Рішення
від 01.05.2024 по справі 183/1239/24
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/1239/24

№ 2-о/183/124/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Парфьонова Д. О., присяжних: Мішиної Л. М., Зайченко Л. С., за участі: секретаря судового засідання Моісєєва К. А., заявника ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 , заінтересованої особи-1 ОСОБА_3, представника заінтересованої особи-2 Полтавець В._ розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, у порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Виконавчий комітет Новомосковської міської ради, як орган опіки та піклування, про:

дозвіл громадянину України ОСОБА_1 усиновити неповнолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якої є громадянка України ОСОБА_3 , визнавши заявника усиновлювачем;

внесення змін в актовий запис про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 серії НОМЕР_1 , що виданий 11 квітня 2007 року відділом реєстрації актів цивільного стану по м. Новомосковську Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, в якому в графі «відомості про батька» вказати: батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України,

В С Т А Н О В И В:

08 лютого 2024 року заявник звернувся до суду з указаною заявою про усиновлення, в обґрунтування якої посилається на те, що він з квітня 2022 року одружений з ОСОБА_3 , яка є матір`ю ОСОБА_4 . Батько дитини - ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Від шлюбу з ОСОБА_3 заявник має спільну дитину - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Заявник разом з родиною у зазначеному вище складі постійно мешкає в квартирі, належній ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 . Висновком про стан та фізичний, розумовий розвиток дитини від 14 вересня 2023 року встановлено, що ОСОБА_4 , 2007 року народження, є інвалідом дитинства, підгрупа «А» та страждає на «ДЦП, подвійна геміплегія зі стійким вираженим руховим порушенням, затримка психічного та мовного розвитку», про що заявник достовірно обізнаний. Хоча дитина у зв`язку із захворюванням не може самостійно виразити свої ставлення до бажання заявника бути її батьком, але мати дитини - ОСОБА_3 , повністю згодна на це, про що свідчить нотаріально засвідчена заява від 07 вересня 2023 року. Актом обстеження умов проживання, підготовленим комісією в складі начальника служби в справах дітей та головного спеціаліста органу опіки та піклування виконавчого комітету Новомосковської міської ради підтверджується, що ОСОБА_4 виховується заявником з півторарічного віку, для виховання та розвитку дитини створені належні умови, заявник повністю утримує та піклується про неї, як про рідну доньку про що зроблено відповідний висновок про доцільність усиновлення. Заявник указує, що має задовільний стан здоров`я, має постійну роботу за наймом та є достатньо матеріально забезпеченим. До кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває, ніколи не позбавлявся батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами, має переважне право на усиновлення дитини, відповідно до норм ст. 213 Сімейного кодексу України. Заявник указує, що дитина виховується в його сім`ї на протязі багатьох років та з її матір`ю він перебуває у шлюбних відносинах. Виховує дитину, як рідну, а вона вважає заявника батьком. Між ними склалися теплі сімейні відносини, а тому заявник впевнений, що усиновлення ОСОБА_4 відповідатиме її та заявника найкращим інтересам, а усиновлення необхідне для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя неповнолітньої.

12 лютого 2024 року постановленою суддею ухвалою прийнято до розгляду заяву та відкрите провадження у справі.

Представник заявника у судовому засіданні просив задовольнити заяву.

Заявник у судовому засіданні підтримав представника, просив задовольнити заяву. Вказав, що бажає усиновити дитину його дружини. Зазначив, що був знайомий з ОСОБА_3 до 2013 року та проживав із нею та ОСОБА_4 однією сім`єю. Має постійний дохід, обізнаний про стан здоров`я дитини, яка хворіє на декілька захворювань, в тому числі на ДЦП. Вказав на те, що постійно займається дитиною, піднімає її, виносить возик для прогулянок дитини або до машини. Дитина практично не говорить, однак все розуміє. Вказав на те, що декілька разів возив дитину до закладів реабілітації та на обстеження.

Заінтересована особа-1 - ОСОБА_3 у судовому засіданні просила задовольнити заяву. Підтвердила своє бажання щодо визнання заявника усиновлювачем. Вказала на те, що відсутнє бажання змінювати по батькові дитини через необхідність зміни багатьох документів щодо дитини. Зазначила, що працює медичною сестрою в лікарні та обізнана з порядком догляду за дитиною з особливими потребами. Зазначила, що сама не може впоратися з потребами дитини, для життєдіяльності якої існує потреба у фізичній силі.

Представник заінтересованої особи - Виконавчого комітету Новомосковської міської ради, як органу опіки та піклування до суду не з`явився, подав суду заяву, згідно з якою підтримав заяву та просив розглянути справу у відсутність представника.

Суд, дослідивши матеріали справи, висновує, що заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно зі ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу.

За ч. 4 ст. 218 СК України згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до ст. 231 СК України якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

З засвідченої копії свідоцтва про народження ОСОБА_4 серії НОМЕР_1 від 11 квітня 2007 року вбачається, що її батьками є ОСОБА_5 , громадянин України та ОСОБА_3 , громадянка України /а.с.11/.

З засвідченої копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 15 березня 2008 року вбачається, що ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 29 років /а.с.15/.

З копії паспорту громадянина України ОСОБА_1 вбачається, що заявник народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Чорноглазовка Юр`ївського району Дніпропетровської області /а.с.5-6/.

ІНФОРМАЦІЯ_4 у батьків ОСОБА_1 та ОСОБА_3 народився син - ОСОБА_6 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , видане 15 березня 2013 року) /а.с.19/.

З копії свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_4 від 29 квітня 2022 року вбачається, що 29 квітня 2022 року уклали шлюб ОСОБА_1 та ОСОБА_3 /а.с.8/.

Згідно з висновком Виконавчого комітету Новомосковської міської ради від 16 жовтня 2023 року вих. № 2244/0/12-23 про доцільність усиновлення неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини, заявник одружений з матір`ю дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , (згідно з актовим записом від 29 квітня 2022 року № 366, зробленим Новомосковським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), фактично проживають з 2009 року. ОСОБА_1 має повнолітню доньку від першого шлюбу, яка проживає з матір`ю. Для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя неповнолітньої, заявник бажає усиновити доньку дружини, ОСОБА_4 , 2007 року народження. Мати дівчинки ОСОБА_3 , надала письмову згоду на усиновлення своєї дитини, засвідчену приватним нотаріусом Новомосковського районного нотаріального округу Рублевським В. К. від 07 вересня 2023 року, зареєстрованого в реєстрі за № 829. Батько дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданого виконкомом Черкаської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області від 15 березня 2008 року. Заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_3 мають спільну дитину ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Заявник разом з дружиною займаються вихованням дітей, утримують їх матеріально, піклуються про здоров`я, нормальний психічний та фізичний розвиток. ОСОБА_1 проявив до ОСОБА_4 батьківську турботу, створює необхідні умови для її проживання, розвитку та виховання. Дівчинка виховується заявником майже з півтора річного віку. Дитина є інвалідом дитинства, підгрупи «А», на питання спеціаліста служби у справах дітей виконавчого комітету Новомосковської міської ради в присутності її матері встановлено, що, ОСОБА_1 називає «татом», також встановлено, що її станом здоров`я, досягненнями у житті цікавляться її мати - ОСОБА_3 та ОСОБА_1 . ОСОБА_1 дієздатний, матеріально забезпечений. Він працює ТОВ «контракт Проднізерв 5» м. Новомосковська. Заявник на території України станом на 05 вересня 2023 до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (згідно з витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Міністерства внутрішніх справ України (витяг скорочений серії ВР - 001464099; витяг повний серії ВР-001606294). ОСОБА_1 та неповнолітня ОСОБА_4 медичних протипоказань до усиновлення не мають. Заявник разом з дружиною, неповнолітньою ОСОБА_4 і спільною малолітньою дитиною проживають у 2-х кімнатній квартирі 10-ти поверхового будинку, яка належить відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом дружині заявника - ОСОБА_3 . Санітарно-гігієнічний стан квартири задовільний, кімнати обладнані сучасними меблями та забезпеченні сучасною технікою. ОСОБА_4 має окреме спальне місце, окрему шафу для зберігання речей відповідного віку, іграшок, книжок. ОСОБА_1 з правовими наслідками усиновлення та зі станом здоров`я ОСОБА_4 обізнаний.

Висновок Виконавчого комітету, як органу опіки та піклування підтверджується наданими заявником у засвідчених копіях та оригіналах: висновку про стан здоров`я ОСОБА_1 /а.с.10/, висновком про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини ОСОБА_4 , яким встановлено діагноз лікаря невролога, зокрема: дитячий церебральний параліч, інші діагнози, діагнози лікаря офтальмолога та лікаря педіатра. Щодо інших лікарів стан здоров`я здорова, без патологій /а.с.12/; заявою ОСОБА_3 про надання згоди на усиновлення дитини заявником, зареєстрованої в реєстрі за № 829 та посвідченої нотаріально 07 вересня 2023 року /а.с.13/; актом обстеження умов проживання родини /а.с.16/; витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності та свідоцтва про право на спадщину /а.с.17, 18/.

Таким чином, наданими у справу доказами та отриманими поясненнями підтверджено ті обставини, що заявник не має фізичних та психічних захворювань, обізнаний зі станом здоров`я дитини і бажає її усиновити. Мати дитини (дружина заявника) надала нотаріально засвідчену згоду на усиновлення. Біологічний батько дитини помер. У судовому засіданні мати дитини підтримала заяву про усиновлення.

Заявник медичних протипоказань до усиновлення не має, що підтверджується висновком про стан здоров`я особи, на обліку у лікаря нарколога, психіатра не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої та не погашеної судимості не має, у розшуку не перебуває, має стабільний дохід.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заявник здатен забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини і може забезпечити її сімейне виховання, а тому суд вважає за можливе в інтересах дитини дозволити заявникові всиновити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записавши заявника батьком дитини у відповідному актовому записі про її народження.

На підставі викладеного, керуючись ст. 3, 5, 12, 76-81, 89, 258-259, 263-268, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцем с. Чорноглазовка Юр`ївського району Дніпропетровської області, дитину - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Дніпропетровськ.

Внести відповідні зміни в актовий запис № 211 про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складений 11 квітня 2007 року Відділом реєстрації актів цивільного стану по м.Новомосковську Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, записавши батьком дитини громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду складено 02 травня 2024 року.

Учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; РНОКПП НОМЕР_5 ; зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ;проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , паспорт серія НОМЕР_6 , виданий 22 вересня 2005 року Новомосковським РВ УМВС України у Дніпропетровській області; зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Новомосковської міської ради; ЄДРПОУ 04052206; місцезнаходження за адресою: вул. Гетьманська, 14, м. Новомосковськ, Дніпропетровська область.

Суддя Д. О. Парфьонов

Присяжні Л. М. Мішина

Л. С. Зайченко

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118768815
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —183/1239/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні