Рішення
від 18.04.2024 по справі 154/1104/24
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/1104/24

2/154/577/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року м.Володимир

Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого: судді Лященка О.В.

при секретарі: Баранюк О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Оваднівської сільської ради Володимирського району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно та про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок, -

ВСТАНОВИВ:

25 березня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Оваднівської сільської ради Володимирського району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно та про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок.

Позовні вимоги обґрунтувує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . заповіту на належне їй майно не залишила, а тому після її смерті, відкрилася спадщина за законом на належне їй на праві приватної власності майно, в тому числі на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , на земельну ділянку площею 3,72 га для ведення особистого селянського господарства відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серія ІУ-ВЛ №011721 виданого 28 січня 2003 року на підставі розпорядження Володимир-Волинської районної державної адміністрації Волинської області №517 від 24 грудня 2002 року та на земельні ділянки, процедура приватизації яких не завершена, площею 0,60 га для ведення особистого підсобного господарства і площею 0,22 га для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських будівель та споруд, які розташовані на території Оваднівської сільської ради Володимирського району Волинської області і були виділені безкоштовно у приватну власність ОСОБА_2 на підставі рішення Оваднівської сільської ради №7/5.20 від 14 березня 1997 року «Про передачу земельних ділянок у приватну власність».

Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняв її брат, ОСОБА_3 , який відповідно до ст.1262 ЦК України належить до другої черги спадкоємців за законом, так як спадкоємці першої черги відсутні. Однак, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер і після його смерті залишилось спадкове майно, яке він успадкував але не оформив відповідним чином свої прав після смерті сестри ОСОБА_2 .

Після смерті батька, позивач вважається таким, що прийняв спадщину так як подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини у встановлений законом шестимісячний строк.

В даний час в нього виникла необхідність оформити свої спадкові права на вказане вище нерухоме майно, а так як Сторожинецька державна нотаріальна контора Чернівецької області перебуває в стадії ліквідації, там працює ліквідаційна комісія, то він з цим питанням звернувся до приватного нотаріуса, однак приватним нотаріусом Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом так як відсутні правовстановлюючі документи, необхідні для видачі свідоцтва про право на спадщину.

Просить визнати за ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на спадкове майно, а саме право на: житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , на земельну ділянку площею 3,72 га для ведення особистого селянського господарства відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серія ІУ-ВЛ №011721 виданого 28 січня 2003 року на підставі розпорядження Володимир-Волинської районної державної адміністрації Волинської області №517 від 24 грудня 2002 року в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ; право на завершення приватизації та реєстрації права власності на земельні ділянки площею 0,60 га для ведення особистого підсобного господарства і площею 0,22 га для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських будівель та споруд, які розташовані на території Оваднівської сільської ради Володимирського району Волинської області і були виділені безкоштовно у приватну власність ОСОБА_2 на підставі рішення Оваднівської сільської ради №7/5.20 від 14 березня 1997 року «Про передачу земельних ділянок у приватну власність».

Ухвалою суду від 26 березня 2024 року у справі відкрито провадження та призначено до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_3 у судове засідання не з?явився, його представник адвокат Швед А.І. подав суду заяву про розгляд справи у його відсутності та відсутності позивача, просив позов задовольнити з викладених у ньому підстав.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, однак подав заяву в якій просить проводити розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом за відсутності учасників справи, які беруть участь, у справі не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, з урахуванням безумовного визнання позову, суд вважає, що позов підлягає до задоволення повністю.

Відповідно до Витягу з по господарської книги №1 за 2006-2010 роки Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області, по особовому рахунку № НОМЕР_1 , будинок з надвірними будівлями і спорудами належав ОСОБА_2 і знаходиться в АДРЕСА_1 .

Згідно копії державного акта на право приватної власності на землю серії IV-ВЛ №011721, ОСОБА_2 передано у приватну власність земельна ділянка площею 3,72 гектарів, яка розташована на території Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району.

Відповідно до рішення Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області від 14 березня 1997 р. №7/5.20 «Про передачу земельних ділянок у приватну власність.», вирішено передати ОСОБА_2 безкоштовно у приватну власність земельну ділянку площею 0,22 га для будівництва та обслуговування житлового будинку та 0,60 га для ведення особистого підсобного господарства.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Після смерті ОСОБА_2 , спадщину прийняв її брат, ОСОБА_3 , що підтверджується витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі №10215308 від 03.07.2007 про заведення спадкової справи номер 317/2007 та заявою ОСОБА_3 до нотаріальної контори про прийняття спадщини від 03.07.2007 року.

Одак, ОСОБА_3 свої спадкових прав відповідним чином не оформив, так як помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 виданою Старожадівською сільською радою Старожинецького району Чернівецької області.

Згідно архівної довідки №93/01-17 від 16.02.2024 року, спадкоємцем майна ОСОБА_3 за законом є ОСОБА_1 , який звернувся із заявою №393, що надійшла до Сторожинецької державної нотаріальної контори 15 липня 2013 року.

Згідно повідомлення про відмову у вчиненні нотаріальної дії приватного нотаріуса Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області, ОСОБА_4 від 20.02.2024 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки у спадкоємця відсутні необхідні для видачі свідоцтва про право на спадщину правовстановлюючі документи, та повідомлено, що вирішення зазначеного питання проводиться в судовому порядку.

Згідно до ч. 1ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За положеннямистатті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно дост. 328 ЦК України, особи вправі набути право власності на підставах, що не заборонені законом і згідно зіст. 392 ЦК України, можуть звертатись до суду з позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1262 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов?язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Право позивача, як спадкоємця на спадкове майно, підлягає захисту в судовому порядку, оскільки за життя покійний ОСОБА_3 розпочав процедуру приватизації вказаних вище земельних ділянок, однак в зв?язку зі смертю не отримав на руки правовстановлюючі документи, що є перешкодою позивачу в нотаріальному оформленні спадщини.

На даний час позивачем надано суду постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, висновок про вартість об?єкта оцінки, копію технічного паспорту, витяг з по господарської книги, інші документи. Оскільки визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов ОСОБА_1 до Оваднівської сільської ради Володимирського району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно та про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок підлягає до повного задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 10, 12,133,141, 244 246, 247, 258, 259 ЦПК України, ст. ст. 1216, 1223, 1265, 1268, 1270, 1273 ЦК України,-

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_4 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 та на земельну ділянку площею 3,72 га для ведення особистого селянського господарства відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серія ІУ-ВЛ №011721 виданого 28 січня 2003 року на підставі розпорядження Володимир-Волинської районної державної адміністрації Волинської області №517 від 24 грудня 2002 року в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_4 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на завершення приватизації та реєстрації права власності на земельні ділянки площею 0,60 га для ведення особистого підсобного господарства і площею 0,22 га для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд, які розташовані на території Оваднівської сільської ради Володимирського (раніше Володимир-Волинського) району Волинської області і були виділені безкоштовно у приватну власність ОСОБА_2 на підставі рішення Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського (на даний час Володимирського) району Волинської області №7/5.20 від 14 березня 1997 року «Про передачу земельних ділянок у приватну власність».

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Оваднівська сільська рада, вул. Перемоги, буд.20, с. Овадне Володимирського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04334873.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Володимир-Волинський міський суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня вручення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: Олександр ЛЯЩЕНКО

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118753876
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на завершення приватизації земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —154/1104/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні