Ухвала
від 11.04.2024 по справі 607/25583/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.04.2024 Справа №607/25583/23 Провадження №2-о/607/110/2024

місто Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Герчаківської О. Я.,

секретаря судового засідання Баб`як Н. О.,

представника заявниці, адвоката Тришака О. Г.,

представника Великогаївської сільської ради Чаповського В. В.,

представника ОСОБА_1 , адвоката Бабія Н. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Великогаївська сільська рада, ОСОБА_1 , про звільнення від обов`язків опікуна та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернулася в суд із заявою, в якій просила звільнити її від повноважень опікуна над недієздатною донькою ОСОБА_3 .

В обґрунтування поданої заяви заявниця покликається на те, що рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 12 червня 2008 року у справі № 2-о-10/08, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та призначено їй опікуна маму - ОСОБА_2 . На час призначення опікуном, ОСОБА_2 було 67 років.

Станом на дату звернення до суду заявниці виповнилось 82 роки. Враховуючи вік ОСОБА_2 у неї загострилися хронічні захворювання. Так, відповідно до довідки про стан здоров`я №165 від 20 грудня 2023 року, у ОСОБА_2 виявлено остеоартроз правого колінного суглобу та синдром паркінсонізму (паркінсонізм патологічний стан, який проявляється періодичним тремтінням голови та нижніх/верхніх кінцівок (тремор), порушенням рухової активності і високим тонусом м`язів). Наведені вище обставини, зокрема похилий вік та незадовільний стан здоров`я заявниці, унеможливлюють подальше виконання нею обов`язків опікуна своєї доньки ОСОБА_3 , покладених на неї рішенням суду від 12 червня 2008 року.

Враховуючи викладене, заявниця просить звільнити її від повноважень опікуна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити за поданням органу опіки та піклування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном іншу особу.

Ухвалою судді від 02 січня 2024 року відкрито окреме провадження у справі № 607/25583/23.

Протокольною ухвалою суду, постановлено у судовому засіданні 30 січня 2024 року без видалення суду до нарадчої кімнати, залучено до участі у справі в процесуальному статусі заінтересованої особи Великогаївську сільську раду.

01 березня 2024 року у судовому засіданні представник заінтересованої особи Великогаївської сільської ради Чаповський В. В. надав витяг з рішення № 39 виконавчого комітету Великогаївської сільської ради від 29 лютого 2024 року щодо затвердження подання опікунської ради.

Протокольною ухвалою суду, постановлено у судовому засіданні 01 березня 2024 року без видалення суду до нарадчої кімнати, залучено до участі у справі в процесуальному статусі заінтересованої особи ОСОБА_1 .

10квітня 2024року судомзареєстровані письмовіпояснення представниказаінтересованої особи ОСОБА_1 ,адвоката БабіяН.І.Відповідно доцих пояснень ОСОБА_1 не заперечуєщодо призначенняйого опікуномнад недієздатною ОСОБА_3 .На обґрунтуванняпояснень зазначає,що станомна часрозгляду даноїцивільної справипроходить службув Збройнихсилах Українипо мобілізації.Однак зприводу призначенняйого опікуномйого родички ОСОБА_3 не заперечуєта підтримуєнадане Органомопіки тапіклування подання,затверджене рішеннямвиконавчого комітетуВеликогаївської сільськоїради №39від 29лютого 2024року. З ОСОБА_3 у них склалися дружні відносини, вона його не боїться та прислуховується до його вказівок.

Таким чином, враховуючи все викладене та керуючись положеннями ЦПК України, ОСОБА_1 не заперечує щодо звільнення ОСОБА_2 від обов`язків опікуна своєї доньки ОСОБА_3 та призначення його опікуном над недієздатною ОСОБА_3 .

У судовому засіданні представник заявниці, адвокат Тришак О. Г. заяву підтримав з мотивів, наведених у ній, просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи Великогаївської сільської ради Чаповський В. В. у судовому засіданні заяву підтримав, просив, з урахуванням рішення виконавчого комітету Великогаївської сільської ради, призначити опікуном ОСОБА_3 ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи ОСОБА_1 , адвокат Бабій Н. І. у судовому засіданні, заяву підтримав, не заперечував проти призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , оскільки він є її родичем та вже надавав допомогу заявниці та її дочці.

Заслухавши пояснення представника заявниці, представників заінтересованих осіб, вивчивши матеріали справи, дослідивши та оцінивши докази у справі, суд встановив наступне.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 12 червня 2008 року у справі № 2о-10/08 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та призначено ОСОБА_2 її опікуном.

Зі змісту довідки до акту огляду МСЕК № 0057655 від 04 січня 2013, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої групи, підгрупи Б довічно, потребує постійного стороннього догляду.

Як вбачається з пенсійного посвідчення серії НОМЕР_1 , виданого 27 січня 2003 року ОСОБА_2 , 1941 року народження, отримує пенсію по віку.

ОСОБА_2 має проблеми зі здоров`ям, а саме: остеоартроз правого колінного суглобу та синдром паркінсонізму, що стверджується довідкою про стан здоров`я № 165 від 20 грудня 2023 року, виданої сімейним лікарем ОСОБА_4

23 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернувся до голови опікунської ради Великогаївської сільської ради із заявою, у якій не заперечував щодо призначення його опікуном ОСОБА_3 .

Відповідно до акту № 70 від 27 лютого 2024 року, встановлено, що ОСОБА_2 та її донька ОСОБА_3 проживають самі, по АДРЕСА_1 . Умови проживання задовільні, проте потребують покращення та модернізації. ОСОБА_2 повідомила, що до травня 2023 року їй із доглядом за донькою допомагав ОСОБА_1 , який є племінником її доньки. У них з ОСОБА_5 склалися дружні, довірливі відносини.

Рішенням № 39 (витяг) виконавчого комітету Великогаївської сільської ради затверджено подання опікунської ради виконавчого комітету Великогаївської сільської ради про можливість виконувати обов`язки опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За змістом цього подання, яке є додатком № 21 до рішення виконавчого комітету Великогаївської сільської ради від 29 лютого 2024 року, опікунська рада виконавчого комітету Великогаївської сільської ради дійшла висновку, що відсутні інші особи, які можуть здійснювати опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та про можливість виконувати обов`язки опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно довідки № 458, виданої комунальним некомерційним підприємством «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради 22 червня 2023 року, ОСОБА_1 ознак психічного захворювання не виявляє.

Згідно довідки, виданої комунальним некомерційним підприємством «Тернопільський обласний медичний центр соціальнонебезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради 22 червня 2023 року, ОСОБА_1 з приводу розладів психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю та інших психоактивних речовин не звертався.

Зі змісту характеристики №484 виданою 09 квітня 2024 року сільським головою Великогаївської сільської ради О. Кохманом, ОСОБА_1 характеризується позитивно.

За вказаних обставин до правовідносин між сторонами підлягають застосуванню наступні норми права.

Відповідно до ч. 7 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначений главою 6 ЦК України та Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 (далі Правила).

Згідно з ст. 55 ЦК України та п. 1.2 Правил опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

В силу ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

За змістом ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

У відповідності до приписів ст. 67 ЦК України та Розділу 4 Правил опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно до ч.ч. 2, 3, 4 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун та піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Згідно з ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

У постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 16 грудня 2020 року у справі № 336/5652/18 (провадження № 611595св20) звернуто увагу на те, що відповідно до частини першої статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна. У пункті 3.1 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, зазначено, що при призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки. Опікун або піклувальник призначаються лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб. Опікуном може бути призначено не лише родича, а й осіб, які є близькими підопічному. Правилами опіки та піклування не встановлено обмежень щодо кількості опікунів повнолітньої особи.

З досліджених документів вбачається, що опікун ОСОБА_3 її мати ОСОБА_2 є особою похилого віку та через свій стан здоров`я не може продовжувати здійснювати опікунство. ОСОБА_1 здійснював допомогу в опікунстві ОСОБА_2 над ОСОБА_3 на добровільних засадах, у них склалися довірливі відносини. Водночас ОСОБА_1 погоджується бути опікуном недієздатної ОСОБА_3 , про що склав заяву до органу опіки та піклування, він відповідає усім наведеним вище вимогам, недієздатної особи та за станом здоров`я може бути її опікуном.

З огляду на викладене, суд дійшов до висновку, що заява ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Великогаївська сільська рада, ОСОБА_1 , про звільнення від обов`язків опікуна та призначення опікуна підлягає задоволенню слід звільнити ОСОБА_2 від повноважень опікуна недієздатної ОСОБА_3 та призначити ОСОБА_1 опікуном недієздатного ОСОБА_3 .

Відповідно до частини 7 статті 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 259, 264-265, 293-294, 300, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Заяву задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від повноважень опікуна недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину ухвали суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Заявниця: ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса місця проживання: с. Білоскірка Тернопільського району Тернопільської області, 47742.

Заінтересовані особи:

Великогаївська сільська рада в особі органу опіки та піклування виконавчого комітету Великогаївської сільської ради, код ЄДРПОУ: 04394875, адреса місцезнаходження: вул. Галицька, буд. 47, с. Великі Гаї, Тернопільського району Тернопільської області, 47722;

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Повний текст ухвали складено 16 квітня 2024 року.

Головуючий Герчаківська О. Я.

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118778916
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —607/25583/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні