Ухвала
від 30.04.2024 по справі 193/553/24
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/553/24

Провадження 1-в/193/92/24

У Х В А Л А

іменем України

30 квітня 2024 року сел.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі: прокурора ОСОБА_3 ,

представника Софіївської ВК №45 ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в сел. Софіївка Дніпропетровської області у режимі відеоконференції з ДУ "Софіївська виправна колонія (№45)" подання ДУ «Софіївська виправна колонія (№ 45» про заміну невідбутої частини покарання у виді позбавлення волі, більш м`яким у виді обмеження волі згідно ст.82 КК України , відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Київське Синельниківського району Дніпропетровської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , засудженого вироком 29 березня 2022 року Індустріального районного суду міста Дніпропетровська за частиною 3 статті 185 кримінального кодексу України до 4 років позбавлення волі, на підставі статей 75, 76 кримінального кодексу України звільнений від відбування покарання з випробуванням до 2 років іспитового строку та вироком Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 26 травня 2022 року за частиною 3 статті 185 кримінального кодексу України до 4 років позбавлення волі. Вироки виконуються самостійно,

В С Т А Н О В И В:

04 квітня 2024 року до Софіївського районного суду Дніпропетровської області надійшло подання адміністрації ДУ «Софіївська виправна колонія (№45)» про заміну невідбутого покарання більш м`яким засудженому ОСОБА_5 , який наразі відбуває покарання у виді позбавлення волі в Державній установі «Софіївська виправна колонія (№ 45)» (надалі Софіївська ВК-45), згідно якого він відбув необхідних 1/2 частину покарання, який характеризується позитивно, має заохочення, за станом здоров`я працездатний, у зв`язку з чим адміністрація виправної колонії просила замінити невідбуту частину покарання більш м`яким, зокрема у вигляді обмеження волі.

Засуджений ОСОБА_5 у судовому засіданні просив суд подання задовольнити здійснивши заміну невідбутої частини покарання більш м`яким.

Представник виправної колонії ОСОБА_4 в судовому засіданні повідомив, що засуджений характеризується позитивно, своєю працею та сумлінною поведінкою довів своє виправлення, а тому вважає за можливе замінити невідбуту частину покарання більш м`яким у вигляді обмеження волі.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 не заперечував проти задоволення подання з огляду на його позитивну характеристику та наявністю заохочень за час відбування покарання.

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, дослідивши матеріали подання та особову справу засудженого ОСОБА_5 , суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 82 КК України, особам, що відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі, невідбута частина покарання може бути замінена судом більш м`яким покаранням. У цих випадках більш м`яке покарання призначається в межах строків, установлених у Загальній частині цього Кодексу для даного виду покарання, і не повинне перевищувати невідбутого строку покарання, призначеного вироком.

Згідно ч. 3 ст. 82 КК України, заміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосована, якщо засуджений став на шлях виправлення.

Сумлінна поведінка полягає у зразковому дотриманні вимог режиму, участі у самодіяльних організаціях засуджених, беззаперечному виконанні законних вказівок і розпоряджень адміністрації органів кримінально-виконавчої системи, відсутності порушень дисципліни, товариському ставленні до інших засуджених. Це поведінка, на яку повинні орієнтуватися інші особи, які відбувають покарання.

Пунктом 2 частини 4 статті 82 КК України передбачено, що заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можлива після фактичного відбуття засудженим половини строку покарання.

Судом встановлено,що ОСОБА_5 відбуває покарання згідно вироку Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 26 травня 2022 року за частиною 3 статті 185 кримінального кодексу України засудженого до 4 років позбавлення волі.

Початок строку відбуття покарання: 23 лютого 2022 року. Кінець такого строку: 23 лютого 2026 року.

Станом на 23 лютого 2024 року засуджений відбув, визначених п. 2 ч. 4 ст. 82 КК України1/2 призначеного судом строку покарання. Невідбута частина покарання складає 1 рік 09 місяців 15 днів позбавлення волі.

Засуджений ОСОБА_5 з 24 лютого 2022 року утримувався в Державній установі «Дніпровська установа виконання покарань (№ 4)». Під час утримання в установі, характеризувався посередньо, стягнень та заохочень не мав. З 19 липня 2022 року міру кримінального покарання відбуває в Державній установі «Софіївська виправна колонія (№ 45)». За час відбування покарання характеризується позитивно: мав два стягнення, які погашене в установленому законом прядку, має три заохочення правами начальника установи, за станом здоров`я є працездатним. За вироком суду має позов в розмірі 1229,72 грн., виконавчі листи до установи не надходили. У взаємовідносинах з іншими засудженими не конфліктний, підтримує з ними рівні стосунки, адекватно реагує на критику в свою адресу. У стосунках з персоналом установи виконання покарань дотримується правомірних та ввічливих взаємовідносин. Дбайливо ставиться до майна і предметів, якими користується, здійснює за ними належний догляд, використовує тільки за призначенням. Засуджений ОСОБА_6 своєю поведінкою та ставленням до праці, став на шлях виправлення.

Окрім того, згідно висновку щодо ступеня виправлення засудженого, за яким вбачається, що засуджений ОСОБА_5 набрав 67 балів, із необхідних 65 балів, що є досить високим критерієм його психологічного та морального ставлення до вчиненого, тому з огляду на викладене засуджений може вважатися таким, що став на шлях виправлення.

Відтак, позитивна характеристика засудженого, наявність у нього трьох заохочень за увесь час відбування покарання на переконання суду вказують на виправлення останнього.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що поведінка засудженого ОСОБА_5 під час відбування покарання у Софіївській ВК-45 у достатній мірі відповідає критеріям зразкової поведінки, а тому згідно до положеньст. 82 КК України, маються достатні підстави для заміни йому невідбутої частини покарання більш м`яким у вигляді обмеження волі.

Керуючисьст. 82 КК України, ч. 2 ст.376, ст.537,539 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Подання ДУ «Софіївська виправна колонія (№ 45)» про заміну невідбутої частини покарання у виді позбавлення волі, більш м`яким у виді обмеження волі згідно ст.82 КК України, відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити.

Засудженому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , замінити невідбуту частину строку покарання у виді позбавлення волі, більш м`яким покаранням у виді обмеження волі з переведенням до виправного центру на невідбуту частину строку -1 (один) рік 9 (дев`ять) місяців 15 (п`ятнадцять) днів.

Відповідно до ч. 2 ст. 57 КВК України направити засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до місця відбування покарання у виді обмеження волі в порядку, встановленому для осіб, засуджених до позбавлення волі, звільнивши його з-під варти при прибутті до місця відбування покарання.

Час слідування під вартою до виправного центру та час попереднього ув`язнення під вартою зарахувати в час відбування покарання за правилами, передбаченими ст.72 КК України, ст. 58 КВК України.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Софіївський районний суд Дніпропетровської області на протязі семи днів з дня її оголошення.

Оскарження прокурором ухвали суду щодо заміни невідбутої частини покарання більш м`яким, зупиняє її виконання.

Повний текст ухвали проголошено 02 травня 2024 року о 10:20 год.

Суддя ОСОБА_1

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118773802
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про заміну невідбутої частини покарання більш м’яким

Судовий реєстр по справі —193/553/24

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні