Ухвала
від 22.04.2024 по справі 914/203/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, місто Львів, вулиця Личаківська, 128

УХВАЛА

22.04.2024 Справа № 914/203/24

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви: Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Будальянс Груп», м. Миколаїв

про: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (79068, Львівська область, м. Львів, вулиця Гетьмана Мазепи, будинок 4, квартира 125; ідентифікаційний код 38977474).

Суддя Артимович В.М.,

секретар судового засідання Лабай Х.А.

За участю представників:

від ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп»: не з`явився;

від боржника: не з`явився;

розпорядник майна: Мельник І.А. арбітражний керуючий (у режимі відеоконференції).

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Будальянс Груп» про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (79068, Львівська область, м. Львів, вулиця Гетьмана Мазепи, будинок 4, квартира 125; ідентифікаційний код 38977474).

Ухвалою суду від 28.02.2024 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (79068, Львівська область, м. Львів, вулиця Гетьмана Мазепи, будинок 4, квартира 125; ідентифікаційний код 38977474); визнано вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Будальянс Груп» (ідентифікаційний код 40445002) в сумі 1864684,70 грн. заборгованості, 63900,00 грн. авансування винагороди арбітражного керуючого, 30280,00 грн. судового збору; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника; введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (79068, Львівська область, м. Львів, вулиця Гетьмана Мазепи, будинок 4, квартира 125; ідентифікаційний код 38977474); розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1856 від 06.02.2018; адреса: 33028, м. Рівне, вул. Словацького, буд. 4/6, офіс 226, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 . Попереднє судове засідання призначено на 08.04.2024.

25.03.2024 від арбітражного керуючого поступило клопотання про припинення повноважень керівника боржника та покладення його обов`язків на розпорядника майна.

Судове засідання, призначене на 08.04.2024 о 13:30 год. не відбулось, у зв`язку з оголошенням системою цивільної оборони у м. Львові та Львівській області повітряної тривоги.

Ухвалою суду від 10.04.2024 попереднє засідання суду призначено на 22.04.2024.

22.04.2024 від представника ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп» надійшла заява, у якій просить попереднє засідання суду у цій справі, призначене на 22.04.2024, розглядати без участі представника ініціюючого кредитора. Також просить розглянути та задовольнити клопотання арбітражного керуючого Мельник І.А. про припинення повноважень керівника боржника та покладення його обов`язків на розпорядника майна.

У судове засідання 22.04.2024 з`явилася розпорядник майна, підтримала клопотання про припинення повноважень керівника боржника та заявила клопотання про відкладення попереднього засідання для надання можливості подати повідомлення про результати розгляду додаткових грошових вимог ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп».

Розглянувши клопотання розпорядника майна про припинення повноважень керівника боржника, суд зазначає таке.

У клопотанні арбітражний керуючий Мельник І.А вказує, що нею неодноразово надсилалися на адресу як боржника, так і його засновника, який і є керівником підприємства, листи-запити від 08.03.2024 та від 22.03.2024 щодо отримання інформації та відповідних документів, необхідних для належного виконання повноважень розпорядника майна ТОВ «Торгова компанія «Галицька спілка», щодо організації та проведення інвентаризації майна боржника у справі № 914/203/24 про банкрутство ТОВ «Торгова компанія «Галицька спілка», тощо. Розпорядник майна стверджує, що запитувана інформація та документи не були надані розпоряднику майна, а відповідні листи залишені без відповіді.

Обґрунтовуючи вказане клопотання, розпорядник майна зазначає, що така бездіяльність засновника (керівника) боржника щодо ігнорування запитів розпорядника майна, ненадання інформації про фінансовий стан боржника, не проведення інвентаризації майна боржника, вчинені після відкриття провадження у справі про банкрутство боржника всупереч імперативним нормам КУзПБ, перешкоджають належному виконанню розпорядником майна покладених на неї обов`язків відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства та порушують права та законні інтереси боржника і кредиторів.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до положень ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядник майна - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення процедури розпорядження майном.

Згідно із ч. 1 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Як зазначалось вище, ухвалою суду від 28.02.2024 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (79068, Львівська область, м. Львів, вулиця Гетьмана Мазепи, будинок 4, квартира 125; ідентифікаційний код 38977474); призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1856 від 06.02.2018).

Частиною 3 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що розпорядник майна зобов`язаний, зокрема, вживати заходів для захисту майна боржника; проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, встановлювати за результатами його проведення наявність або відсутність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій у разі банкрутства; надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, а також здійснювати розкриття кредиторам інформації щодо фінансового стану боржника та ходу провадження у справі; проводити інвентаризацію майна боржника та визначати його вартість.

Водночас, зазначені обов`язки розпорядник майна може виконати лише за наявності у нього необхідної інформації та відсутності перешкод зі сторони керівника боржника у її наданні, а також наданні документів бухгалтерської та фінансової звітності, первинних документів; балансів підприємства, фінансової звітності та інших документів, які свідчать про оборотні та необоротні активи підприємства, дебіторську заборгованість.

Так, з метою виконання повноважень, визначених ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства, розпорядник майна 08.03.2024 та 22.03.2024 зверталася до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» та до його засновника ОСОБА_1 , який є керівником товариства, з вимогою надати установчі документи, документи щодо фінансової звітності, щодо переліку майна з зазначенням його балансової власності, надати відомості про кредиторів, у тому числі тих, які забезпечені заставою, відомості про всі наявні рахунки боржника, про кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах з юридичною особою, а також надати іншу інформацію та підтверджуючі документи для належного виявлення, організації та проведення інвентаризації майна. Однак, розпорядник майна стверджує, що запитувана інформація та документи не були їй надані.

Таким чином, відсутність інформації щодо боржника, яку можливо отримати виключно з його первинних документів, доступ до яких має керівник, ускладнює (унеможливлює) вирішення розпорядником майна питань, пов`язаних із процедурою розпорядження майном у визначений Кодексом України з процедур банкрутства строк, які передують переходу до наступної судової процедури банкрутства.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником та керівником Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» є Драган Вадим Іванович.

Відповідно до ч. 2 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, сторін або інших учасників справи про банкрутство, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником або органом управління боржника виконанню повноважень розпорядника майна, невжиття заходів щодо забезпечення збереження майна боржника, а також про вчинення ними дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право припинити повноваження керівника або органу управління боржника та покласти виконання його обов`язків на розпорядника майна.

Тобто, у разі наявності будь-яких обставин, що свідчать про неправомірність дій керівника боржника, наслідком яких є порушення прав та законних інтересів боржника і кредиторів, господарський суд за відповідною заявою має перевірити дотримання керівником боржника норм чинного законодавства, в тому числі законодавства про банкрутство. При цьому, якщо боржник не надає розпоряднику майна необхідну для здійснення його повноважень інформацію та фінансово-бухгалтерську документацію або не сприяє у проведенні інвентаризації майна, господарський суд вправі застосувати норму ч. 12 ст. 44, ч. 2 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства.

Враховуючи наведене, у розпорядника майна через бездіяльність керівника відсутня можливість встановити наявність та дійсний стан майна боржника, вчинити дії, спрямовані на захист майна та аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» відповідно до вимог, виконання яких покладено на нього Кодексом України з процедур банкрутства, що у свою чергу призводить до негативних наслідків проведення процедури розпорядження майном у порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства.

Крім того, затягування процедури розпорядження майном зі сторони органів управління боржника може відобразитись в певних негативних фінансових наслідках для кредиторів, оскільки арбітражний керуючий як самозайнята професійною діяльністю особа, має виконувати функції розпорядника за грошову винагороду.

З огляду на викладене, беручи до уваги наведені положення законодавства та встановлені обставини, враховуючи те, що бездіяльність керівника боржника перешкоджає виконанню розпорядником майна боржника своїх обов`язків, покладених на нього ст. 44 Кодексом України з процедур банкрутства, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання розпорядника майна у частині припинення повноважень керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» Драгана Вадима Івановича.

Суд зазначає, що ч. 3 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що з дня постановлення господарським судом ухвали про припинення повноважень керівника або органу управління боржника відповідні посадові особи боржника, повноваження яких припинені ухвалою господарського суду, зобов`язані протягом трьох днів передати розпоряднику майна, а розпорядник майна - прийняти бухгалтерську та іншу документацію боржника, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне зобов`язати керівника боржника передати розпоряднику майна бухгалтерську та іншу документацію боржника, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

З метою повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, для забезпечення рівних прав усіх учасників справи, для надання можливості розпоряднику майна та іншим учасникам справи належним чином виконати вимоги ухвал суду, суд вважає за доцільне розгляд справи відкласти.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 8, 40, 44, 45, 47, 48 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 12, 216, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання розпорядника майна арбітражного керуючого Мельник І.А. про припинення повноважень керівника боржника від 23.03.2024 № 02-01/20-914/203/24-28 задовольнити.

2.Припинити повноваження керівника ТОВ «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (ідентифікаційний код 38977474) Драган Вадима Івановича.

3. Покласти на розпорядника майна арбітражного керуючого Мельник Ірину Анатоліївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1856 від 06.02.2018; адреса: 33028, м. Рівне, вул. Словацького, буд. 4/6, офіс 226, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) виконання обов`язків керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (79068, Львівська область, м. Львів, вулиця Гетьмана Мазепи, будинок 4, квартира 125; ідентифікаційний код 38977474) на період виконання повноважень розпорядника майна боржника.

4. Зобов`язати керівника ТОВ «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (ідентифікаційний код 38977474) Драгана Вадима Івановича передати розпоряднику майна Мельник Ірині Анатоліївні (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1856 від 06.02.2018; адреса: 33028, м. Рівне, вул. Словацького, буд. 4/6, офіс 226) бухгалтерську та іншу документацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (ідентифікаційний код 38977474), його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

5. Попереднє засідання суду відкласти на 20.05.2024 на 15:00 год. (засідання суду відбудеться в приміщенні Господарського суду Львівської області (м. Львів, вул. Личаківська, 128, 2-ий поверх).

6. Розпоряднику майна боржника арбітражному керуючому Мельник І.А.:

-організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника та визначити його вартість;

-надати суду відомості про майно боржника, а також про всі рахунки боржника в установах банків та інших фінансово-кредитних установах, реквізити рахунків;

-надати суду: витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна по боржнику; інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо боржника;

-надати суду документально підтверджений висновок про фінансове становище боржника, а також про можливість проведення санації боржника;

-надати суду висновок щодо наявності ознак фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства;

-надати суду документально підтверджений звіт про проведену роботу.

7.Участь у судовому засіданні повноважних представників кредитора, боржника та розпорядника майна на власний розсуд.

8. Копію ухвали надіслати боржнику, кредитору та розпоряднику майна.

9. Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://lv.arbitr.gov.ua /sud5015/.

Повний текст ухвали складено 01.05.2024.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118753144
СудочинствоГосподарське
Суть: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгова Компанія «Галицька Спілка» (79068, Львівська область, м. Львів, вулиця Гетьмана Мазепи, будинок 4, квартира 125; ідентифікаційний код 38977474).

Судовий реєстр по справі —914/203/24

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 03.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Панова Ірина Юріївна

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні