Ухвала
від 01.05.2024 по справі 144/669/24
ТЕПЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 144/669/24

Провадження № 1-кс/144/194/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.05.2024 смт Теплик

Слідчий суддя Теплицького районного суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність керівника органу досудового розслідування, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В :

30.04.2024 ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді зі скаргою, посилаючись на те, що 25.04.2024 ним до керівника органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області подано письмове повідомленням про кримінальне правопорушення, передбачене ст. 364 КК України, а саме про вчинення керівниками (в різні періоди ОСОБА_4 , ОСОБА_5 тощо) КП «Розвиток», яке засновано на комунальній власності Теплицької селищної громади, зловживання владою або службовим становищем.

Так, відповідно до договору оренди від 03.09.2008 у користуванні КП «Розвиток» перебуває земельна ділянка (01.01) площею 24,9217 га, кадастровий номер 0523787000:01:000:0009, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва - об`єкт водного фонду (став у с. Важне), вид використання - для риборозведення, строк дії договору до 10.12.2028. Проте, указаний об`єкт водного фонду перебуває у фактичному користуванні МПП «Нельма», доказом чого, крім іншого, є удаваний договір про спільну діяльність, предметом договору є використання неідентифікованого ставу, що насправді є прихованим договором суборенди, яка щодо комунального майна, без відповідного рішення сесії ради, заборонена. Фактично став використовує ОСОБА_6 , який як засновник МПП «Нелва» незаконно отримує прибутки з цього прибутки, чим завдає збитки майновим інтересам громади.

Вказана заява (повідомлення про злочин) ОСОБА_3 до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) не внесена, а заява від 25.04.2024 про видачу йому витягу з ЄРДР не задоволена.

Враховуючи наведене, заявник просить зобов`язати керівника органу досудового розслідування ВП № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ст. 364 КК України, вчинене службовими особами КП «Розвиток» ОСОБА_4 та іншими.

У судове засідання заявник ОСОБА_3 та його представник - адвокат ОСОБА_7 не з`явилися, надали до суду заяву про розгляд справи без участі скаржника та його представника.

Представник ВП № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області у судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду скарги повідомлений належним чином. До суду надійшла заява начальника ВП № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_8 про розгляд скарги без їх участі, щодо задоволення скарги заперечують.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України відсутність слідчого, рішення, дії чи бездіяльність якого оскаржується, не перешкоджає розгляду скарги.

Слідчий суддя, дослідивши зміст скарги до долучені до неї документи, вважає, що скарга підлягає до задоволення, з огляду на наступне.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування регламентовано главою 26 КПК України.

Відповідно до ст. 25 КПК України прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

За положеннями п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним із будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Частиною 4 ст. 214 КПК України визначено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Слідчим суддею встановлено, що 25.04.2024 ОСОБА_3 звернувся до керівника органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області з заявою про злочин, за змістом якої повідомлено, що керівниками КП «Розвиток» (у різні періоди ОСОБА_4 , ОСОБА_5 тощо), яке засновано на комунальній власності Теплицької селищної громади, вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ст. 364 КК України, а саме: зловживання владою або службовим становищем.

Зазначено, що відповідно до договору оренди від 03.09.2008 у користуванні КП «Розвиток» перебуває земельна ділянка площею 24,9217 га, кадастровий номер 0523787000:01:000:0009, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва - об`єкт водного фонду (став у с. Важне), вид використання - для риборозведення, строк дії договору до 10.12.2028.

Проте, вказаний об`єкт водного фонду перебуває у фактичному користуванні МПП «Нельма», доказом чого, крім іншого, є договір про спільну діяльність, що насправді є прихованим договором суборенди, яка щодо комунального майна, без відповідного рішення сесії ради, заборонена. Фактично став використовує ОСОБА_6 , який як засновник ПМП «Нелва» незаконно отримує прибутки від використання ставка, чим завдає збитки майновим інтересам громади.

Слідчим суддею встановлено, що дана заява (повідомлення про кримінальне правопорушення) 25.04.2024 отримана та зареєстрована уповноваженою особою Відділення поліції № 1 Гайсинського РУП у Вінницькій області ОСОБА_9 , про що свідчить його підпис.

Як вбачається з відповіді начальника ВП № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області від 30.04.2024, адресованого ОСОБА_3 , повідомлення останнього про кримінальне правопорушення зареєстровано до ІКС ІПНП за № ЄО 752 від 25.04.024, по даному факту проводиться перевірка, про результати якого заявника буде проінформовано.

Враховуючи, що положеннями ч. 4 ст. 214 КПК України не допускається будь-яка відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тому службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію таких заяв і повідомлень, була зобов`язана прийняти та зареєструвати звернення ОСОБА_3 , яке містило необхідні відомості, як повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно із положеннями чинного Кримінального процесуального кодексу України питання щодо наявності або відсутності у діях осіб складу кримінального правопорушення, може бути вирішено лише в межах кримінального провадження під час досудового розслідування, за результатами, отриманими внаслідок проведення слідчих дій.

Оскільки уповноваженою особою відділення поліції № 1 Гайсинського РУП ГУНП України у Вінницькій області цього здійснено не було та даних на підтвердження протилежного слідчому судді не надано, тому вимоги скарги є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

Керуючись ст. ст. 25, 214, 303, 304, 307 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати керівника органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням ОСОБА_3 від 25.04.2024 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 КК України стосовно службових осіб КП «Розвиток», розпочати досудове розслідування та протягом 24 годин із моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудТеплицький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118769540
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —144/669/24

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Теплицький районний суд Вінницької області

Довгалюк Л. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Теплицький районний суд Вінницької області

Довгалюк Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні