Ухвала
від 25.04.2024 по справі 909/1070/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25.04.2024 м. Івано-ФранківськСправа № 909/1070/23

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Кобецької С. М., секретар судового засідання Юрчак С. Л., розглянувши у відкритому попередньому засіданні заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області (вх. № 2800/24 від 25.03.2024) про кредиторські (грошові) вимоги до боржника у справі № 909/1070/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс".

За участю учасників справи про банкрутство:

розпорядника майна арбітражного керуючого Кобельника О. С. (в режимі відеоконференції поза межами суду).

представника кредитора Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Гаврильця О. Б. (в залі суду).

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з заявою про відкриття провадженні у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс".

27.03.2024 суд прийняв до розгляду заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про відкриття провадженні у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" та розгляд заяви призначив у підготовчому засіданні.

За результатами проведення підготовчого засідання 29.02.2024 суд відкрив провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс"; ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника; ввів процедуру розпорядження майном строком на 170 календарних днів до 19.08.2024; розпорядником майна призначив арбітражного керуючого Кобельника О. С.; зобов`язав вчинити ряд інших дій та призначив попереднє засідання суду на 25.04.2024.

Повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" оприлюднене на офіційному вебпорталі судової влади України 08.03.2024 (номер публікації 72717).

25.03.2024 (в межах 30-ти денного строку з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс") до суду від Головного управління ДПС в Івано-Франківській області надійшла заява (вх. № 2800/24) в якій просить визнати грошові вимоги Головного управління ДПС в Івано-Франківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" у розмірі 867 962,16 грн і 6 056,00 грн сплаченого судового збору та включити їх до реєстру вимог кредиторів.

Зазначену вище заяву 27.03.2024 суд прийняв до розгляду в попередньому засіданні суду на 25.04.2024.

Розпорядник майна боржника арбітражний керуючий Кобельник О. С. подав суду повідомлення про результати розгляду кредиторської вимоги та направлення кредитору Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" повідомлення про результати розгляду кредиторської вимоги та лист керівнику боржника про результати розгляду кредиторських вимог (вх. № 6622/24 від 19.04.2024).

У попереднє засідання суду 25.04.2024 з`явилися розпорядник майна боржника арбітражний керуючий Кобельник О. С. (в режимі відео конференції поза межами суду) та представник кредитора Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Гаврилець О. Б. (в залі суду). Представники інших учасників у справі про банкрутство у попереднє засідання суду не з`явилися, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Розпорядник майна арбітражного керуючого у попередньому засіданні повідомив, що заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про кредиторські (грошові) вимоги до боржника ним розглянуто, всі документи перевірено, вимоги Головного управління ДПС в Івано-Франківській області до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" визнано в повному обсязі, що зазначено у повідомленні про результати розгляду кредиторських вимог.

Представник ініціюючого кредитора у попередньому засіданні підтримав вимоги поданої заяви та просив суд визнати грошові вимоги Головного управління ДПС в Івано-Франківській області до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" в загальному розмірі 867 962,16 грн і 6 056,00 грн сплаченого судового збору та включити їх до реєстру вимог кредиторів.

Розглянувши заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про кредиторські (грошові вимоги) до боржника, заслухавши розпорядника майна боржника та представника кредитора, дослідивши матеріали заяви та справи в цілому, суд зазначає таке.

Згідно з ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

В межах встановленого ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства строку до суду з кредиторськими вимогами до боржника звернувся один кредитор - Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Зі змісту ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства вбачається, що кредитор, звертаючись до господарського суду з відповідною заявою, самостійно визначає розмір своїх кредиторських вимог, підтверджує їх відповідними документами. До обов`язків суду при розгляді відповідних заяв входить саме перевірка їх обґрунтованості та наявності документів, що підтверджують відповідні вимоги.

Завданням господарського суду у попередньому засіданні є перевірка заявлених до боржника грошових вимог конкурсних кредиторів, які можуть підтверджуватися або первинними документами (угодами, накладними, рахунками, актами виконаних робіт тощо), що свідчать про цивільно-правові відносини сторін та підтверджують заборгованість боржника перед кредитором, або рішенням юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення такого спору (аналогічна правова позиція викладена у постановах Великої Палати Верховного Суду від 29.01.2019 у справі № 916/4644/15; Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.12.2019 у справі № 913/479/18).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" зареєстроване як суб`єкт господарювання та перебуває на обліку в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області як платник податків, що покладає на нього обов`язок сплачувати у встановленому порядку і розмірі передбачені законодавством податки і збори.

Відповідно до положень ст. 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Як зазначено у заяві та підтверджується доданими до неї матеріалами, до дня порушення провадження у справі про банкрутство і введення процедури розпорядження майном у боржника виникли зобов`язання в розмірі 867 962,16 грн податкового боргу у вигляді пені за несвоєчасну сплату платежів: податку на додану вартість із вироблення в України товарів (робіт, послуг) в розмірі 709 918,96 грн, податку на прибуток підприємств, які сплачують інші підприємства в розмірі 157 843,80 грн, податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати в розмірі 199,40 грн.

Щодо податкового боргу з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів, (робіт, послуг), то пеня в 709 918,96 грн нарахована 21.03.2024 за несвоєчасну сплату платежів (ст. 129 Податкового кодексу України) при відображенні в інтегрованій картці платника (ІКП) ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 29.02.2024 про відкриття провадження у справі № 909/1070/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів нарахована у відповідності до ст. 129 Податкового кодексу України з урахуванням вимог Закону України щодо періоду поширення корона вірусної хвороби (COVID-19) та підтверджується розрахунком нарахованої пені.

Щодо податкового боргу з податку на прибуток, який сплачують інші підприємства, то пеня в розмірі 157 843,80 грн нарахована 21.03.2024 за несвоєчасну сплату платежів (ст. 129 Податкового кодексу України) при відображенні в інтегрованій картці платника (ІКП) ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 29.02.2024 про відкриття провадження у справі № 909/1070/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів нарахована у відповідності до ст. 129 Податкового кодексу України з урахуванням вимог Закону України щодо періоду поширення корона вірусної хвороби (COVID-19) та підтверджується розрахунком нарахованої пені.

Щодо податкового боргу з податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, то пеня в розмірі 199,4 грн нарахована 08.12.2018-29.02.2024 за несвоєчасну сплату платежів (ст. 129 Податкового кодексу України) при відображенні в інтегрованій картці платника (ІКП) ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 29.02.2024 про відкриття провадження у справі № 909/1070/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів нарахована у відповідності до ст. 129 Податкового кодексу України з урахуванням вимог Закону України щодо періоду поширення корона вірусної хвороби (COVID-19).

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулює Податковий кодекс України, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до ст. 129 Податкового кодексу України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Пунктом 129.3.3. встановлений кінцевий строк нарахування пені на суму податкового боргу, зокрема, день запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів (при винесенні відповідної ухвали суду у справі про банкрутство або прийнятті відповідного рішення Національним банком України).

Пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахована на суми грошових зобов`язань у встановлених цим Кодексом випадках та не сплачена у встановлені законодавством строки (підпункт 14.1.162. Податкового кодексу України).

Згідно статті 129 Податкового кодексу України нарахування пені розпочинається:

129.1.1. при нарахуванні контролюючим органом податкового зобов`язання у встановлених цим Кодексом випадках, не пов`язаних з проведенням перевірки, або при нарахуванні контролюючим органом грошового зобов`язання, визначеного за результатами перевірки, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків такого зобов`язання, визначеного в податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом;

129.1.2. при нарахуванні контролюючим органом за результатами перевірки податкового зобов`язання та/або іншого зобов`язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, у разі виявлення його заниження - на суму такого заниження, починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків цього зобов`язання за відповідний податковий (звітний) період, щодо якого виявлено заниження, та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження);

129.1.3. при нарахуванні суми грошового зобов`язання, визначеного платником податків або податковим агентом, у тому числі у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок відповідно до статті 50 цього Кодексу, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов`язання.

Пунктом 129.3.3. Податкового кодексу України встановлений кінцевий строк нарахування пені на суму податкового боргу, зокрема, день запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів (при винесенні відповідної ухвали суду у справі про банкрутство або прийнятті відповідного рішення Національним банком України).

У відповідності до ст. 131 Податкового кодексу України нараховані контролюючим органом суми пені самостійно сплачуються платником податків. Суми пені зараховуються до бюджетів або державних цільових фондів, до яких згідно із законом зараховуються відповідні податки.

Щодо строків давності при нарахуванні пені слід зазначити, що її нарахування супроводжує весь період існування податкового боргу від моменту його виникнення і до повного погашення податкового боргу. Пеня не нараховується на пеню, однак нараховується на всю суму податкового боргу (узгодженого грошового зобов`язання). Існування податкового боргу тягне за собою нарахування пені. Припинення податкового боргу припиняє таке нарахування.

Являючи собою міру відповідальності за несвоєчасну сплату податкового боргу пеня нараховується щоденно, автоматично, незалежно від строків давності та вини платника у несвоєчасній сплаті податкового боргу.

При цьому, закон не встановлює строків давності стягнення пені. Пеня не включається до складу грошового зобов`язання, а отже на неї не розповсюджується дія статті 102 Податкового кодексу України (строки давності та їх застосування).

Податковий борг з пені в розмірі 867 962,16 грн нарахований контролюючим органом в порядку передбаченому нормами Податкового кодексу України, за попередні періоди ведення фінансово-господарської діяльності підприємства, та виключно по 29.02.2024, тобто по дату винесення судом ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Згідно приписів абз. 5 ч. 1 ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання (борг) - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Наявними в матеріалах заяви документами підтверджується розмір заявлених грошових вимог Головного управління ДПС в Івано-Франківській області до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" в розмірі 867 962,16 грн (пеня).

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про те, що вимоги кредитора Головного управління ДПС в Івано-Франківській області в розмірі 867 962,16 грн обґрунтовані, документально підтверджені та підлягають визнанню.

У заяві про кредиторські (грошові) вимоги до боржника у справі № 909/1070/23 Головне управління ДПС в Івано-Франківській області також просить суд визнати кредиторські грошові вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" в сумі 6 056,00 грн сплаченого судового збору.

Така вимога пов`язана з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді, а тому теж підлягає визнанню.

Черговість задоволення вимог кредиторів визначена статтею 64 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно з абз. 5 п. 1 ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства, у першу чергу задовольняються: витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді.

Штрафні санкції та пеня, згідно приписів зазначеної вище норми задовольняються у шосту чергу.

За наведених обставин та правових норм, слід визнати грошові вимоги Головного управління ДПС в Івано-Франківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс", які підлягають внесенню розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" в розмірі 867 962,16 грн - шоста черга задоволення вимог кредиторів та 6 056,00 грн витрат на оплату судового збору - перша черга задоволення вимог кредиторів.

Керуючись ст. 1, 2, 45, 46, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області (вх. № 2800/24 від 25.03.2024) про кредиторські (грошові) вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" задовольнити.

Визнати грошові вимоги Головного управління ДПС в Івано-Франківській області (вул. Незалежності, буд. 20, м. Івано-Франківськ, 76018; код ЄДРПОУ ВП 43968084) до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" (вул. Г. Мазепи, буд 175-В, офіс 5, м. Івано-Франківськ, 76018; ідентифікаційний код юридичної особи 39939623) які підлягають внесенню розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатенерготранс" (вул. Г. Мазепи, буд 175-В, офіс 5, м. Івано-Франківськ, 76018; ідентифікаційний код юридичної особи 39939623) в розмірі 867 962,16 грн - шоста черга задоволення вимог кредиторів та 6 056,00 грн витрат на оплату судового збору - перша черга задоволення вимог кредиторів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття 25.04.2024 та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду у визначені ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства строк та порядку.

Ухвала не може бути оскаржена окремо від ухвали господарського суду, постановленої за результатами попереднього засідання.

Повний текст ухвали складено 30.04.2024.

Суддя С. М. Кобецька

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118752693
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —909/1070/23

Постанова від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Постанова від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні