Рішення
від 26.04.2024 по справі 477/849/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/849/24

Провадження №2-о/477/64/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої - судді Семенової Л.М.,

при секретарі судового засідання Пихтіні О.О.,

розглянувши в приміщенні Жовтневого районного суду Миколаївської області у м.Миколаєві в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Воскресенська селищна рада Миколаївської області про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

10 квітня 2024 року представник заявника ОСОБА_1 адвокат Чуб Тетяна Валеріївна подала заяву про встановлення факту родинних відносин, в якій просить встановити, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В обґрунтування заяви заявник зазначила, що вона прийняла спадщину після смерті своєї бабусі ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Спадковим майном є 2/3 частки у праві приватної спільної часткової власності на квартиру, розташовану за адресою АДРЕСА_1 .

Вказана квартира належала спадкодавцю ОСОБА_2 , її сину ОСОБА_3 (дядьку заявниці), померлому ІНФОРМАЦІЯ_4 , спадщину після смерті якого прийняла його мати ОСОБА_2 , так як постійно проживала з ним на день його смерті, та ОСОБА_3 .

Спадкоємець першої черги на майно померлої, її син, ОСОБА_3 відмовився від прийняття спадщини на користь заявниці.

Звернувшись за оформленням спадкових прав, заявниця отримала відмову нотаріуса щодо видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 . в зв`язку з непідтвердженням родинних відносин між спадкодавцем ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , оскільки свідоцтво про його народження втрачено. Місцем народження ОСОБА_3 є російська федерація, в зв`язку з чим отримати повторне свідоцтво на даний час неможливо.

Оскільки підтвердити в адміністративному порядку заявлені родинні відносини заявниця позбавлена можливості, вона змушена звернутися до суду із цією заявою для встановлення факту родинних відносин між спадкодавцем ОСОБА_2 та її сином ОСОБА_3 , які є відповідно рідними бабусею та дядьком заявниці.

26 квітня 2024 року представник заявника ОСОБА_4 надала суду заяву, відповідно до якої просила слухати справу за її відсутності та відсутності заявника, вимоги підримала та просила про встановлення факту родинних відносин з підстав, зазначених у заяві.

Заінтересована особа Воскресенська селищна рада Миколаївської області свого представника в судове засідання не направила. 25 квітня 2024 року суду надіслано заяву про розгляд справи за відсутності представника.

Дослідивши письмові докази по справі, розглядаючи справу в межах заявлених вимог та на підставі поданих доказів, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_1 її батьком зазначено ОСОБА_3 (а.с.7).

За даними копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що виконкомом Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області 21 квітня 2020 року складено актовий запис про смерть за №35 (а.с.10).

Відповідно до постанови приватного нотаріуса Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області Краснової С.М. про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 12 лютого 2024 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно, яке залишилося після смерті баби ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , що складається з 2/3 часток у праві приватної спільної часткової власності на квартиру, розташовану за адресою АДРЕСА_1 у зв`язку з наступним.

Вказана квартира на підставі свідоцтва про право власності на житло, виданого органом приватизації Жовтневого району Миколаївської області 28 вересня 1994 року, належала на праві приватної спільної власності спадкодавцю ОСОБА_2 , сину спадкодавця ОСОБА_3 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_4 , спадщину після смерті якого мати, ОСОБА_2 , прийняла, так як постійно проживала разом з померлим на день його смерті, але не оформила свої спадкові права, та ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 , як спадкоємець першої черги на майно померлої, відмовився від прийняття спадщини на користь ОСОБА_1 .

За відомостями Державного реєстру актів цивільного стану громадян, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в російській федерації. Свідоцтво про його народження втрачене, отримати повторне свідоцтво на даний час неможливо, в зв`язку з чим заявнику рекомендовано звернутись до суду для встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.12).

За даними копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що Пересадівською сільською радою Жовтневого району Миколаївської області 31 жовтня 1997 року складено актовий запис про смерть за №42 (а.с.9).

Як слідує зі змісту копії свідоцтва серії НОМЕР_4 про народження « ОСОБА_5 », де прізвище, ім`я та по-батькові зазначено російською мовою, виданого ІНФОРМАЦІЯ_6 », його матір`ю зазначено « ОСОБА_6 », де прізвище, ім`я та по-батькові також зазначено російською мовою (а.с.37).

Враховуючи правила перекладу, з наведеного слідує, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 .

Також спорідненість вказаних осіб підтверджується відомостями з будинкової книги, заведеної за адресою АДРЕСА_1 та погосподарської книги № НОМЕР_5 за тією ж адресою, пенсійної справи ОСОБА_2 (а.с.14-17, 26-31, 32-45).

Доведеність родинних відносин між даними особами підтверджується змістом наданих заявницею та досліджених судом письмових доказів.

Відповідно до положення п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України та роз`яснень постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку із втратою годувальника.

Враховуючи, що даний факт має значення для вирішення питання щодо спадкування та відсутність у заявниці іншої можливості довести родинні відносини померлих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , суд вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Керуючись ст.ст. 4, 19, 141, 259, 263-265, 293-294, 315, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити юридичний факт про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 , видане 21 квітня 2020 року виконавчим комітетом Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області), є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення (складання).

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Л.М.Семенова

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118784382
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —477/849/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні