Ухвала
від 02.05.2024 по справі 314/1235/24
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/1235/24

Провадження № 2-о/314/57/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.05.2024 м. Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Свідунович Н.М.,

присяжних Котельникової С.І.,

Куценка З.В.,

за участю представника заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи Валочкіна В.В.,

секретар судового засідання Печонкіна В.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу № 314/1235/24 за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Запорізька районна державна адміністрація, ОСОБА_3 , про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_2 через свого представника адвоката Бутенко І.О. звернувся до Вільнянського районного суду Запорізької області із заявою про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Запорізька районна державна адміністрація.

Ухвалою судувід 22.03.2024справу прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження. Цією ухвалою на підставі ч. 1 ст. 299 ЦПК України до участі у справі в якості заінтересованої особи залучено особу, щодо якої розглядається питання про визнання її недієздатною, а саме ОСОБА_3 , а Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги доручено забезпечити представництво інтересів останньої.

На підставі доручення № 479 від 11.04.2024 представництво інтересів ОСОБА_3 Запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги доручено адвокату Валочкіну В.В.

23.04.2023 від представника Запорізької районної державної адміністрації надійшло клопотання про виключення райдержадміністрації з числа заінтересованих осіб та залучення в якості заінтересованої особи Виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області, як повноважного органу опіки та піклування.

У судовому засіданні представники заявника та заінтересованої особи підтримали подане клопотання, наполягали на його задоволенні.

Заслухавши представників заявника та заінтересованої особи, вивчивши матеріали справи, суд приходить висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Частиною 4 ст. 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 51, ч. 1 ст. 53 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Як вбачається з матеріалів справи заявник звернувся до суду із заявою, у якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіки та призначити її опікуном сина ОСОБА_2 .

Із наданих матеріалів вбачається, що заявник ОСОБА_2 є рідним сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обоє проживають за адресою: АДРЕСА_1 .

Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

На підставі постанови Кабінету Міністрів України № 1321 від 16.12.2020 "Про затвердження Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються", розпорядження Кабінету Міністрів України № 1635-р від 16.12.2020 "Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій", розпочато реорганізацію районних державних адміністрацій. Функції органів опіки та піклування наразі передані виконавчим органам сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад.

Згідно зрозпорядженням КабінетуМіністрів України№ 713-рвід 12.06.2020"Провизначення адміністративнихцентрів тазатвердження територійтериторіальних громадЗапорізької області",с.Новогупалівка,у якомупроживають заявник ОСОБА_2 та особа, щодо якої розглядається питання про визнання її недієздатною, ОСОБА_3 , увійшло до складу Вільнянської міської об`єднаної територіальної громади, отже саме Виконавчий комітет Вільнянської міської ради Запорізької області має бути залучений до участі у справі як повноважний орган опіки та піклування.

Керуючись ст.ст. 53, 258, 260, 261, 293, 294 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заінтересованої особи задовольнити.

Виключити Запорізьку районну державну адміністрацію зі складу заінтересованих осіб у цивільній справі № 314/1235/24 за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Запорізька районна державна адміністрація, ОСОБА_3 , про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Залучити уцивільній справі№ 314/1235/24за заявою ОСОБА_2 ,заінтересована особа: ОСОБА_3 ,про визнанняособи недієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна в якості заінтересованої особи Виконавчий комітет Вільнянської міської ради Запорізької області (код ЄДРПОУ 25486771, адреса місцезнаходження: 70002, Запорізька область, Запорізький район, м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 4).

Відкласти судове засідання та направити заінтересованій особі Виконавчому комітетуВільнянської міськоїради Запорізькоїобластікопію ухвали суду разом з копією заяви з додатками та повідомлення про дату, час та місце розгляду справи.

Призначити розгляд справи в приміщенні Вільнянського районного суду Запорізької області за адресою: 70002, Запорізька область, Запорізький район, м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 4 на 09 годину 30 хвилин 31.05.2024.

Запропонувати заінтересованій особі у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали подати відзив на заяву, якщо такий буде, з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються.

Роз`яснити, що учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет http://court.gov.ua/fair/sud0805/.

Роз`яснити, що учасники справи можуть ознайомитися з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Роз`яснити учасникам справи, що у Вільнянському районному суді Запорізької області наявна технічна можливість проводити судові засідання в режимі відеоконференції за участю учасників справи поза межами приміщення суду, отже, відповідно до ст. 212 ЦПК України, вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали буде складений 02.05.2024.

Суддя Н.М. Свідунович

Присяжні С.І. Котельникова

З.В. Куценко

02.05.2024

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118777734
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —314/1235/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні