Рішення
від 02.05.2024 по справі 913/60/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2024 року м. Харків Справа № 913/60/24

Провадження №1/913/60/24

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України, м. Київ

до відповідача Луганського обласного центру з гідрометеорології, м. Лисичанськ Луганської області

про стягнення 35265 грн. 30 коп.

Суддя Зюбанова Н.М.

Без повідомлення та виклику учасників справи

Суть спору: про стягнення 23106 грн. 02 коп. боргу, 1386 грн. 20 коп. 3% річних, 7360 грн. 99 коп. інфляційних нарахувань та 3412 грн. 09 коп. пені за типовим договором постачання природного газу постачальником останньої надії.

04.03.2024 суд відкрив провадження у цій справі у порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та виклику сторін.

Особливості розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження регулюються ст. 252 ГПК України, згідно з якою суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Як свідчать матеріали справи, сторони не заявляли відповідних клопотань.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан із 05 годин 30 хвилин 24.02.2022, строк дії якого неодноразово продовжувався, зокрема, на підставі Указу Президента України від 05.02.2024 № 49/2024, затвердженого Законом України від 06.02.2024 № 3564-ІХ, - на 90 діб, до 13.05.2024.

Оскільки відповідач - Луганський обласний центр з гідрометеорології зареєстрував свій електронний кабінет в ЄСІТС, тому на підставі частин 6, 7 ст. 6 ГПК України ухвала суду від 04.03.2024 про відкриття провадження у справі № 913/60/24 в електронній формі була надіслана до електронного кабінету відповідача та отримана ним 07.03.2024, що підтверджується відповідною довідкою.

Також ухвала суду була своєчасно розміщена в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Таким чином, відповідач належним чином повідомлений про відкриття провадження та розгляд цієї справи.

Дослідивши матеріали справи, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд дійшов наступних висновків щодо причин виникнення спору.

Так, правове регулювання технічних, організаційних, економічних та правових засад функціонування газотранспортної системи України здійснюється Кодексом газотранспортної системи (далі Кодекс ГТС), затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493.

Згідно з п. 5 гл. 1 розділу І Кодексу ГТС інформаційна платформа це електронна платформа у вигляді вебдодатку в Інтернеті, функціонування та керування якою забезпечується оператором газотранспортної системи, яка використовується для забезпечення надання послуг транспортування природного газу відповідно до вимог цього Кодексу.

Пунктом 5 гл. 3 розділу IV Кодексу ГТС передбачено, що оператор газотранспортної системи виконує функції адміністратора інформаційної платформи та оприлюднює на своєму вебсайті відповідну інформацію, необхідну суб`єктам ринку природного газу. Позивач і відповідач як продавець та покупець природного газу відповідно користуються ресурсами інформаційної платформи, адміністратором якої є оператор ГТС.

У відповідності до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 04.07.2017 № 880 ТОВ Газопостачальна компанія Нафтогаз України здійснює ліцензійне постачання природного газу на території України.

Відповідно до розпорядження КМ України від 22.07.2020 № 917-р ТОВ Газопостачальна компанія Нафтогаз України визначено постачальником останньої надії на ринку природного газу.

Відповідно до п. 26 ч. 1 ст. 1 Закону України Про ринок природного газу постачальник останньої надії визначений КМ України постачальник, який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на обмежений період часу.

Пунктом 2 постанови КМ України від 25.10.2021 № 1102 Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. № 809 і від 9 грудня 2020 р. № 1236 визначено зобов`язання акціонерного товариства Магістральні газопроводи України, товариства з обмеженою відповідальністю Оператор газотранспортної системи України, операторів газорозподільних систем забезпечити автоматичне включення оператором газотранспортної системи за участю операторів газорозподільних систем до портфеля постачальника останньої надії обсягів природного газу, спожитих з 1 жовтня 2021 року бюджетними установами (в значенні Бюджетного кодексу України), закладами охорони здоров`я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо) та закладами охорони здоров`я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/ або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо), постачання природного газу яким не здійснювалося жодним постачальником.

Луганський обласний центр з гідрометеорології є бюджетною установою в значенні Бюджетного кодексу України.

У зв`язку з відсутністю постачання природного газу іншим постачальником оператором газотранспортної системи (далі - Оператор ГТС) за участю операторів газорозподільних систем об`єми природного газу, спожитого відповідачем у листопаді-грудні 2021 року автоматично включено до портфеля постачальника останньої надії ТОВ Газопостачальна компанія Нафтогаз України, і, відповідно, спожитий природний газ віднесено до об`ємів, поставлених позивачем.

Відповідно до п. 2 гл. 3 розділу IV Кодексу ГТС інформаційна платформа має бути доступною всім суб`єктам ринку природного газу та операторам торгових платформ у межах їх прав, визначених цим Кодексом, для забезпечення ними дій, пов`язаних із укладанням угод за короткостроковими стандартизованими продуктами, замовленням, наданням та супроводженням послуг транспортування природного газу, у тому числі для подання номінацій/реномінацій, перевірки величин грошових внесків (фінансової гарантії), а також інших дій, передбачених цим Кодексом. Для вчинення вищезазначених дій вебдодаток інформаційної платформи має бути доступним в Інтернеті цілодобово, сім днів на тиждень.

Таким чином, позивач, як суб`єкт ринку природного газу має право доступ до Інформаційної платформи у межах прав на перегляд відображених відомостей.

Факт включення відповідача до реєстру споживачів постачальника останньої надії та віднесення газу, спожитого відповідачем, до портфеля постачальника останньої надії з наведених вище підстав підтверджується: листом оператора ГТС № ТОВВИХ-23-15450 від 31.10.2023 та інформацією щодо остаточної алокації відборів споживача з ЕІС-кодом 56XS0000J2С3900А; інформацією щодо споживачів, які були зареєстровані в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії від оператора ГРМ (форма № 10); відомостями з інформаційної платформи Оператора ГТС щодо споживача з ЕІС-кодом 56XS0000J2С3900А (надається у вигляді принтскрину з особового кабінету позивача на інформаційній платформі Оператора ГТС).

Відповідно до п. 1 розділу VI Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП № 2496 від 30.09.2015 (далі - Правила), договір постачання природного газу постачальником останньої надії укладається у випадках, передбачених п. 3 розділу VI, з урахуванням вимог статей 205, 633, 634, 641, 642 ЦК України шляхом публічної оферти постачальника останньої надії та її акцептування споживачем через факт споживання газу за відсутності іншого постачальника.

Договір постачання природного газу постачальником останньої надії не потребує двостороннього підписання.

Договір постачання між постачальником останньої надії і споживачем вважається укладеним з дня, визначеного на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи днем початку постачання природного газу споживачу в Реєстрі споживачів постачальника останньої надії відповідно до Кодексу газотранспортної системи.

Таким чином, між ТОВ Газопостачальна компанія Нафтогаз України (постачальник, позивач) та Луганським обласним центром з гідрометеорології (споживач, відповідач) 02.11.2021 було укладено типовий договір постачання природного газу постачальником останньої надії.

Типовий договір постачання природного газу постачальником останньої надії затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2501.

Згідно з п. 2.1 договору постачальник зобов`язується постачати природний газ споживачу в необхідних для нього об`ємах (обсягах), а споживач зобов`язується своєчасно сплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені цим договором.

Період безперервного постачання природного газу постачальником не може перевищувати шістдесят діб протягом календарного року та триває до кінця календарного місяця, що настає за місяцем початку фактичного постачання природного газу споживачу постачальником, крім випадків дострокового розірвання договору (п. 3.3 договору).

Відповідно до п. 4.2 договору об`єм (обсяг) постачання та споживання природного газу споживачем за розрахунковий період визначається за даними оператора ГРМ за підсумками розрахункового періоду, що містяться в базі даних Оператора ГТС та доведені споживачу Оператором ГРМ відповідно до умов договору розподілу природного газу.

Постачальник зобов`язаний надати споживачу рахунок на оплату природного газу за цим договором не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем постачання природного газу, в обумовлений між постачальником і споживачем спосіб (поштою за замовчуванням, через електронний кабінет споживача тощо - якщо сторонами це окремо обумовлено - п. 4.3 договору).

За приписами п. 4.4 договору споживач зобов`язаний оплатити рахунок, наданий постачальником відповідно до п. 4.3 цього договору до закінчення календарного місяця, наступного за місяцем постачання природного газу.

У разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу (п. 4.5 договору).

За умовами п. п. 1 п. 5.1 та п. п. 1 п. 5.2 договору споживач має право отримувати природний газ на умовах, зазначених у цьому договорі та зобов`язаний забезпечувати своєчасну та повну оплату поставленого природного газу згідно з умовами цього договору.

Пунктом 8.1 договору передбачено, що за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність, передбачену цим договором та чинним законодавством.

Як зазначає позивач, він виконав свої зобов`язання за договором в повному обсязі та поставив відповідачу у листопаді 2021 року природний газ в об`ємі 0,10700 тис.куб.м. на суму 1 797 грн. 60 коп., за який відповідач повністю здійснив оплату.

У грудні 2021 року позивач поставив відповідачу природний газ в об`ємі 0,41188 тис.куб.м. на суму 23106 грн. 02 коп., за який останній оплату не здійснив, тому утворилась заборгованість та позивач звернувся до суду.

У зв`язку з порушенням строків оплати за поставку природного газу за відповідачем виникло прострочення грошових зобов`язань та позивач нарахував додаткові вимоги на підставі ст. 625 ЦК України у вигляді 3% в сумі 1386 грн. 20 коп., інфляційних нарахувань в сумі 7360 грн. 99 коп. та пені - 3412 грн. 09 коп.

У відзиві на позовну заяву від 19.03.2024 відповідач проти позову заперечує в частині додаткових вимог та посилається на факт відсутності у нього платіжних документів на сплату боргу за газ, спожитий у грудні 2021 року, що необхідно для розрахунків через Державне казначейство. Надані позивачем докази оформлення та надіслання первинних документів в підтвердження боргу відповідач вважає неналежними.

У відповіді на відзив позивач доводи відповідача відхиляє та зазначає про стандарти доказування у господарському процесі та обов`язок відповідача включити спірний борг за 2021 рік до відповідного проекту кошторису на наступний рік згідно з п. 14 Порядку складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затв. постановою КМ України від 28.02.2002 № 228.

Оцінивши матеріали справи, суд дійшов висновку про належне обґрунтування позову та його повне задоволення з огляду на наступне.

Так, відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно із ст. 11 ЦК України підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (зобов`язань) є, зокрема, договір.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору (ч. 1 ст. 638 ЦК України).

За умовами ст. 627 ЦК України відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За своєю правовою природою договір, який укладено сторонами, є договором постачання природного газу постачальником останньої надії.

Згідно ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Відповідно до ч. 1 ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно ст. 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Як встановлено судом, між сторонами у справі ТОВ Газопостачальна компанія Нафтогаз України (постачальник, позивач) та Луганським обласним центром з гідрометеорології (споживач, відповідач) було укладено типовий договір постачання природного газу постачальником останньої надії зі строком дії не більше 60 діб протягом календарного року (п. 11.1 договору).

У відповідності до п. 2 глави 7 розділу ХІІ Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою НКРЕКП № 2493 від 30.09.2015 (далі - Кодекс ГТС), у точках виходу до газорозподільної системи з метою проведення остаточної алокації щодобових відборів/споживання, що не вимірюються щодобово, оператор газорозподільної системи до 08 числа газового місяця (М+1) надає оператору газотранспортної системи інформацію про фактичний місячний відбір/споживання природного газу окремо по кожному споживачу, відбір/споживання якого не вимірюється щодобово. У випадку якщо комерційний вузол обліку обладнаний обчислювачем (коректором) з можливістю встановити за результатами місяця фактичне щодобове споживання природного газу, така інформація додатково надається в розрізі газових днів газового місяця (М).

Отже, об`єм (обсяг) спожитого споживачем природного газу передається оператором ГРМ в інформаційну платформу оператора ГТС та використовується постачальником для розрахунку вартості спожитого природного газу.

За відомостями з інформаційної платформи Оператора ГТС щодо споживача Луганського обласного центру з гідрометеорології, зазначено ЕІС-код споживача природного газу 56XS0000J2С3900А.

Згідно з листом ТОВ Оператор газотранспортної системи України від 31.10.2023 № ТОВВИХ-23-15450 щодо споживача з ЕІС-кодом 56XS0000J2С3900А підтверджено, що у зазначені періоди відповідач був закріплений за постачальником останньої надії ТОВ Газопостачальна компанія Нафтогаз України.

Також в даному листі вказано, що обсяги природного газу, використані споживачем з ЕІС-кодом 56XS0000J2С3900А, внесені в алокацію вказаного постачальника останньої надії.

Вартість природного газу визначається шляхом множення об`ємів природного газу на ціну природного газу, визначену відповідно до встановленого тарифу.

Порядком проведення конкурсу з визначення постачальника "останньої надії", затвердженого постановою КМ України від 30.09.2015 № 809 в редакції постанови КМ України № 1102, визначено, що з 01.10.2021 ціна природного газу, що постачається постачальником "останньої надії" щоденно розраховується за формулою, наведеною в п. 24 Порядку.

Таким чином, матеріалами справи підтверджено постачання позивачем природного газу відповідачу на виконання умов типового договору постачання природного газу постачальником останньої надії, а саме у грудні 2021 року в об`ємі 0,41188 тис.куб.м. на суму 23106 грн. 02 коп. згідно даних, наданих ТОВ Оператор газотранспортної системи України у листі від 31.10.2023 № ТОВВИХ-23-15450 з додатком № 11(арк. справи 17-18, 26).

В підтвердження цього факту позивач оформив відповідні первинні документи акт № 31479 приймання-передачі природного газу та рахунок на оплату (природний газ) № 2114 на суму 23106,02 грн, які зі сторони покупця не підписані, хоча на виконання п. 4.3 Типового договору ці документи були надіслані засобами поштового зв`язку 10.01.2022 на адресу відповідача, що підтверджується наданим до матеріалів справи списком згрупованих поштових відправлень №10.01.2022-ЮРІКИЗ, внаслідок чого твердження відповідача про неотримання первинних документів спростовуються наявними у матеріалах справи доказами.

Відповідач, який борг визнав, не виконав умови договору про оплату спожитого природного газу та утворилась заборгованість у сумі 23106 грн. 02 коп.

Згідно ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства тощо. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно зі ст. 530 ЦК України законодавцем передбачено - якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Таким чином, обґрунтованим є борг у сумі 23106 грн. 02 коп., який підлягає до стягнення на користь позивача.

У відповідності до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних з простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У відповідності до розрахунку позивача 3% річних у сумі 1386 грн 20 коп. (за період з 01.02.2022 по 31.01.2024) та інфляційні нарахування у сумі 7360 грн. 99 коп. (за період з лютого 2022 року по січень 2024 року) є цілком обґрунтованими, які також підлягають до стягнення на користь позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Згідно з ч. 1 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ч. 3 ст. 549).

Відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Статтею 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" встановлено, що розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

В пункті 4.5 договору сторони передбачили, що у разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Так, позивач застосував відповідальність за несвоєчасність виконання грошових зобов`язань, передбачену п. 4.5 договору у вигляді пені у загальній сумі 3412 грн. 09 коп. згідно з доданими до справи належними розрахунками цих вимог.

Доводи відповідача за відзивом суд відхиляє у зв`язку з доведеністю позивачем факту надіслання первинних документів на сплату боргу покупцю газу, про що вказано вище.

За таких обставин позов задовольняється повністю та до стягнення підлягають 23106 грн. 02 коп. боргу, 1386 грн. 20 коп. 3% річних, 7360 грн 99 коп. інфляційних нарахувань та 3412 грн. 09 коп. пені.

Витрати по судовому збору покладаються на відповідача повністю відповідно ст. 129 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129, 232-233, 236-241, 247 ГПК України, суд

в и р і ш и в :

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України до Луганського обласного центру з гідрометеорології про стягнення 35265 грн. 30 коп. задовольнити повністю.

2. Стягнути з Луганського обласного центру з гідрометеорології, м. Лисичанськ Луганської області, вул. ім. В.Сосюри, б. 166, ідент. код 19084117 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України, м. Київ, вул. Шолуденка, будинок 1, ідент. код 40121452 - 23106 грн. 02 коп. боргу, 1386 грн. 20 коп. 3% річних, 7360 грн 99 коп. інфляційних нарахувань, 3412 грн. 09 коп. пені та 2422 грн 40 коп. судового збору, видати на виконання наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

У відповідності до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно зі ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається до Східного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення виготовлене 02.05.2024.

Суддя Наталія ЗЮБАНОВА

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118786238
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —913/60/24

Рішення від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні