Рішення
від 02.05.2024 по справі 683/707/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/707/24

2/683/506/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Бондарчук Л.А.

секретаря Поважнюк Т.В.

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Старокостянтинів справу № 683/707/24, 683/506/2024 за позовом ОСОБА_1 до Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання права власності на будинковолодіння в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області і просить визнати за ним в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з господарськими спорудами під АДРЕСА_1 . Він є єдиним спадкоємцем майна померлої за заповітом і у встановленому законом порядку прийняв спадщину та оформив частину спадкового майна. Однак, оформити свої спадкові права на спірне будинковолодіння він не в змозі, так як за життя ОСОБА_2 не отримувала свідоцтва про право власності на це будинковолодіння.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_1 адвокат Віхерко Н.О. подала письмову заяву про розгляд справи у її та позивача відсутності, просила позов задоволити.

Відповідач Миролюбненська сільська рада Хмельницького району Хмельницької області, яка належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи, до суду свого представника не направила, подавши письмову заяву, у якій розгляд справи просить проводити у відсутності представника, проти позову не заперечує.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 1 статті 1222 ЦК України передбачено, що спадкоємцями за заповітом можуть бути, зокрема, фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст.1233 ЦК України).

Згідно чинного на час відкриття спадщини законодавства, спадкоємцем, що прийняв спадщину, вважається особа, яка постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, ця особа не заявила про відмову від спадщини, а також спадкоємцем, що прийняв спадщину, є особа, яка на час відкриття спадщини не проживала постійно із спадкодавцем, однак у шестимісячний строк з часу відкриття спадщини подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.3 ст.1268, ч.1 ст.1269 ЦК України).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . За життя вона склала заповіт, посвідчений 07 жовтня 2010 року секретарем Самчинецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, згідно якого усе своє майно заповіла ОСОБА_1 . Позивач у встановленому законом порядку прийняв спадщину та оформив частину своїх спадкових прав, що підтверджується матеріалами спадкової справи №740/2016, заведеної 05 жовтня 2016 року Старокостянтинівською державною нотаріальною конторою до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , а також свідоцтвом про право на спадщину за заповітом, яке видане 7 серпня 2018 року державним нотаріусом Старокостянтинівської державної нотаріальної контори Заворотною Т.В. до майна померлої ОСОБА_2 .

До складу спадкового майна після смерті ОСОБА_2 увійшов житловий будинок з господарськими спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 . Згідно довідки Миролюбненської сільської ради №349/2024 від 27.02.2024 вищезазначений житловий будинок 1970 року забудови і відноситься до суспільної групи колгоспний двір. Станом на 15 квітня 1991 року (до набрання чинності Законом України «Про власність») єдиним членом і головою цього колгоспного двору являлась ОСОБА_2 .

Відповідно до положень ч.1 ст.120 ЦК УРСР 1963 року майно колгоспного двору належить його членам на праві спільної сумісної власності.

Відповідно до роз`ясень, даних в п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22 грудня 1995 року «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності», до правовідносин, які виникли до 15 квітня 1991 року, тобто до набрання чинності Законом України «Про власність», застосовується діюче на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватись за нормами, що регулювали власність цього двору, зокрема:

- право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглось після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні;

- розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних;

- згідно зі ст.4 Постанови ВРУ «Про введення в дію Закону «Про власність» загальні правила спадкування щодо частки члена колгоспного двору в майні двору застосовуються з 01 липня 1990 року.

Оскільки житловий будинок АДРЕСА_1 згідно записів у погосподарських книгах Самчинецької сільської ради належить до суспільної групи колгоспний двір і станом на 15 квітня 1991 року єдиним членом і головою цього колгоспного двору була ОСОБА_2 , тому спірний будинок є її власністю та увійшов до складу спадкового майна після її смерті. Під час проведення паспортизації житлових будинків, ОСОБА_2 свідоцтва про право власності не оформляла та вказаний будинок в органах БТІ не реєструвала.

Відповідно до роз`яснень, даних в п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30 травня 2008 року, за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

19 грудня 2023 року державним нотаріусом Старокостянтинівської державної нотаріальної контори Заворотною Т.В. відмовлено ОСОБА_1 у оформленні спадщини на спірне будинковолодіння через відсутність правовстановлюючого документа на будинковолодіння.

Однак, враховуючи, що будинковолодіння, розташоване по

АДРЕСА_1 було побудовано у 1970 році, відомості про нього внесено у погосподарську книгу Самчинецької сільської ради, згідно записів якої воно належало померлій ОСОБА_2 , наявність технічного паспорту на даний будинок, суд вважає за можливе визнати за позивачем, який є спадкоємцем майна померлої ОСОБА_2 , право власності на вищезазначений житловий будинок в порядку спадкування за заповітом після смерті останньої.

Оскільки відповідачем по даній справі є орган місцевого самоврядування, тому суд вважає за можливе віднести судові витрати на рахунок позивачки.

Керуючись ст. 12,13,81,141,280-282 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Миролюбненська сільська рада Хмельницького району Хмельницької області, місце знаходження: вул. ім. Володимира Яневича, 18, с. Миролюбне, Хмельницький район, Хмельницька область, ЄДРПОУ 04405366.

Суддя

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118779312
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на будинковолодіння в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —683/707/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні