Рішення
від 02.05.2024 по справі 686/21407/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/21407/23

Провадження № 2/686/852/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

25 квітня 2024 року м.Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючої-судді: Чевилюк З.А.

за участі секретаря: Козубович А.Т.

за участі представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Обслуговуючого кооперативу житлово-будівельного кооперативу «Ранковий-2», третя особа без самостійних вимог АТ Закритий не диверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл», від імені якого діє ТОВ «Компанія з управління активами «Актив» про визнання майнового права на об`єкт інвестування,-

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2023 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Ранковий-2» (далі Кооператив) про визнання майнового права на об`єкт інвестування.

01.12.2017 року між АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» та ОК ЖБК «РАНКОВИЙ-2» укладено Договір пайової участі в будівництві №F1-8/12.

05.12.2017року міжАТ Закритийнедиверсифікований венчурнийкорпоративний інвестиційнийфонд «Нобл» відімені,за рахунокта вінтересах якогона підставіДоговору №27/03-2017про управлінняактивами закритогонедиверсифікованого венчурногокорпоративного фондувід 27.03.2017року,діє Товариствоз обмеженоювідповідальністю «Компаніяз управліннямактивами «Актив»,в особі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 укладеноДоговір купівлі-продажупаю (корпоративнихправ)№F1-8/12, за умовами якого Фонд зобов`язався передати йому у власність пай (корпоративні права) асоційованого члена в Кооперативі у розмірі 472230,00(чотиристасімдесят двітисячі двістітридцять грн.00коп.)грн,без ПДВ,що еквівалентно17348,64(сімнадцятьтисяч тристасорок вісім)дол.США 64цент.США закурсом Національногобанку України,встановленим надень укладенняцього Договору,а саме27,22грн.за одиндолар США,виходячи зціни за1(один)кв.мплощі Приміщення,що становить7550,00(сімтисяч п`ятсотп`ятдесят грн.00коп.)грн.,без ПДВ , а позивач, у свою чергу, зобов`язався здійснити оплату придбаного паю згідно графіку платежів. Володіння паєм (корпоративними правами) надавало позивачу як асоційованим членам Кооперативу право на отримання у власність приміщення, будівельний номер 8 загальною проектною площею 61,09 м. кв., на 1 поверсі в 1 під?їзді, яке розташоване в Об?єкті будівництва (багатоповерховий житловий будинок по АДРЕСА_1 .)

17.05.2019 року між ЖБК «Ранковий-2» та асоційований член кооперативу, АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_2 укладено додаткову угоду до Договору пайової участі в будівництві № F1-8/12 від 01.12.2017 року.

Як вбачається із Додаткової угоди, асоційований член кооперативу, АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» передав, а ОСОБА_2 набув всіх прав та прийняв на себе виконання всіх зобов`язань, передбачених Договором.

За новою редакцією Договору, передбаченою Додатковою угодою, Пайовик ( ОСОБА_2 ) вступає та вносить до Кооперативу пайові внески в розмірах та порядку, встановленому даним Договором та додатками до нього, а Кооператив приймає Пайовика в асоційовані члени Кооперативу та за рахунок пайових внесків Пайовика та інших членів Кооперативу (включаючи асоційованих членів) зобов`язується організувати будівництво багатоповерхового житлового будинку по АДРЕСА_1 , здати Об`єкт в експлуатацію, та надати Пайовику необхідні документи для державної реєстрації права власності на житлове приміщення, будівельний номер 8, загальною проектною площею 61,09 кв.м. на 4 поверсі в 1 під`їзді Об`єкту.

За п.2.1 нової редакції Договору, загальний розмір пайового внеску Пайовика визначається Кооперативом. Станом на «17» травня 2019 року, загальний розмір пайового внеску вважається внесеним в повному обсязі.

Термін здачі об`єктів в експлуатацію четвертий квартал 2019 року.

01.12.2017 року між АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» та ОК ЖБК «РАНКОВИЙ-2» укладено Договір пайової участі в будівництві №ГF1-20/12.

05.12.2017 року між АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив», в особі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 укладено Договір купівлі-продажу паю (корпоративних прав) №ГF1-20/12, за умовами якого Фонд зобов`язався передати йому у власність пай (корпоративні права) асоційованого члена в Кооперативі у розмірі140420(стосорок тисяччотириста двадцятьгрн.00коп.)грн.,що становить0,376(нульцілих тристасімдесят шістьтисячних)%(відсотків), апозивач,у своючергу,зобов`язавсяздійснити оплатупридбаного паюзгідно графікуплатежів.Володіння паєм(корпоративнимиправами)надавало позивачуяк асоційованимчленам Кооперативуправо наотримання увласність приміщення, будівельний номер 20 загальною проектною площею 20,06 м. кв., на 0 поверсі в 1 під?їзді, яке розташоване в Об?єкті будівництва (багатоповерховий житловий будинок по АДРЕСА_1 ).

Позивач як асоційований член Кооперативу сплатив пайовий внесок у повному розмірі, а відповідач порушив термін здачі багатоквартирного житлового будинку в експлуатацію та не передав приміщення у власність.

За таких обставин позивач просив визнати за ним майнові права на житлове приміщення №8 загальною проектною площею 61,09 кв.м., на 1 поверсі в 1 підїзді та нежитлове приміщення № НОМЕР_1 , загальною проектною площею 20,6 кв.м. на 0 поверсі в 1 під`їзді багатоповерхового житлового будинку по АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні представник позивача підтримала заявлений позов та наполягала на його задоволені. Відповідач, треті особи, повідомлялись про час та дату судового засіданні, проте не забезпечили своєї явки. Клопотання про відкладення розгляду справи, розгляд справи за відсутності до суду не надходили. При відсутності заперечень зі сторони позивача, його представника, суд вважає за можливе заочно розглянути справу та винести заочне рішення.

Заслухавши учасників, дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов таким, що підлягає задоволенню.

Статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Положення цьогоконституційного принципукореспондуються ізнормами статті328ЦК України,згідно зякими правовласності набуваєтьсяна підставах,що незаборонені законом,зокрема ізправочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.

Відповідно до статті 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю. Суб`єктами права спільної часткової власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади (стаття 356 ЦК України).

За змістом статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

В силу статті 177 ЦК України (в редакції на час виникнення спірних правовідносин) об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Статтею 179 ЦК України визначено, що річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов`язки.

Згідно зі статтею 190 ЦК України майном як особливим об`єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Майнові права є неспоживною річчю. Майнові права визнаються речовими правами.

Закон №1560-ХІІ Про інвестиційну діяльність визначає загальні правові, економічні та соціальні умови інвестиційної діяльності на території України. Він спрямований на забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб`єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування економіки України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

Із положень статті 1 Закону №1560-ХІІ слідує, що інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об`єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) та/або досягається соціальний та екологічний ефект. Такими цінностями, зокрема, можуть бути кошти, цільові банківські вклади, паї, акції та інші цінні папери (крім векселів), а також рухоме та нерухоме майно (будинки, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності).

Об`єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь-яке майно, в тому числі основні фонди і оборотні кошти в усіх галузях економіки, цінні папери (крім векселів), цільові грошові вклади, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, інші об`єкти власності, а також майнові права (частина перша статті 4 Закону №1560-ХІІ).

Як передбаченочастиною п`ятоюстатті 7Закону №1560-ХІІ інвестор має право володіти, користуватися і розпоряджатися об`єктами та результатами інвестицій, включаючи реінвестиції та торговельні операції на території України, відповідно до законодавчих актів України.

Законом України від 19 червня 2003 року №978-ІV «Про фінансово-кредитний механізм і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» (далі Закон №978-ІV) встановлено загальні принципи, правові та організаційні засади залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла та особливості управління цими коштами, а також правові засади та особливості випуску, розміщення та обліку сертифікатів фондів операцій з нерухомістю.

У статті 2 Закону №978-ІV унормовано, що об`єкт інвестування квартира або приміщення соціально-побутового призначення (вбудовані в житлові будинки або окремо розташовані нежитлові приміщення, гаражний бокс, машиномісце тощо) в об`єкті будівництва, яке після завершення будівництва стає окремим майном.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом частини першої статті 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу частини першої статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (частина перша).

Як передбачено статтею 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтею 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Із положень частини другої статті 656 ЦК України слідує, що предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права. До договору купівлі-продажу майнових прав застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає із змісту або характеру цих прав.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Одним ізспособів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права (пункт перший частини другої статті 16 ЦК України).

За змістом частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як передбачено частиною першою статті 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Аналіз указаних правових норм дає підстави для висновку, що право власності це право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону та на власний розсуд. Право спільної часткової власності є право кількох осіб на майно, що належить їм одночасно з визначенням частки кожного із співвласників.

Підставами набуття права власності є передбачені законом юридичні факти, за наявності яких особа набуває майно, стає його власником, зокрема, право власності набувається із правочинів (договорів).

Якщо предметом правочину (договору) є нерухоме майно, то особа набуває право власності на це майно після його будівництва та прийняття до експлуатації. Право власності на нерухоме майно (в тому числі житлові приміщення) підлягає обов`язковій державній реєстрації. Водночас предметом правочину можуть виступити майнові права.

Під майновим правом слід розуміти «право очікування», що є складовою частиною майна як об`єкта цивільних прав. Майнове право засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно чи інше речове право на відповідне майно в майбутньому. Тобто, майнове право це обмежене речове право, за яким його власник наділений певними, але не всіма, правами щодо майна (див. постанову Верховного Суду України від 30 березня 2016 року у справі №6-265цс16).

Особа може набути право власності на майнові права в порядку інвестування в житлове будівництво, в тому числі шляхом вкладення (залучення) коштів у паї житлово-будівельних кооперативів, які здійснюють будівництво квартир, інших приміщень соціально-побутового призначення тощо.

Саме інвестор, як особа за кошти якої і на підставі договору з яким був споруджений об`єкт інвестування, є особою, якою набувається первісне право власності на новостворений об`єкт інвестування. Отже, інвестор після виконання умов інвестування набуває майнові права (тотожні праву власності) на цей об`єкт і після завершення будівництва об`єкта нерухомості набуває права власності на об`єкт інвестування як первісний власник шляхом проведення державної реєстрації речових прав на зазначений об`єкт за собою (див. постанову Великої Палати Верховного Суду від 14 вересня 2021 року у справі №359/5719/17).

Зобов`язання за договором повинні виконуватися сторонами належним чином відповідно до його умов, а також вимог актів цивільного законодавства. При укладенні договору сторони можуть визначити строк його дії, тобто час, протягом якого вони мають здійснити свої права та виконати свої обов`язки відповідно до цього договору.

За своїм правовим визначенням договір купівлі-продажу є угодою між учасниками цивільних відносин, за умовами якої відбувається обмін товару на гроші. Предметом договору купівлі-продажу може бути майно та майнові права. При цьому продавець зобов`язаний передати покупцеві як оплачений товар, так і всі його приналежності та документи.

Велика Палата Верховного суду неодноразово звертала увагу на те, що застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту права чи інтересу, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення, невизнання або оспорення. Такі право чи інтерес мають бути захищені судом у спосіб, який є ефективним, тобто таким, що відповідає змісту відповідного права чи інтересу, характеру його порушення, невизнання або оспорення та спричиненим цими діяннями наслідкам (див. постанови від 5 червня 2018 року у справі №338/180/17 та від 16 червня 2020 року у справі №145/2047/16-ц).

Позов про визнання права власності на майно подається власником тоді, коли в інших осіб виникають сумніви щодо належності йому цього майна, коли створюється неможливість реалізації позивачем свого права власності через наявність таких сумнівів чи внаслідок втрати правовстановлюючих документів. Позивачем у позові про визнання права власності може бути будь-який учасник цивільних відносин, який вважає себе власником певного майна, однак не може належним чином реалізувати свої правомочності у зв`язку з наявністю щодо цього права сумнівів або претензій з боку третіх осіб. Відповідачем у позові про визнання права власності виступає будь-яка особа, яка сумнівається в належності майна позивачеві, або не визнає за ним права здійснювати правомочності володіння, користування і розпорядження таким майном, або має власний інтерес у межах існуючих правовідносин.

Спосіб захисту, передбачений статтею 392 ЦК України є різновидом загального способу захисту визнання права, а тому його може бути використано в зобов`язальних відносинах за відсутності іншого, окрім судового, шляху відновлення порушеного права.

Тобто зазначений спосіб захисту як різновид загального способу захисту визнання права може бути використаний не тільки в речово-правових відносинах, але й у зобов`язально-правових, так як сам по собі факт перебування осіб у тих чи інших відносинах, у тому числі договірних, не може перешкоджати застосуванню до цих відносин норм інститутів загальної частини цивільного права.

Саме таку правову позицію висловила Велика Палата Верховного Суду в постанові від 14 грудня 2021 року (справа №344/16879/15-ц), яка згідно з частиною четвертою статті 263 ЦПК України має враховуватися судами при застосуванні норм права.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 27 лютого 2019 року (справа №761/32696/13-ц) і постанові від 11 вересня 2019 року (справа №1522/16455/12) зазначила, що у разі порушення забудовником зобов`язання за договором щодо завершення будівництва будинку та введення його в експлуатацію, з урахуванням повної та вчасної сплати особою-інвестором пайових внесків, належним способом захисту порушеного права такої особи є визнання за нею майнових прав на об`єкт інвестування.

Аналогічні висновки по суті вирішеного спору зробила Велика Палата Верховного Суду у постановах від 3 квітня 2019 року (справа №761/9951/15-ц), від 29травня 2019 року (справа №761/20844/13-ц) і від 20 березня 2019 року (справа №761/20612/15-ц).

01.12.2017 року між АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» та ОК ЖБК «РАНКОВИЙ-2» укладено Договір пайової участі в будівництві №F1-8/12.

05.12.2017року міжАТ Закритийнедиверсифікований венчурнийкорпоративний інвестиційнийфонд «Нобл» відімені,за рахунокта вінтересах якогона підставіДоговору №27/03-2017про управлінняактивами закритогонедиверсифікованого венчурногокорпоративного фондувід 27.03.2017року,діє Товариствоз обмеженоювідповідальністю «Компаніяз управліннямактивами «Актив»,в особі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 укладеноДоговір купівлі-продажупаю (корпоративнихправ)№F1-8/12, за умовами якого Фонд зобов`язався передати йому у власність пай (корпоративні права) асоційованого члена в Кооперативі у розмірі 472230,00(чотиристасімдесят двітисячі двістітридцять грн.00коп.)грн,без ПДВ,що еквівалентно17348,64(сімнадцятьтисяч тристасорок вісім)дол.США 64цент.США закурсом Національногобанку України,встановленим надень укладенняцього Договору,а саме27,22грн.за одиндолар США,виходячи зціни за1(один)кв.мплощі Приміщення,що становить7550,00(сімтисяч п`ятсотп`ятдесят грн.00коп.)грн.,без ПДВ , а позивач, у свою чергу, зобов`язався здійснити оплату придбаного паю згідно графіку платежів. Володіння паєм (корпоративними правами) надавало позивачу як асоційованим членам Кооперативу право на отримання у власність приміщення, будівельний номер 8 загальною проектною площею 61,09 м. кв., на 1 поверсі в 1 під?їзді, яке розташоване в Об?єкті будівництва (багатоповерховий житловий будинок по АДРЕСА_1 ).

17.05.2019 року між ЖБК «Ранковий-2» та асоційований член кооперативу, АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» в особі ОСОБА_4 , ОСОБА_2 укладено додаткову угоду до Договору пайової участі в будівництві № F1-8/12 від 01.12.2017 року.

Як вбачається із Додаткової угоди, асоційований член кооперативу, АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» передав, а ОСОБА_2 набув всіх прав та прийняв на себе виконання всіх зобов`язань, передбачених Договором.

За новою редакцією Договору, передбаченою Додатковою угодою, Пайовик ( ОСОБА_2 ) вступає та вносить до Кооперативу пайові внески в розмірах та порядку, встановленому даним Договором та додатками до нього, а Кооператив приймає Пайовика в асоційовані члени Кооперативу та за рахунок пайових внесків Пайовика та інших членів Кооперативу (включаючи асоційованих членів) зобов`язується організувати будівництво багатоповерхового житлового будинку по АДРЕСА_1 , здати Об`єкт в експлуатацію, та надати Пайовику необхідні документи для державної реєстрації права власності на житлове приміщення, будівельний номер 8, загальною проектною площею 61,09 кв.м. на 4 поверсі в 1 під`їзді Об`єкту.

За п.2.1 нової редакції Договору, загальний розмір пайового внеску Пайовика визначається Кооперативом. Станом на «17» травня 2019 року, загальний розмір пайового внеску вважається внесеним в повному обсязі.

Термін здачі об`єктів в експлуатацію четвертий квартал 2019 року.

01.12.2017 року між АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив» та ОК ЖБК «РАНКОВИЙ-2» укладено Договір пайової участі в будівництві №ГF1-20/12.

05.12.2017 року між АТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл» від імені, за рахунок та в інтересах якого на підставі Договору №27/03-2017 про управління активами закритого недиверсифікованого венчурного корпоративного фонду від 27.03.2017 року, діє Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управлінням активами «Актив», в особі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 укладено Договір купівлі-продажу паю (корпоративних прав) №ГF1-20/12, за умовами якого Фонд зобов`язався передати йому у власність пай (корпоративні права) асоційованого члена в Кооперативі у розмірі140420(стосорок тисяччотириста двадцятьгрн.00коп.)грн.,що становить0,376(нульцілих тристасімдесят шістьтисячних)%(відсотків), апозивач,у своючергу,зобов`язавсяздійснити оплатупридбаного паюзгідно графікуплатежів.Володіння паєм(корпоративнимиправами)надавало позивачуяк асоційованимчленам Кооперативуправо наотримання увласність приміщення, будівельний номер 20 загальною проектною площею 20,06 м. кв., на 0 поверсі в 1 під?їзді, яке розташоване в Об?єкті будівництва (багатоповерховий житловий будинок по АДРЕСА_1 ).

Позивач як асоційований член Кооперативу сплатив пайовий внесок у повному розмірі, а відповідач порушив термін здачі багатоквартирного житлового будинку в експлуатацію та не передав приміщення у власність.

Зібрані докази вказують на те, що між позивачем та відповідачем було укладено договори пайової участі у будівництві приміщень:приміщення будівельний номер 8 загальною проектною площею 61,09 м. кв., на 1 поверсі в 1 під?їзді та приміщення будівельний номер 20 загальною проектною площею 20,06 м. кв., на 0 поверсі в 1 під?їзді, що розташовані в житловому будинку по АДРЕСА_1 , з визначеною датою здачі в експлуатацію 4 квартал 2019 року.

У свою чергу позивач зобов`язався сплатити вартість будівництва приміщень у розмірі відповідно 472 230,00 грн. та 140 420 грн. та виконав свій обов`язок повною мірою, що підтверджується зібраними доказами по справі.

Кооператив не виконав обов`язок за договорами із завершення будівництва житлового будинку, здачі його в експлуатацію та передачі приміщень у власність позивача.

Оскільки позивач здійснив повну сплату вартості об`єктів інвестування, тобто вчинив дії, срямовані на набуття права власності на ці об`єкти, а Кооператив заперечує майнові права позивача шляхом нестворення об`єктів інвестування та непередачі їх позивачу, то є підстави для визнання за позивачем майнових прав на приміщення.

Враховуючи викладене, заявлений позов є таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 10, 11,12,81,83,137,141, 259,353 ЦПК України, суд ,

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 майнові права на житлове приміщення № НОМЕР_3 загальною проектною площею 61,09 кв.м., на 1 поверсі в 1 підїзді та нежитлове приміщення № НОМЕР_1 , загальною проектною площею 20,6 кв.м. на 0 поверсі в 1 під`їзді багатоповерхового житлового будинку по АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційногосуду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Заочне рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів відповідачем з дня проголошення до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області.

Позивач: ОСОБА_2 ,РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 .

Відповідач:Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив «Ранковий-2»м.Хмельницький, Старокостянтинівське шосе 26.

Третя особа: Закритий не диверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нобл»,м.Хмельницький, вул.Камянецька 17», від імені якого діє ТОВ «Компанія з управління активами «Актив» м.Львів, вул.Монастирського 2а.

Повний текст виготовлено 2 травня 2024 року.

Суддя

Хмельницького міськрайонного суду З.А.Чевилюк

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118786527
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —686/21407/23

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні