Рішення
від 01.05.2024 по справі 292/411/24
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 292/411/24

Провадження № 2/292/139/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року селище Пулини

Червоноармійського районного суду Житомирської області

головуюча суддя Гуц О.В. секретар судового засідання Риданова Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у селищі Пулини цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Пулинської селищноїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті про визначення додаткового строку на прийняття спадщини за законом.

У С Т А Н О В И В :

У квітні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, мотивуючийого тим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 .

Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай) члена колективного сільськогосподарського підприємства ім.Щорса розміром 4,38 в умовних кадастрових гектарах відповідно до Сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ЖТ №0161789 на території Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області.

Відповідно до довідки Кошелівського старостинського округу №723 разом із ОСОБА_2 на день смерті та протягом шести місяців після смерті ніхто не проживав та не був зареєстрований.

03 жовтня 2023 року він вирішив оформити право власності на спадкове майно і звернувся до державного нотаріуса Пулинської державної нотаріальної контори Житомирської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак нотаріус відмовив в оформленні спадщини у зв"язку із пропуском встановленого законодавством шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Строк для прийняття спадщини пропущений ним із поважних причин, оскільки з часу відкриття спадщини йому не було відомо про наявність Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0161789 і дізнався по збігу встановленого законодавством строку на прийняття спадщини, тому був позбавлений можливості своєчасно оформити свої спадкові права.

Враховуючивищевикладене, просить визначити йому додатковий строк терміном в один місяць для подання заяви про прийняття спадщини за законом, після смерті рідного дядька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про смерть № 36.

Ухвалою Червоноармійського районного суду Житомирської області від 04 квітня 2024 року, провадження у зазначеній справі відкрито та призначено до підготовчого засідання на 15 год. 30 хв. 15 квітня 2024 року, яке було відкладено на 14:50 год. 23 квітня 2024 року.

Згідно ухвали Червоноармійського районного суду Житомирської області від 23 квітня 2024 року, підготовче провадження у даній справі закрито та призначено до судового розгляду по суті на 08 год. 10 хв. 01 травня 2024 року.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з"явився, подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з"явився, про місце та час розгляду справи повідомлений належним чином. Від селищного голови Пулинської сільської ради Житомирського району Житомирської області на адресу суду надійшла письмова заява, в якій він просить суд проводити розгляд справи без участі представника селищної ради. Позовні вимоги визнають.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії НОМЕР_1 від 30.12.2013, виданого виконавчим комітетом Кошелівської сільської ради Червоноармійського району Житомирської області, про що в книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис за № 36.

Рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 16 січня 2024 року, встановлено факт родинних відносин, а саме, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 є рідним дядьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Як вбачається з довідок №№723, 724 від 29.06.2023,виданих Кошелівським старостинським округом №3 Пулинської селищної ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_2 , разом з ним за вказаною адресою ніхто не проживав та не був зареєстрований, та протягом шести місяців після його смерті.

Відповідно до листа Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області № 2613/35-23 від 27.09.2023, в "Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) КСП ім.Щорса та території Кошелівської сільської ради", що видавались Червоноармійською районною державною адміністрацією, на ОСОБА_2 за №471 від 04.03.1997 зареєстровано сертифікат на право на земельну частку (пай) 4,38 га в умовах кадастрових гектарах серії ЖТ №0161789 на підставі розпорядження голови Червоноармійської РДА від 25.02.1997 №61 та у графі Книги "Підпис власника сертифіката на земельну частку (пай)" наявний підпис про отримання вищевказаного сертифікату.

Постановою Пулинської державної нотаріальної контори Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) № 428/02-31 від 03.10.2023, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , у зв"язку з пропуском строку для прийняття спадщини (а.с.16).

Згідно відповіді Пулинської державної нотаріальної контори Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) №222/01-16 від 23.04.2024, щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , Пулинською державною нотаріальною конторою спадкова справа не заводилася. Вказані обставини сторонами не оспорюються, ними визнаються.

Крім того, що зазначені обставини сторонами визнаються, вони підтверджуються матеріалами справи, їх визнання відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи і інтереси інших осіб, тому підстав для відмови у прийнятті визнання відповідачем позову суд не вбачає.

В зв`язку з цим, судом у відповідності із ст.82 ЦПК України, визнані вказані обставини такими, що не підлягають доказуванню.

В статті 1269 ЦК України зазначається, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

У відповідності із ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подачі ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З вищенаведених підстав, оскільки відповідач не заперечує проти задоволення позову, суд дійшов висновку про те, що позивач пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини з причин необізнаності про наявність спадкового майна та порядок прийняття спадщини, які суд визнає поважними і задовольняє позов.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 82, 206, 211, 247, 263-265 ЦПК України, ст.ст.1269, 1270, 1272 ч.3 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.08 року №7 Про судову практику у справах про спадкування, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини за законом, задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку для прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті рідного дядька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про смерть №36.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , додатковий строк для подачі ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за законом, яка відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті рідного дядька ОСОБА_2 , актовий запис про смерть № 36, терміном в один місяць після вступу рішення в законну силу.

Рішення може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. В. Гуц

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118768385
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —292/411/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні