Вирок
від 11.04.2024 по справі 760/24745/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження №1-кп/760/1584/24

Справа № 760/24745/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спеціального судового провадження кримінальне провадження по обвинуваченню:

ОСОБА_3 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Новоандріївка Сімферопольского р-ну Автономної Республіки Крим, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, маючого малолітню дитину, ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,-

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України,-

за участю сторін:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В :

Обвинувачений ОСОБА_3 , будучи громадянином України, під час окупації рф частини території України, а саме - АР Крим, маючи достатній рівень освіти, спеціальних знань і життєвого досвіду для усвідомлення фактів окупації АР Крим з боку рф та незаконності співпраці з окупаційними органами, з власної ініціативи, добровільно вирішив взяти участь в утворенні та функціонуванні на території АР Крим системи незаконних органів окупаційної судової влади, та працевлаштувався до незаконно створеного окупаційною владою рф судового органу на посаду «судді» так званого «Київського районного суду м. Сімферополя.»

В подальшому, продовжуючи свої дії громадянин України ОСОБА_3 у невстановлений досудовим розслідуванням час, не раніше 31.03.2023, та при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, усвідомлюючи протиправний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, всупереч врегульованим чинним законодавством України суспільним відносинам у сфері національної безпеки України, перебуваючи на тимчасово окупованій території АР Крим, добровільно зайняв посаду в незаконно створеному окупаційному судового органу на посаду «судді» так званого «Київського районного суду м. Сімферополя», де відправляє «правосуддя» від імені та в інтересах країни-окупанта, зокрема, виносячи «рішення» іменем рф, тобто активно здійснює свою протиправну діяльність на шкоду інтересам України.

Так, 31.03.2023 на підставі указу № 226 «о назначении судей федеральных судов и о представителях президента рф в квалификационных коллегиях судей субъектов рф» ОСОБА_3 призначений на посаду «судді» так званого «Київського районного суду м. Сімферополя».

У подальшому, призначений на посаду «судді» так званого «Київського районного суду м. Сімферополя» ОСОБА_3 , перебуваючи в приміщенні зазначеного незаконного судового органу, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , приступив до виконання своїх безпосередніх обов`язків щодо здійснення «правосуддя» від імені держави-агресора та в її інтересах, чим грубо й систематично порушує українське та міжнародне гуманітарне права, постановляючи судові рішення від імені рф.

Судовий розгляд у межах даного кримінального провадження здійснювався за відсутності обвинуваченого ОСОБА_3 (in absentia), останній показань суду не надавав, клопотань на адресу суду також не надходило.

ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомленим про розгляд кримінального провадження відповідно до вимог ст. 323 КПК України шляхом опублікування повісток про виклик на офіційному сайті Солом`янського районного суду м. Києва і в газеті «Урядовий кур`єр», у судові засідання не з`являвся, що не перешкоджає розгляду кримінального провадження при здійсненні спеціального судового провадження.

Дане кримінальне провадження здійснювалось з участю захисника, який був забезпечений державою.

Наявні у справі документи свідчать про відмову ОСОБА_3 , який повинен знати про розпочате кримінальне провадження, від здійснення свого права предстати перед українським судом за діяння, вчинені на території суверенної України, юрисдикцію якої над собою він не визнає, та захищати себе безпосередньо в такому суді, а так само свідчать про його наміри ухилитися від зустрічі з правосуддям держави Україна.

Ухилення обвинуваченого від правосуддя необхідно оцінювати як реалізацію останнім його невід`ємного права на свободу від самозвинувачення чи самовикриття (п/п. «g» п. 3 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 63 Конституції України), як одну з ключових гарантій презумпції невинуватості.

Захисник ОСОБА_5 обґрунтовуючи неможливість ухвалення обвинувального вироку, зазначив, що проведення спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого порушує його гарантоване державою право на захист, оскільки на його думку він не повідомлений належним чином про час та місце розгляду кримінального провадження щодо нього. На думку захисника на даний момент відсутні законні підстави для визнання обвинуваченого винним.

Суд провівши розгляд в межах пред`явленого обвинувачення у відповідності до положень ч. 1 ст. 337 КПК України, приходить до висновку, що винуватість ОСОБА_6 повністю підтверджується наявними в матеріалах провадження та дослідженими в суді доказами в їх сукупності.

- даними протоколу огляду речей та документів від 29.05.2023, з яких вбачається, що в ході огляду сайту «официальное опубликование правовых актов» за URL адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3 . Зазначений ресурс є офіційним інтернет-порталом правової інформації рф. За результатами пошуку за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 , на якому розміщено документ під назвою «указ президента рф от 31.03.2023 №226 «о назначении судей федеральних судов и о представителях президента рф в квалификационных колегиях судей субъектов рф», який стосується призначення на шестирічний термін суддів федеральних судів. Так, на 14 сторінці вказаного акту міститься інформація щодо призначення « ОСОБА_7 » т.зв. «судьей Киевского районного суда г. Симферополя.»

- даними указу президента рф от 31.03.2023 №226 «о назначении на 6-летний строк полномочий судьей Киевского районного суда г. Симферополя ОСОБА_7 »;

- даними протоколу огляду речей та документів від 15.08.2023, з яких вбачається, що в ході огляду сайту мережі Інтернет за URL-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4 , доступ до якого не обмежується власником, за вказаним посиланням знаходиться інтернет сторінка «Судьи россии», де в розділі «Республика Крым» - підпункт «Областные, городские, районные судьи» - вкладка «Тип суда. Региональные суды» - розділ «Киевский районный суд г. Симферополя» - склад т.зв. «суддей» - « ОСОБА_7 » - «Информация о судье. Помощник председателя Симферопольського районного суда Республики Крым. Указом президента рф от 31.03.2023 г. № 226 назначен в Республике Крым судьей Киевского районного суда г. Симферополя»

- даними протоколу огляду речей та документів від 15.08.2023, з яких вбачається, що в ході огляду сайту в мережі Інтернет за URL-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5 , доступ до якого не обмежується, за вказаним посиланням знаходиться офіційна інтернет сторінка т.зв. «Київського районного суду м. Сімферополя», де у вкладці « О суде », розділ «Состав суда» - вкладення «Состав суда» - склад т.зв. «судді Київського районного суду м. Сімферополя», встановлено, що на посаді т.зв. «судді Київського районного суду м. Сімферополя» перебуває ОСОБА_3 , який призначений указом президента рф «о назначении судей федеральних судов и о представителей президента рф в квалификационных коллегиях судей субъектов рф» від 31.03.2023 № 226. В розділі «Судебное делопроизводство» наявний графік судових засідань, призначених на 15.08.2023, в тому числі, засідання у т.зв. «судді ОСОБА_3 ». Також, в розділі «Поиск информации по делам», відображається усі т.зв. «судових справ», які були передані для розгляду т.зв. «судді Київського районного суду м. Сімферополя» ОСОБА_3 . Встановлено, що ОСОБА_3 як т.зв. «суддею Київського районного суду м. Сімферополя» приймаються рішення «іменем рф» - 23.05.2023 винесено рішення у справі № 2-2245/2023, 16.05.2023 - рішення у справі №2-2299/2023.

- даними рішень, винесених «іменем рф» т.зв. «суддею Київського районного суду м. Сімферополя» ОСОБА_3 від 23.05.2023 у справі № 2-2245/2023, від 16.05.2023 у справі № 2-2299/2023.

- даними відповіді Офісу Президента України № 45-01/473 від 11.05.2023, згідно яких матеріали стосовно припинення громадянства України ОСОБА_3 на розгляд Комісії при Президентові України з питань громадянства у встановленому порядку не надходили.

З урахуванням зібраних у кримінальному провадженні доказів, які є належними і допустимими, суд вважає доведеною винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, оскільки ОСОБА_3 , будучи громадянином України, добровільно зайняв посаду в незаконному судовому органі, створеному на тимчасово окупованій території.

При призначенні покарання обвинуваченому суд враховує ступінь тяжкості вчиненого, дані про особу винного.

Обставин, що пом`якшують чи обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

Враховуючи обставини вчинення кримінального правопорушення, суд призначає обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією всього майна, яке належить на праві власності.

Питання з речовими доказами суд вирішує в порядку ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 370, 371, 373, 374, 376, КПК України, суд-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст.111-1 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на п`ятнадцять років з позбавленням права обіймати будь-які посади в судових органах строком на п`ятнадцять років з конфіскацією майна, яке належить на праві власності.

До вступу вироку в законну силу запобіжний захід застосований ОСОБА_3 , у порядку ч.6 ст. 193 КПК України, залишити без змін - тримання під вартою.

Строк відбування покарання ОСОБА_3 обчислювати з дати його затримання.

Речові докази у провадженні - документи, диски - залишити в матеріалах провадження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуюча суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118778008
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/24745/23

Вирок від 11.04.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Горбатовська С. А.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Горбатовська С. А.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Горбатовська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні