Ухвала
від 02.05.2024 по справі 290/625/24
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

Романівський районнийсуд Житомирської області

290/625/24

У Х В А Л А

2 травня 2024 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Кірічука М.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову,-

В С Т А Н О В И В :

В квітні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «ФК Айконс» (далі ТОВ «ФК Айконс»), в якому просить визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис № 65686, що вчинений 11 червня 2021 року приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Оленою Василівною, яким задоволено вимоги ТОВ «ФК Айконс» про стягнення з ОСОБА_1 11682,50 грн заборгованості.

Позов мотивовано тим, що вказаний виконавчий напис нотаріуса вчинено з порушенням вимог Закону України «Про нотаріат», оскільки заборгованість за виконавчим написом не є безспірною.

Одночасно з пред`явленням позову, представник позивача подав заяву про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі оспорюваного виконавчого напису.

Заява обґрунтована тим, що єдиним існуючим законним способом унеможливити виконання виконавчого напису є його визнання таким, що не підлягає виконанню, тобто судове оскарження виконавчого документа. Натомість приватний виконавець без жодних обмежень вчинятиме дії щодо виконання виконавчого напису, що ускладнить виконаннярішення судуу разізадоволення позову.

Відповідно до частин 1 та 2статті 149 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України) суд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихстаттею 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1статті 150 ЦПК Українивизначено, що позов забезпечується, зокрема, зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні відповідності заходів забезпечення позову позовним вимогам слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Цивільний процесуальний закон не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено чи стане неможливим виконання рішення у разі задоволення позову. Види забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду, а таке рішення може бути постановлено тільки відповідно до заявлених позовних вимог.

Заходи забезпечення позову повинні застосовуватись лише у разі необхідності та бути співмірними із заявленими вимогами, оскільки безпідставне забезпечення позову може призвести до порушення прав і законних інтересів інших осіб.

При цьому забезпечення позову не порушує принципів змагальності і процесуальної рівноправності сторін.

Заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Мета забезпечення позову - це хоча і негайні, проте тимчасові заходи, направлені на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акту, а також перешкоджання спричинення значної шкоди позивачу.

При розгляді заяви про забезпечення позову вирішується лише питання про наявність підстав для вжиття заходів забезпечення позову і не вирішуються матеріально-правові вимоги та наперед результат розгляду справи по суті позову.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Зазначені обмеження встановлює суд в ухвалі, вони діють до заміни судом виду забезпечення позову або скасування заходів забезпечення позову.

В квітні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ТОВ «ФК Айконс» про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Грисюк О.В., приватний виконавець виконавчого округу Житомирської області Лужинецький П.В.

Предметом даного позову є визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № 65686, що вчинений 11 червня 2021 року приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Грисюк О.В.

Заявник вважає, що невжиття заходу забезпечення позову може істотно ускладнити поновлення порушених прав та їх ефективний захист, а також утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду, оскільки приватним виконавцем вчиняються дії, спрямовані на виконання виконавчого напису.

За вищевказаним виконавчим написом відкрито виконавче провадження № 68635928 та згідно постанови приватного виконавця виконавчого округу Житомирської області Лужинецького П.В. від 11 вересня 2023 року звернуто стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника.

Забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документа відповідає вимогам розумності, обґрунтованості, адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову і спроможний забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову. Невжиття такого заходу забезпечення позову призведе до неможливості виконання судового рішення і виникнення між сторонами у справі конфліктних ситуацій. Будь-які права інших осіб, що не є учасниками судового процесу, не порушуються у зв`язку із вжиттям такого заходу.

За наведених обставин, суд вважає за необхідне вжити захід забезпечення позову, який є співмірними із заявленими позовними вимогами.

Керуючись статями 149-150, 153 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову задовольнити.

Зупинити стягнення напідставі виконавчогонапису від 11 червня 2021року, вчиненого приватнимнотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Оленою Василівною,зареєстрованого за№65686,щодо стягненняз ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «ФК Айконс» заборгованості в розмірі 11682.50 грн.

Ухвалу може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її постановлення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Суддя М.М. Кірічук

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118774194
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —290/625/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні