Ухвала
від 01.05.2024 по справі 367/2858/24
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/2858/24

Провадження №2-о/367/193/2024

УХВАЛА

про залишення без руху

01 травня 2024 року Суддя Ірпінського міського суду Київської області Чернова О.В., перевіривши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство освіти і науки України, Державне підприємство «Інфоресурс», про встановлення факту належності здобуття освіти за відповідним правовстановлюючим документом (дипломом),-

ВСТАНОВИВ:

До Ірпінського міського суду Київської області надійшла вищезазначена заява.

Ознайомившись із матеріалами заяви, вважаю, що зазначена заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст.ст.175, 177, 318 ЦПК України.

Так, згідно ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

З пункту 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зі змінами убачається, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до абзацу першого п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року, вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, так і вимогам щодо її змісту. Якщо в заяві не зазначено, який конкретно факт просить встановити заявник, з яких причин неможливо одержати або відновити документ, що посвідчує даний факт, якими доказами цей факт підтверджується або до заяви не приєднано довідки про неможливість одержання чи відновлення необхідних документів, суддя постановляє ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для виправлення недоліків. У разі невиконання цих вказівок заява вважається неподаною і повертається заявникові, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу.

Відповідно ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Частина 1 ст.318 ЦПК України встановлює вимоги до заяви, а саме, у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів (ч. 2 ст. 318 ЦПК України).

При цьому, як роз`яснено в п.6 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31 березня 1995 року, судам слід мати на увазі, що справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, повинні розглядатись за участю заявників і заінтересованих осіб.

Згідно з п.п.4, 5 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

У відповідності до п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч.1 ст.177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положеньстатті 43цього Кодексу.

Відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (у разі подання письмових доказів можуть бути додані їх копії).

Як вбачається, із заявлених ОСОБА_1 вимог неможливо визначити, який саме факт просить встановити заявник (факт належності диплому чи факт здобуття освіти та отримання певної освіти та видачі диплому).

Разом з цим, не зазначено інших доказів на підтвердження факту, який просить встановити заявник, окрім копії самого диплому.

Окрім того, не обґрунтовано залучення в якості заінтересованих осіб Міністерство освіти і науки України та Державне підприємство «Інфоресурс», та не залучено в якості заінтересованої особи заклад вищої освіти, в якому здобувала освіту заявник.

За приписамип.2ч.3ст.175ЦПК України,позовна заяваповинна містити,крім іншого, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно з ч.6ст.14 ЦПК Україниадвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Проте, в порушення даної вимоги чинного законодавства, в заяві не зазначені відомості щодо наявності або відсутності електронного кабінету заявника та заінтересованих осіб.

Наведені недоліки унеможливлюють вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1 та ч.2ст.185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. Суд постановляєухвалу прозалишення позовноїзаяви безруху такожу разі,якщо позовнузаяву поданоособою,яка відповіднодо частинишостої статті14цього Кодексузобов`язаназареєструвати електроннийкабінет,але незареєструвала його. В ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 14 цього Кодексу.

Таким чином, заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство освіти і науки України, Державне підприємство «Інфоресурс», про встановлення факту належності здобуття освіти за відповідним правовстановлюючим документом (дипломом), підлягає залишенню без руху з наданням заявнику строку для усунення недоліків, а саме: для уточнення в заявлених вимогах, який саме факт просить встановити, обґрунтування залучення в якості заінтересованих осіб МОН та ДП «Інфоресурс», залучення в якості заінтересованої особи Маріупольського Державного Університету, зазначення та надання інших доказів на підтвердження факту, який просить встановити заявник, та надати суду заяву, її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників справи, із зазначенням відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету заявника та заінтересованих осіб.

Керуючись ст.ст.175, 177, 293 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство освіти і науки України, Державне підприємство «Інфоресурс», про встановлення факту належності здобуття освіти за відповідним правовстановлюючим документом (дипломом) - залишити без руху.

Копію ухвали направити заявнику і повідомити про необхідність виправити зазначені недоліки заяви.

Для усунення недоліків надати строк 10 (десять) днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.В. Чернова

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118754901
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності здобуття освіти за відповідним правовстановлюючим документом (дипломом

Судовий реєстр по справі —367/2858/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Чернова О. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Чернова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні