Ухвала
від 30.04.2024 по справі 405/2948/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2948/24

Провадження №2-о/405/83/24

У Х В А Л А

30 квітня 2024 року Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Іванова Л.А. в порядку вирішення питання про відкриття провадження у справі за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ), орган опіки та піклування Кропивницької міської ради (м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41) про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И Л А:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Ленінського районного суду м. Кіровограда в порядку окремого провадження з заявою про усиновлення, в якій просив:

оголосити його усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

змінити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », по батькові з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

внести відповідні зміни щодо прізвища, по батькові дитини до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № 1616 від 15.10.2015 року, складеного Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кіровоградського міського управління юстиції;

відомості про батька дитини - ОСОБА_8 виключити з актового запису про народження дитини № 1616 від 15.10.2015 року, складеного Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кіровоградського міського управління юстиції, та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України.

Дослідивши дану заяву та додані до неї документи в порядку вирішення питання про прийняття до розгляду та відкриття окремого провадження у справі вважаю, що заява подана до Ленінського районного суду м. Кіровограда з порушенням правил підсудності, визначених ст. 310 ЦПК України, виходячи з наступного.

Частиною 3 статті 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Підсудністю у цивільному судочинстві визначено розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Згідно з ст. 310 ЦПК України заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання, при цьому, зазначена стаття визначає підсудність справ про усиновлення як громадянами України, так і іноземцями та особами без громадянства без альтернативи, а саме: за місцем проживання дитини або повнолітньої особи, яка може бути усиновлена.

Зі змісту заяви та доданих до неї (заяви) матеріалів, судом встановлено, що малолітня дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку бажає усиновити заявник ОСОБА_1 проживає разом з заявником ОСОБА_1 та заінтересованою особою ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , що за територіальним розподілом м. Кропивницький на райони (Подільський та Фортечний) не відноситься до території Подільського району, на яку розповсюджується юрисдикція Ленінського районного суду м. Кіровограда, є територією Фортечного району, на яку поширюється юрисдикція Кіровського районного суду м. Кіровограда.

Частина 1 ст. 15 ЦК України закріплює право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення або оспорювання.

Разом з тим, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити належність справ до їх юрисдикції та підсудності.

При цьому, підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції.

Недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч. 1 ст. 378 ЦПК України).

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року, Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки, за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Дотримання підсудності справ про усиновлення дітей та розгляд їх за місцем проживання (перебування) дитини створює додаткові гарантії захисту прав дитини при усиновленні.

Частиною 1 статті 17 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» визначено, що судоустрій будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

За наведених обставин, належним судом, юрисдикція якого поширюється на адміністративно-територіальний район, в межах якого знаходиться місце проживання (перебування) малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та який відповідно до законодавства уповноважений здійснювати розгляд даної справи, є Кіровський районний суд м. Кіровограда, на підставі чого суд приходить до висновку, що зазначена справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Кропивницької міської ради про усиновлення дитини, - не підсудна Ленінському районному суду м. Кіровограда, на розгляд якого вона надійшла, та вважає за необхідне на підставі п. 1 ч. 1 ст. 31, ст. 310 ЦПК України передати дану справу на розгляд до Кіровського районного суду м. Кіровограда за місцем проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного та керуючись п. 1 ч. 1 ст. 31, ч. 3 ст. 31, ст. 294, 295, 310 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И Л А:

Матеріали цивільної справи № 405/2948/24 за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ), орган опіки та піклування Кропивницької міської ради (м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41) про усиновлення дитини, - передати на розгляд Кіровського районного суду м. Кіровограда (25009, м. Кропивницький, вул.Габдрахманова, 7).

Матеріали цивільної справи № 405/2948/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Кропивницької міської ради про усиновлення дитини - направити до Кіровського районного суду м. Кіровограда не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження даної ухвали, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду, або в разі пропуску строку на апеляційне оскарження з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Лілія Андріївна Іванова

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118775125
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —405/2948/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні