Рішення
від 01.05.2024 по справі 274/1841/24
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/1841/24

Провадження № 2/0274/752/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"01" травня 2024 р. м. Бердичів

БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

в складі: головуючого судді Хуторної І.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Дерманської О.В.,

розглянувши у судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гришковецької селищної ради Бердичівського району Житомирської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в :

28.02.2024 ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Григоришиної В.В., звернулася до суду з позовом, у якому просить визнати за позивачкою право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , житлова площа 50, 9 кв. м, загальна площа 79, 1 кв. м та на господарські споруди: "а" - прибудова, "а1" - тераса, "а2" -погріб, "Б", "В" - сараї, "Г" -гараж в порядку спадкування за заповітом після діда з боку матері - ОСОБА_2 , 1913 р.н., який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стислий виклад позиції позивача заперечень відповідача

На обґрунтуванняпозову ОСОБА_1 вказала, що вона є спадкоємицею за заповітом після померлого ОСОБА_2 .

У зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок АДРЕСА_1 за померлим ОСОБА_2 нотаріус їй відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на будинок. В інший спосіб вона не має можливості оформити спадщину.

Відзив на позовну заяву не надходив.

Заяви, клопотання, процесуальні дії

Ухвалою судді від 04.03.2024 позовну заяву прийнято до розгляду, у справі відкрито загальне позовне провадження, витребувано матеріали спадкової справи № 49/2024 до майна померлого ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 02.04.2024 закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті.

Учасники справи, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання не прибули.

Представник позивачки - адвокат Григоришина В.В. на адресу суду спрямувала клопотання, в якому просить проводити розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала.

Від представникавідповідача Гришковецької селищної ради селищного голови Ірени Лісової у матеріалах справи міститься клопотання, в якому вона просить проводити розгляд справи за відсутності представника сільської ради.

У зв`язку із неявкою в судове учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального пристрою не здійснювалося.

Фактичні обставини, встановлені судом, докази на їх підтвердження

Дослідивши докази та з`ясувавши обставини справи, суд доходить висновку про задоволення позову.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Половецьке у Бердичівському районі Житомирської області помер дід позивачки з боку матері - ОСОБА_2 (а.с. 10, 11, 12, 13, 14).

За життя ОСОБА_2 склав заповіт, яким усе належне йому на день смерті майно заповів ОСОБА_1 . Заповіт від 25.05.1991 посвідчений секретарем виконавчого комітету Половецької сільської ради народних депутатів Бердичівського району Житомирської області Петровською, зареєстрований в реєстрі за № 145 (а.с. 37).

З матеріалів спадкової справи № 49/2024 до майна ОСОБА_2 вбачається, що позивачка є єдиною спадкоємицею за заповітом до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (а.с. 34-46).

Постановою від 23.02.2024державний нотаріусвідмовив ОСОБА_1 у видачісвідоцтва проправо наспадщину зазаповітом на житловий будинок АДРЕСА_1 через відсутність у правовстановлюючого документу на будинок (а.с. 15).

На вказанебудинковолодіння виготовленотехнічний паспортна ім`я ОСОБА_1 ,з якоговбачається,що житловийбудинок АДРЕСА_1 побудований 1950 році (а.с. 18-20).

Відповідно до повідомлення Половецького старостинського окргу Гришковецької селищної ради Бердичівського району Житомирської області від 09.01.2024 згідно запису у погосподарській книзі № 7 на 1991-1995 роки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 був головою двору, був зареєстрований та проживав по АДРЕСА_1 . Земельна ділянка не приватизована.(а.с. 17).

З довідки виданої КП "Бердичівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Житомирської обласної ради № 192 від 05.02.2024 вбачається, що право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 станом на 31.12.2012 не зареєстровано, правовстановлюючий документ не оформлений (а.с. 16).

Відповідно до висновку оцінювача про вартість майна, складеного 27.02.2024 ТОВ "М-БТІ" вартість житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 складає 127 711 гривень (а.с. 21).

Норми права, які застосовані судом, висновки суду

Оскільки спадщина відкрилась до набрання чинності ЦК України, відповідно до пунктів 4 та 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, спадкові правовідносини, які склались між сторонами, регулюються вимогами статей 524, 548, 549 ЦК УРСР 1963 року, згідно з якими спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він вступив у фактичне управління спадковим майном.

Відповідно до частин 3, 4 статті 3 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті.

За змістом п. 62 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСР, підтвердженням приналежності будинку, який знаходиться в сільському населеному пункті, можуть бути відповідні довідки виконавчого комітету сільської Ради депутатів трудящих, які видавалися в тому числі і на підставі записів у погосподарських книгах.

Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. В погосподарських книгах при визначенні року побудування зазначається рік введення в експлуатацію будинку.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року № 56, передбачала обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п.4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції).

Тобто, записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

На час завершення будівництва будинку за адресою: АДРЕСА_1 , а це 1950 рік, чинним законодавством передбачалося, що особа набуває права власності на будинок після державної реєстрації такого права.

Тому, оскільки позивачка, яка є єдиною спадкоємицею за заповітом після смерті ОСОБА_2 , позбавлена можливості оформити у нотаріуса свої спадкові права, а судом встановлено, що спірне будинковолодіння згідно погосподарського обліку рахується за ОСОБА_2 ,присадибна земельнаділянка неприватизована, - за позивачкою слід визнати право власності на житловий будинок з господарськими спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Розподіл судових витрат

Розподіляючи судові витрати у виді судового збору, суд керується ч. 9 ст. 141 ЦПК України, яка передбачає, що у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами, або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Оскільки спір виник не з протиправних дій відповідача, судові витрати позивача не компенсовуються.

Керуючись статтями 141, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на житловий будинок, загальною площею 79, 1 кв.м, житловою площею 50, 9 кв. м, з господарськими спорудами: "а" -прибудова, "а1"- тераса, "а2" - погріб, "Б", "В" - сараї, "Г" - гараж,що розташованийза адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення.

Учасники справи, яким повне рішення не було вручено у день його складення, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

позивачка: ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ;

відповідач: Гришковецька селищна рада Бердичівського району Житомирської області, місцезнаходження за адресою: Житомирська область, м. Бердичів, вул. Червоний Промінь, 4, ЄДРПОУ 04345380.

Суддя: І.Ю. Хуторна

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118754213
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —274/1841/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні