обмежено дієздатним.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, надала суду заяву про розгляд у її відсутності, заявлені вимоги підтримує.

Представник заінтересованої особи Черешського психоневрологічного будинку-інтернат в судове засідання не з`явився, суду надано заяву про розгляд справи у відсутності представника.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Чудейської територіальної громади Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, суду надано заяву про розгляд справи у відсутності представника.

ОСОБА_2 в судове засідання не викликався, так як згідно висновку експерта, враховуючи стан його психічного здоров`я, не може особисто з`явитись та відповідно не може особисто дати пояснення по суті справи.

Представник ОСОБА_2 адвокат Данко М.В. не заперечував проти визнання ОСОБА_2 обмежено дієздатним.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Сторожинецького районного суду від 10.01.2005 року ОСОБА_2 визнано недієздатним.

Ухвалою Сторожинецького районного суду від 09.09.2015 року ОСОБА_1 , особу якої підтверджено копією паспорта громадянина України № НОМЕР_1 , призначено опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Сторожинецького районного суду від 21.12.2020 року продовжено строк дії рішення Сторожинецького районного суду Чернівецької області від 10.01.2005 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним на два роки.

Рішенням Сторожинецького районного суду від 11.04.2023 року відмовлено у продовженні строку дії рішення Сторожинецького районного суду Чернівецької області від 10.01.2005 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

Особу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підтверджено копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Ленінським РВ УМВС України в Чернівецькій області 31.07.1997 року.

Відповідно до копії заключення ЛКК, виданого Сторожинецькою ЦРЛ встановлено, що ОСОБА_2 поставлено діагноз: виражений розлад особистості, обумовлений епілепсією, у зв`язку з чим він був напревлений на постійне місце проживання в Черешський психоневрологічний будинок-інтернат і на даний час знаходиться на повному державному забезпеченні, що підтверджується випискою з наказу №164 по Черешському психоневрологічному будинку-інтернату від 14.06.1999 року.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи від 29.01.2024 року №334, призначеної ухвалою суду від 15.08.2023 року, ОСОБА_2 на даний час страждає психічним захворюванням у формі помірних розладів особистості та поведінки, обумовлених епілепсією. Наявні психічні зміни суттєво обмежують здатність ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч.4 ст.300 ЦПК України скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка визнана недієздатною, у разі видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування, такої особи, визнаної недієздатною, або її адвоката.

Відповідно до ч.1 ст.36 ЦК України, суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Судом встановлено, що на даний час у ОСОБА_2 наявні психічні зміни, які суттєво обмежують його здатність розуміти значення своїх дій та керувати ними, тому заява підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.36, 37 ЦК України, ст.ст. 3, 13, 76-82, 263-265, 300 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Скасувати рішення Сторожинецького районного суду від 10.01.2005 року, яке продовжено рішенням Сторожинецького районного суду від 21.12.2020 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чернівці та мешканця АДРЕСА_1 обмежено дієздатним.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернівецького апеляційного суду через Сторожинецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Василь БУЖОРА

Присяжні:

Валентин Шкробанець

Елеонора Адамович

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118751079
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —723/3320/23

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні