Ухвала
від 02.05.2024 по справі 293/657/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 293/657/24

Провадження № 2/293/317/2024

УХВАЛА

02 травня 2024 рокуселище Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі судді Лось Л.В., розглядаючи позовну заяву ОСОБА_1

до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області

про зобов`язання внести зміни до актового запису про народження

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області, за змістом якого просить:

- зобов`язати Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирської області Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису №4 складений 15.08.2011 року виконавчим комітетом Селянщинської сільської ради Черняхівського району Житомирської області про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначивши батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, зазначивши прізвища батька дитини « ОСОБА_4 ».

Оглянувши позовні матеріали на предмет відповідності їх нормам Цивільного процесуального кодексу України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху з наступних підстав.

Позовна заява повинна відповідати загальним вимогам щодо її форми та змісту, передбаченим ст.ст.175, 177 ЦПК України.

Частиною 4 ст. 177 ЦПК Українивизначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За приписами ч.2 ст.133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до частини першоїстатті 4 Закону України "Про судовий збір",судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно частини другоїстатті 4 Закону України "Про судовий збір"за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Відповідно достатті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік"у 2024 році прожитковий мінімум працездатних осіб з працездатних осіб: з 1 січня становить 3028 гривні.

Зі змісту прохальної частини позовної заяви видно, що позивач звертаючись до суду з позовною вимогою про зобов`язання внести зміни до актового запису № 4 про народження ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Таким чином з урахуванням заявлених вимог позивач при звернені до судумала сплатити судовий збір у розмірі 1211,20грн.

Проте, при звернені до суду позивач, у порушення норм ч.4 ст.177ЦПКУкраїни, до позовної заяви не додала доказів сплати судового збору.

За вказаних обставин позивачу необхідно подати докази сплати судового збору у законодавчо встановленому розмірі.

Згідно норм ч.5 ст.177ЦПКУкраїни, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Згідно ч. 4 ст. 95 ЦПК України,копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Відповідно до ч. ч. 2, 5 ст. 95 ЦПК Україниписьмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Таким чином, копії будь-яких документів мають засвідчувати їх дійсність, оскільки мають бути виготовлені виключно з оригіналів цих документів.

За таких підстав, суд зазначає, що копії документів подаються до суду належно завіреними.

Правила засвідчення копій документі визначені Національним стандартом ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», затверджені наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 № 144 та набрали чинності з 1 вересня 2021 року а також Правилами організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18 червня 2015 року N 1000/5, інструкції з діловодства в окремих органах державної влади (місцевого самоврядування) та інші нормативно-правові акти.

Так, подані позивачем документи, мають відповідати порядку засвідчення копій документів, визначеному у Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації Вимоги до оформлювання документів .

Однак, позивач до матеріалів позовної заяви додав документи, які не засвідчені у визначеному Законом порядку, що вказує на те, що позовна заява подана без дотримання норм ч.5 ст. 177 ЦПК України.

Одночасно,суд звертаєувагу позивачащо згідноп.2ч.3ст.175ЦПК Українипозовна заяваповинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно позовної заяви позивач зазначає відповідачем «Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області», а в прохальній частині позову вказує орган який просять зобов`язати внести відомості «Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирській області Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції».

Отже позивачу необхідно зазначити повне найменування (для юридичних осіб) відповідача, як у частині інформації про відповідача так і у прохальній частині позову.

Так, позивач у прошення норм п.2 ч.3 ст. 175 ЦПК України, вказала не повну інформації про особу відповідача.

Положеннями ч. 1ст. 185 ЦПК України, зазначено, що суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статей 175 і 177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Зважаючи на викладені вище обставини суд дійшов висновку про залишення позовної заяви ОСОБА_1 без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Керуючись ст.ст. 95,175,177,185, 259-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 про зобов`язання внести змін до актового запису про народження дитини - залишити без руху.

Надати позивачу 7-денний строк з дня отримання даної ухвалидля усунення недоліків заяви, вказаних у мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку неусунення недоліків позовної заяви, позовна заява буде вважатись неподаною і повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвала складена та підписана: 02.05.2024

Суддя Людмила ЛОСЬ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118774207
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —293/657/24

Рішення від 17.06.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Рішення від 17.06.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні