Рішення
від 22.04.2024 по справі 759/6406/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/6406/24

пр. № 2-о/759/415/24

22 квітня 2024 року Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Петренко Н.О.

присяжних Висоцького В.В.

Герасимюк К.А.

за участю секретаря судових засідань Донець Г.В.

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Ткаченко В.В.

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: Служба у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації (03148, м. Київ, вул. Гната Юри, 9), Святошинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) (03148, м. Київ, вул. Якуба Коласа, 6) про усиновлення,

В С Т А Н О В И В:

Заявники звернулися до суду із заявою про оголошення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 і ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) 02.11. 2021 року за №1211, а саме: - Змінити прізвище з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », змінити ім`я з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », змінити по-батькові з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 ». - У графі про матір вказати: « ОСОБА_2 ». - У графі про батька вказати: « ОСОБА_1 ». - У графі про місце народження вказати: «Україна, місто Київ». 3. Внести зміни актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) 02 листопада 2021 року за №1210, а саме: - Змінити прізвище з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а по-батькові змінити з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 ». - У графі про матір вказати: « ОСОБА_2 ». - У графі про батька вказати: « ОСОБА_1 ». - У графі про місце народження вказати: «Україна, місто Київ»

В обґрунтування заяви посилався на те, що заочним рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 20.01.2023р. по справі № 392/1146/22, яке набрало законної сили 21.02.2023р., ОСОБА_10 та ОСОБА_11 було позбавлено батьківських прав відносно ОСОБА_3 і ОСОБА_4 . Заявники виявили бажання стати опікунами та згодом усиновлювачами малолітніх ОСОБА_3 і ОСОБА_4 . У період з 10.12.2022р. по 28.01.2023р. заявники пройшли курс підготовки кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки - вихователі. Після фактичного прийняття під опіку малолітніх ОСОБА_3 і ОСОБА_4 . Заявники ставляться до них як до рідних та відчувають себе справжніми батьками. Заявники піклуються про здоров`я останніх та вони є повністю здоровими. Просять заяву задовольнити.

У судовому засіданні заявники заяву підтримали та просили її задовольнити.

Представник Служби у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації у судовому засіданні заяву підтримала та просила задовольнити.

Представник Святошинський ВДРАЦС у м. Києві ЦМУ МЮ (м. Київ) у судове засідання не з`явився , про місце та час розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не відомі.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення сторін, оцінивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що 12.08.2016р. між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 Печерським районним у м. Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у м. Києві, актовий запис 1541 було зареєстровано шлюб/а.с.16/.

Відповідно до розпорядження Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації № 907 від 22.11.2023р. встановлено опіку над малолітніми ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_9. та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_9. /а.с. 15/.

З витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» вбачається, що станом на 07.10.2022р. заявники до кримінальної відповідальності не притягувалися, незнятої чи непогашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають/а.с.13-14/.

Відповідно до висновків про стан здоров`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають задовільне здоров`я.

Відповідно до довідки Київського міського центру соціальних служб від 21.03.2023р. № 07/50 заявники пройшли навчання (курсу підготовки) з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ОСОБА_2 належить частина квартири за адресою: АДРЕСА_2 /а.с.29-30/.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 10.04.2023р. за адресою: АДРЕСА_2 умови проживання задовільні. У квартирі здійснено сучаний ремонт. Кімнати обладнані меблями та побутовою технікою. У квартирі чисто, охайно, комфортно. Для дитини планують придбати необхідні дитячі меблі, речі особистого користування.

Встановлено, що заявники офіційно працевлаштовані та мають офіційну заробітну плату.

Відповідно до висновку Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації № 107-2473 від 03.04.2024р. усиновлення малолітніх ОСОБА_4 , ОСОБА_3 громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є доцільним.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 28.03.2024р. за адресою: АДРЕСА_2 для дітей придбано дитячі ліжечка, предмети особистої гігієни. У достатній кількості одягу, взуття. Діти забезпечені повноцінним харчуванням.

Всі члени родини підтримують рішення заявників про усиновлення малолітніх ОСОБА_4 , ОСОБА_3 ..

Відповідно до ст. 207 Сімейного кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Статтею 209 Сімейного кодексу України передбачено, що дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку. Дитина, яку було підкинуто чи знайдено, може бути усиновлена після спливу двох місяців з часу її знайдення.

Відповідно до ч. 1 ст. 211 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

Частиною 3 ст. 218 Сімейного Кодексу України встановлено, що усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Згідно ч. 1, 3 ст. 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 231 Сімейного кодексу України Якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім`ї усиновлювачів і звикла до нового імені. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, а саме: стан здоров`я та матеріальне становище осіб, які бажають усиновити дитину, їх сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дитину; взаємовідповідність осіб, які бажають усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ці особи опікуються вже дитиною; особу дитини та стан їх здоров`я; ставлення дитини до осіб, які бажають її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини (ст. 224 Сімейного Кодексу України).

Враховуючи викладене, з урахуванням висновку державної адміністрації про доцільність усиновлення та відповідність інтересам ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення малолітніх ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , оскільки їх усиновлення заявниками відповідає інтересам малолітніх дітей.

Також суд вважає можливим у відповідності до ст. ст. 229, 231 СК України задовольнити прохання заявників і записати їх батьками усиновлених дітей та змінити дітям прізвище, по-батькові та місце проживання.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 207, 211, 229, 231 СК України, ст. ст. 12, 76, 81, 259, 263-265, 268, 310-314,351, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: Служба у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації (03148, м. Київ, вул. Гната Юри, 9), Святошинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) (03148, м. Київ, вул. Якуба Коласа, 6) про усиновлення - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, уродженця м. Миколаїв ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянки України, уродженки м. Києва ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 ) усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 і ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) 02 листопада 2021 року за №1211, а саме:

змінити прізвище з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », змінити ім`я з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », змінити по-батькові з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 »;

у графі про матір вказати: « ОСОБА_2 »;

у графі про батька вказати: « ОСОБА_1 »;

у графі про місце народження вказати: «Україна, місто Київ».

Внести зміни актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) 02 листопада 2021 року за №1210, а саме:

змінити прізвище з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а по-батькові змінити з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

у графі про матір вказати: « ОСОБА_2 »;

у графі про батька вказати: « ОСОБА_1 »;

у графі про місце народження вказати: «Україна, місто Київ».

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Святошинський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Петренко Н.О.

Присяжні Висоцький В.В.

Герасимюк К.А.

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118757963
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —759/6406/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні