Рішення
від 30.04.2024 по справі 471/411/24
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/411/24

Провадження №2-о/471/16/24

Номер рядка звіту 17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" квітня 2024 р.

Братський районний суд Миколаївської області

у складі:

головуючого судді Гукової І.Б.,

за участю секретаря Холоденко І.Ю.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду с-ща Братське цивільну справу № 471/411/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Братська селищна рада Вознесенського району Миколаївської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить суд встановити факт родинних відносин.

Свою заяву заявник мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько, ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 10.11.2023 року. У зв`язку зі смертю батька ОСОБА_3 , заявник з матір`ю звернулися до Міністерства Оборони України щодо виплати компенсації за загиблого воїна, після чого виявилося, що існує розбіжність в написанні прізвищ батька та бабусі, тому заявник звернувся до суду для встановлення факту родинних відносин між ними.

В судове засідання з`явився заявник та представник, заявлені вимоги підтримали у повному обсязі.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилась, причини неявки суду невідомі.

Під час судового засідання було допитано свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , котрі підтвердили, що ОСОБА_3 є рідним сином ( ОСОБА_6 .

Розглянувши матеріали справи та дослідивши письмові докази, суд вважає, що заява обґрунтована, виходячи з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 10.11.2023 року.(а.с.5 на звороті).

Згідно зі свідоцтва про народження серії: НОМЕР_2 від 24.02.2004 р., ОСОБА_3 є рідним батьком ОСОБА_1 (а.с.6).

Відповідно до свідоцтва про народження серії: НОМЕР_3 матір`ю ОСОБА_3 є « ОСОБА_7 » (а.с. 6 на звороті).

Згідно паспорта громадянина України серії: НОМЕР_4 , виданого 30.07.2002 р. Вознесенським МРВ УМВС в Миколаївській області, та картці платника податків від 16.03.2018 р. прізвище батька заявника вказано « ОСОБА_8 »(а.с. 7-8 на звороті).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті за № 00043700781 від 21 лютого 2024 р. прізвище бабусі заявника зазначено як « ОСОБА_9 ».(а.с.9 на звороті - 10).

Згідно відповіді Миколаївського старостинського округу №5, на адвокатський запит, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним сином ( ОСОБА_6 , що підтверджується копіями витягів погосподарських книг за 1996-2000; 2001-2005; 2006-2010 років.(а.с.10 на звороті -13).

Таким чином, факт родинних відносин ОСОБА_3 та ( ОСОБА_6 підтверджується дослідженими під час судового засідання письмовими доказами, показами свідків.

Вирішуючи питання про встановлення даних фактів, суд має виходити з того, що відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Виникнення особистих, майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон пов`язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами, які підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами, що видаються громадянам в адміністративному порядку. Не завжди заінтересована особа має можливість довести документально, що той чи інший факт мав місце (неможливість поновлення втраченого документа або виправлення наявних у ньому помилок тощо), тому допускається судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника.

Юридичні факти - це обставини чи життєві факти, з якими норми права пов`язують виникнення, зміну або припинення правовідносин; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

Згідно п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

При вирішенні питання про встановлення факту родинних відносин, суд виходить з фактичних, встановлених в судовому засіданні обставин. Суд враховує, що законодавчо питання врегульовано положеннями Цивільного кодексу України щодо сприяння у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для підтвердження такого факту. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Відповідно до ч.1 ст. 89 ЦПК України - суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів; ч.1 ст. 95 ЦПК України - письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Встановити факт родинних відносин у позасудовому порядку не можливо тому враховуючи вищевикладене, заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Судові витрати слід залишити за заявником.

Керуючись ст.ст. 259, 263- 265, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Братська селищна рада Вознесенського району Миколаївської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити .

Встановити факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідним сином ОСОБА_10 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судові витрати залишити за заявником.

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Братська селищна рада Вознесенського району Миколаївської області, місце знаходження: вул. Миру,131, смт. Братське Вознесенського району Миколаївської області, код ЄДРПОУ 04375926.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів до Миколаївського апеляційного суду.

Повний текст рішення виготовлено 02.05.2024 року.

СуддяІ.Б. Гукова

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118784308
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —471/411/24

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні