Рішення
від 23.04.2024 по справі 602/165/24
ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 602/165/24

Провадження № 2/602/130/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" квітня 2024 р. Лановецький районний суд Тернопільської області

в складі : головуючого РАДОСЮКА А. В.

при секретарі ЯБЛОНСЬКІЙ М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ланівці справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, визнання права власності на спадкове майно та витребування його із чужого незаконного володіння, -

в с т а н о в и в :

До суду звернулася ОСОБА_1 з позовом до Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, визнання права власності на спадкове майно та витребування його із чужого незаконного володіння. Позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мачуха ОСОБА_3 . За життя померлим належали права на земельні ділянки (паї), посвідчені сертифікатами на право на земельну частку (пай) серії: ТР № 0090311 на ім`я ОСОБА_2 та НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_3 . З метою оформлення своїх спадкових прав на вказане майно вона звернулася до державного нотаріуса Лановецької державної нотаріальної контори Джуса С.З. Однак, при вивчені поданих нею документів було встановлено, що через відсутність правовстановлюючих документів, а саме свідоцтв про одруження та про народження, не можливо встановити родинні стосунки з померлими мачухою та бабою. Також нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки у зв`язку з реєстрацією їх за іншими особами, що було встановлено під час перевірки нотаріусом відсутності заборони або арешту майна. Надалі їй стало відомо, що спірні земельні ділянки попередньо були набуті у власність територіальною громадою Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області на підставі рішення Лановецького районного суду Тернопільської області №602/74/14-ц від 27.06.2014 року, яким визнано відумерлою спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 та складається із земельної ділянки, яка належала померлій згідно сертифікату серії ТР № 0090311, та визнано відумерлою спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 та складається із земельної ділянки, яка належала померлій згідно сертифікату серії ТР № 038949. В зв`язку з тим, що спірні земельні ділянки на даний час фактично відчужені і зареєстровані за іншими особами, вказане унеможливлює оформлення нею прав на спадкове майно на загальних підставах. Вважає, що під час отримання земельних ділянок відповідачем було порушено порядок набуття їх у власність, що призвело до позбавлення її права володіти, користуватись та розпоряджатись спадковими земельними ділянками.

Просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була її бабою; встановити, що вона на час відкриття спадщини постійно проживала однією сім`єю з 1999 року із ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ; витребувати із незаконного володіння Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області на її користь: земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,39 га., яка згідно сертифікату серії ТР № 0090311 була зареєстрована за ОСОБА_2 , та земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,39 га., яка згідно сертифікату серії ТР № 038949 була зареєстрована за ОСОБА_3 , які розташовані (до зміни адміністративно-територіального поділу України) Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області та припинити право комунальної власності Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області на вказані земельні ділянки; визнати за нею право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,39 га., як на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 баби ОСОБА_2 ; визнати за нею право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,39 га., як на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 мачухи ОСОБА_3 .

Позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, хоча про день, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином, однак на адресу суду надійшла заява, в якій представник позивача просить розгляд справи проводити у його відсутності, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Представник відповідача - Збаразькоїміської ради Тернопільського району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, однак на адресу суду надійшла заява, в якій Збаразькаміська рада Тернопільського району Тернопільської області просить розгляд справи проводити без участі її представника, позовних вимог не визнає.

У відповідності до ч. 3ст.211ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.2ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази по справі вважає, що позов підлягає до задоволення.

При цьому суд виходив із наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Шили Лановецького району Тернопільської області, відповідно до копії запису акта про смерть №9 від 01 червня 2001 року (а.с.12).

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Ланівці Лановецького району Тернопільської області, відповідно до копії актового запису про смерть №11 від 24 вересня 2005 року (а.с.13).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно 22 грудня 2021 року, ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками є ОСОБА_6 та ОСОБА_7 (а.с.14).

Згідно копії Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00034333767 від 22 грудня 2021 року, ОСОБА_8 та ОСОБА_5 уклали шлюб, який 19 вересня 1981 року був зареєстрований Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернігівського районного управління юстиції Запорізької області, актовий запис №69, прізвище дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_9 »( а.с.15).

Згідно копії довідки № 386, виданої 25.10.2005 року Карначівською сільською радою Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_1 , яка зареєстрована в смт. Чернігівка Бердянського району Запорізької області, постійно проживала без реєстрації та допомагала у веденні спільного селянського господарства своїй мачусі ОСОБА_3 та бабі ОСОБА_2 в с.Шили Лановецького району Тернопільської області з червня 1999 року і до дня смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , інших зареєстрованих осіб не має (а.с.16).

Згідно копії довідки, виданої виконавчим комітетом Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживала одиноко, заповіт сільською радою не складався, оскільки спадкоємець її майна за законом, син- ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , єдиною спадкоємницею майна, а саме земельної частки (паю) за законом стала її невістка ОСОБА_3 (а.с.17).

Згідно копії довідки, виданої виконавчим комітетом Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області, на день смерті ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , спільно проживала ОСОБА_3 , яка вступила в спадщину та успадкувала за законом, як пережила дружина, належну йому земельну частку (пай) на території Карначівської сільської ради, посвідчену сертифікатом на право на земельну частку (пай), але документально, згідно з чинним законодавством, дана земельна частка (пай) на день смерті ОСОБА_3 оформлена не була. ОСОБА_3 є єдиною спадкоємницею свого чоловіка ОСОБА_6 (а.с.18).

Згідно копії довідки №10, виданої 22.01.2014 року виконавчим комітетом Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області, після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , залишилася спадщина у вигляді земельної частки(паю), посвідчена сертифікатом на право на земельну частку (пай) серія ТР № 038949, яка знаходиться на території Карначівської сільської ради. З часу відкриття спадщини і станом на 22.01.2014 року ніхто з метою оформлення спадщини до сільської ради не звертався. Заповіт сільською радою не складався та не посвідчувався (а.с.19).

Згідно копії довідки № 09/06-80, виданої 29.03.2022 року Збаразькою міською радою Тернопільської області, згідно записів Книги №1 погосподарського обліку Карначівської сільської ради Лановецького району, на день смерті, ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_6 , 1938 року народження, в житловому будинку за адресою с.Шили Лановецького району Тернопільської області були зареєстровані: голова двору ОСОБА_6 , 1938 року народження, дружина ОСОБА_3 , 1938 року народження (а.с.20).

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17 січня 2024 року, державним нотаріусом Лановецької державної нотаріальної контори Джус С.З., ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після померлої ОСОБА_2 , оскільки не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії (не подано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ТР номер 038948, виданий на ім`я ОСОБА_3 , крім того, відповідно до рішення Лановецького районного суду Тернопільської області №602/74/14-ц від 27.06.2014 року визнано спадщину відумерлою та передано право власності на земельну частку (пай) в розмірі 3,39 умовних кадастрових гектарів згідно сертифікату серії ТР №038948, зареєстрованого за ОСОБА_2 у власність територіальній громаді Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області, а також неможливо підтвердити факт родинних стосунків між спадкоємцем та спадкодавцем (а.с.24).

Згідно повідомлення Лановецької державної нотаріальної контори №6/02-14 від 17.01.2024 року, спадкоємцем померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є ОСОБА_1 , яка 17 січня 2024 року подала заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Інші спадкоємці в нотаріальну контору не звертались, свідоцтво про права на спадщину згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ТР номер 038948 виданого на ім`я ОСОБА_2 не видавалось(а.с.23).

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17 січня 2024 року, державним нотаріусом Лановецької державної нотаріальної контори Джус С.З., ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після померлої ОСОБА_3 , оскільки не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії (не подано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ТР номер 038949, виданий на ім`я ОСОБА_3 , крім того, відповідно до рішення Лановецького районного суду Тернопільської області №602/74/14-ц від 27.06.2014 року визнано спадщину відумерлою та передано право власності на земельну частку (пай) в розмірі 3,39 умовних кадастрових гектарів згідно сертифікату серії ТР №038949, зареєстрованого за ОСОБА_3 у власність територіальній громаді Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області, а також неможливо підтвердити факт родинних стосунків між спадкоємцем та спадкодавцем (а.с.22).

Згідно повідомлення Лановецької державної нотаріальної контори №9/02-14 від 17.01.2024 року, спадкоємцем померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 є ОСОБА_1 , яка 17 січня 2024 року подала заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Інші спадкоємці в нотаріальну контору не звертались, свідоцтво про права на спадщину згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ТР номер 038949 виданого на ім`я ОСОБА_3 не видавалось(а.с.21).

Рішенням Лановецького районного суду Тернопільської області від 27 червня 2014 року визнано відумерлою спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у тому числі право на земельну частку (пай) в розмірі 3,39 умовних кадастрових гектарів згідно сертифікату серії ТР № 038949, зареєстрованого за ОСОБА_3 , вартістю 57348,11 грн., право на земельну частку (пай) в розмірі 3,39 умовних кадастрових гектарів згідно сертифікату серії ТР № 0090311, зареєстрованого за ОСОБА_2 , вартістю 57348,11 грн., та передано її у власність територіальній громаді Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області за місцем відкриття спадщини (а.с.25-26).

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-6100238362024 від 05.03.2024 року, Відомостей про право власності/право постійного користування згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, 10 жовтня 2016 року у Державному земельному кадастрі здійснено державну реєстрацію земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6123884100:01:001:0315 площею 0,6240 га, власником земельної ділянки є Карначівська сільська рада (а.с.38-43).

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-6100238272024 від 05.03.2024 року, Відомостей про право власності/право постійного користування згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, 10 жовтня 2016 року у Державному земельному кадастрі здійснено державну реєстрацію земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6123884100:01:001:0024 площею 2,2444 га., власником земельної ділянки є Карначівська сільська рада (а.с.44-49).

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-6100237902024 від 05.03.2024 року, Відомостей про право власності/право постійного користування згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, 10 жовтня 2016 року у Державному земельному кадастрі здійснено державну реєстрацію земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6123884100:01:001:0120 площею 3,1692 га., власником земельної ділянки є Карначівська сільська рада (а.с.50-55).

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-6100238132024 від 05.03.2024 року, Відомостей про право власності/право постійного користування згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, 10 жовтня 2016 року у Державному земельному кадастрі здійснено державну реєстрацію земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 6123884100:01:001:0411 площею 0,6523 га., власником земельної ділянки є Карначівська сільська рада (а.с.56-61).

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для неї юридичне значення, оскільки надає право для реалізації її спадкових прав. Захистити свої права в інший спосіб, як через встановлення даного факту судовим рішенням, заявник не може.

Проаналізувавши наведене, суд вважає, що дослідженими в судовому засіданні доказами доведено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , та, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , на час відкриття спадщини постійно проживала однією сім`єю з 1999 року із ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно положень ст.ст.1296,1297 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Спадкові права є майновим об`єктом цивільного права, реалізувавши які, спадкоємець, незалежно від отримання ним свідоцтва про право на спадщину, набуває прав на спадкове майно, в тому числі нерухоме (право володіння, користування), а з моменту оформлення права власності на нерухоме майно і право розпорядження ним (правова позиція Верховного Суду України від 08.04.2015 року у справі №6-33цс15).

Отже спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, є її власником з часу її відкриття, а документом для підтвердження права власності на спадкове майно є свідоцтво на спадщину, отримане в установленому законодавством порядку.

Нормами ч. 1ст.81 ЗК Українивизначено способи набуття права власності на земельні ділянки, а саме: придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини; виділення в натурі (в місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Таким чином, ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом, являється власником спадщини померлої ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , в тому числі і земельних ділянок, які на даний час перебувають володінні відповідача.

Статтею 387 ЦК Українивстановлено, що власник майна має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Також право власника на витребування майна від добросовісного набувача передбаченест.388 ЦК України.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 21.08.2019 року у справі №911/3681/17 звертає увагу, що власник з дотриманням вимогстатті 388 ЦК Україниможе витребувати належне йому майно від особи, яка є останнім йо набувачем, незалежно від того, скільки разів це майно було відчужене до того, як воно потрапило у володіння останнього набувача. Для такого витребування оспорювання рішень органів державної влади чи місцевого самоврядування, ланцюгу договорів, інших правочинів щодо спірного майна і документів, що посвідчують відповідне право, не є ефективним способом захисту права власника.

Подібні за змістом висновки сформульовані, зокрема, у п.86 постанови Великої Палати Верховного Суду від 14.11.2018 року у справі №183/1617/16.

Відповідно до п. 10постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009 року № 9 «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», рішення суду про задоволення позову про повернення майна, переданого за недійсним правочином, чи витребування майна із чужого незаконного володіння є підставою для здійснення державної реєстрації права власності на майно, що підлягає державній реєстрації, за власником, а також скасування попередньої реєстрації.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність витребування із незаконного володіння Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області на користь позивача ОСОБА_1 земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із кадастровими номерами 6123884100:01:001:0315; 6123884100:01:001:0024; 6123884100:01:001:0120; 6123884100:01:001:0411, що розташовані на території (до зміни адміністративно- територіального поділу України) Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області та припинення права комунальної власності Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області на вказані земельні ділянки, та визнання за ОСОБА_1 права власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із кадастровими номерами 6123884100:01:001:0315; 6123884100:01:001:0024; 6123884100:01:001:0120; 6123884100:01:001:0411, як на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 баби ОСОБА_2 та померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 мачухи ОСОБА_3 .

На підставі наведеного та керуючись ст. ст.12,81,211,247,259,263265,352 ЦПК України,ст.ст.328,1217,1218,1222,1223,1236,1269 ЦК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 (мешканки АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , паспорт НОМЕР_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ) до Збаразькоїміської ради Тернопільського району Тернопільської області (місце знаходження: м.Збараж вул.Б.Хмельницького,4 Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04058404) про встановленняфактів,що маютьюридичне значення,визнання прававласності наспадкове майнота витребуванняйого ізчужого незаконноговолодіння - задовольнити.

Встановити, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , а ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , є онукою ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_4 , на час відкриття спадщини постійно проживала однією сім`єю з 1999 року із ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витребувати із незаконного володіння Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_4 , земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із кадастровими номерами 6123884100:01:001:0315; 6123884100:01:001:0024; 6123884100:01:001:0120; 6123884100:01:001:0411, що розташовані на території (до зміни адміністративно- територіального поділу України) Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області та припинити право комунальної власності Збаразької міської ради Тернопільського району Тернопільської області на вказані земельні ділянки.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_4 , право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із кадастровими номерами 6123884100:01:001:0315; 6123884100:01:001:0024; 6123884100:01:001:0120; 6123884100:01:001:0411, що розташовані на території (до зміни адміністративно- територіального поділу України) Карначівської сільської ради Лановецького району Тернопільської області, як на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 баби ОСОБА_2 та померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 мачухи ОСОБА_3

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: А. В. Радосюк

СудЛановецький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118759714
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —602/165/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні