Ухвала
від 01.05.2024 по справі 275/622/24
БРУСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 275/622/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року Суддя Брусилівського районного суду Житомирської області Данилюк О. С. , розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Брусилівська селищна рада Житомирського району Житомирської області (орган опіки та піклування), Комунальна установа «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, особа, щодо якої подається заява ОСОБА_3 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна над недієздатною особою, -

В С Т А Н О В И В:

01 травня 2024 року до Брусилівського районного суду Житомирської області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Брусилівська селищна рада Житомирського району Житомирської області (орган опіки та піклування), Комунальна установа «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, особа, щодо якої подається заява ОСОБА_3 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна над недієздатною особою.

Заінтересованою особою зазначено Комунальну установу «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, розташований в смт. Довбиш, вул. Ломоносова, 22, Баранівський район, Житомирська область.

Ст. 293 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження в тому числі справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Розгляд справ, пов`язаних з вирішенням питання про звільнення від повноважень опікуна, регулюється Главою 2 Розділу ІV ЦПК України, яка регулює розгляд судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Частиною 2 ст. 300 ЦПК України передбачено, що суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Таким чином, при вирішенні питання про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі за заявою про звільнення від повноважень опікуна суд повинен керуватися положеннями Глави 2 Розділу ІV ЦПК України.

Ст. 295 ЦПК України визначено підсудність справ зазначеної категорії та встановлено, що заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Судом з поданої заяви та доданих до неї документів встановлено, що ОСОБА_3 , який визнаний судом недієздатним, проживає в КУ «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради.

Таким чином, справа за заявою про звільнення від повноважень опікуна не підсудна Брусилівському районному суд Житомирської області.

Положеннями статті 31ЦПК України встановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що зазначена справа не підсудна Брусилівському районному суду Житомирської області, оскільки особа, визнана недієздатною, проживає в КУ «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, який розташований на території Баранівського району Житомирської області, зазначену справу необхідно передати за підсудністю до Баранівського районного суду Житомирської області.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 27, 31-32, 187, 260-261, 353-354 ЦПК України,суддя, -

У Х В А Л И В:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Брусилівська селищна рада Житомирського району Житомирської області (орган опіки та піклування), Комунальна установа «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, особа, щодо якої подається заява, ОСОБА_3 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна над недієздатною особою, направити за підсудністю до Баранівського районного суду Житомирської області.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду або через Брусилівський районний суд Житомирської області шляхом подачі в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя: О. С. Данилюк

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118754287
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —275/622/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Данилюк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні