Рішення
від 24.04.2024 по справі 606/608/24
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/608/24 року

Р і ш е н н я

і м е н е м У к р а ї н и

24 квітня 2024 року м.Теребовля

Теребовлянський районний суд

Тернопільської області в складі:

головуючого судді Малярчука В.В.

при секретарі Зіньковській Н.Д.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Теребовля цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, про визнання права власності,-

встановив:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області про визнання права власності, в якому просить визнати за нею право власності на спадкове майно, що складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, та знаходиться за адресою в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивачка не може отримати у державній нотаріальній конторі свідоцтво про право власності на дане спадкове майно, а тому змушена звернутися з позовом до суду.

Представник позивачки ОСОБА_1 адвокат Стройванс В.Л подав до суду заяву, в якій просить слухати справу без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Золотниківської сільської ради в судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву про слухання справи без представника відповідача, позов визнав та не заперечив проти його задоволення.

Дослідивши та оцінивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до довідки № 27 від 27.02.2024 року виданої виконкомом Золотниківської сільської ради житловий будинок, який знаходиться за адресою АДРЕСА_1 був колгоспним двором, у вказаному домоволодіння на період 15 квітня 1991року проживали та були зареєстровані голова двору- ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та його члени: дочка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до пунктів 4 та 5 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України до цивільних відносин, які виникли до набрання чинності вказаного Закону (до 1 січня 2004 року), застосовуються норми, що діяли раніше.

Так, відповідно до частини 1 статті 17 Закону України "Про власність", майно, придбане внаслідок спільної праці членів сім`ї, є їх спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено письмовою угодою між ними.

Відповідно до підпункту а та б пункту 6 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року № 20 Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності, положення статей 17, 18 Закону України "Про власність" щодо спільної сумісної власності поширюються на правовідносини, які виникли після введення в дію цього Закону (з 15 квітня 1991 року).

До правовідносин, що виникли раніше, застосовується діюче на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватися за нормами, що регулювали власність цього двору, а саме: право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

Відповідно дочастини 1статті 120 Цивільного кодексу України (редакція 1963 року) майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Враховуючи вищенаведене слідує,що власникамидомоволодіння,що в АДРЕСА_1 були голова двору ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та його члени: дочка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , із врахуваннямрівності їхчасток відповіднодо частини2статті 123Цивільного кодексуУкраїни (редакція1963року).

Таким чином, із вищевказаного вбачається, що кожному із власників домоволодіння,що в АДРЕСА_1 ,які проживали в ньому станом на 15 квітня 1991 року із врахуванням їх часток відповідно до частини 2 статті 123 Цивільного кодексу України (редакція 1963 року), належало на праві спільної сумісної власності по 1/2 частці вищевказаного будинковолодіння.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що є часом відкриття спадщини на належне їй майно.

За життя ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 склала заповіт на належне їй майно, яке буде належати їй на день смерті, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалось, а також все те, на що вона за законом матиме право в користь ОСОБА_3 .

Даний заповітна деньсмерті ОСОБА_2 не змінювався і не скасовувався.

ОСОБА_3 зареєструвала шлюб 05.07.2000 року з ОСОБА_4 , після реєстрації шлюбу ОСОБА_3 змінила своє прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 ».

Таким чином позивачка ОСОБА_1 має право на 1/2 житлового будинкуз надвірнимибудівлями таспорудами,що у АДРЕСА_1 ,як членколишнього колгоспногодвору,та на1\2 житловогобудинку знадвірними будівлямита спорудами,що у АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , як за спадкоємцем за заповітом.

Інші спадкоємці в нотаріальну контору не зверталися.

Постановою приватногонотаріусаТернопільського районногонотаріального округуГордєєвої Л.І.№66/02-31від 11.03.2024року буловідмовлено ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , через відсутність правовстановлюючих документів на вказаний будинок.

Відповідно до статті 1223 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вище наведене, суд дійшов до переконання, що позовні вимоги слід задовольнити, визнавши за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителькою АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 ,право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що за адресою АДРЕСА_1 , з яких 1/2 житлового будинкуз надвірнимибудівлями таспорудами,як членаколишнього колгоспногодвору,та на1/2житлового будинкуз надвірнимибудівлями таспорудами,що у АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 ).

Керуючись ст.ст. 4, 13, 82, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 524, 525, 526, 527, 529 ЦК Української РСР, п. 5 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України від 16 січня 2003 року, 392, 1261, 1268 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителькою АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 ,право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що за адресою АДРЕСА_1 , з яких 1/2 житлового будинкуз надвірнимибудівлями таспорудами,як членаколишнього колгоспногодвору,та на1/2житлового будинкуз надвірнимибудівлями таспорудами,що у АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 ).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження- якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Розяснити учасникам справи, що інформацію щодо справи що розглядалася вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - http://tr.te.court.gov.ua.

Головуючий В.В.Малярчук

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118770968
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —606/608/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні