Ухвала
від 01.05.2024 по справі 742/6572/23
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/742/770/24

Єдиний унікальний № 742/6572/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м.Прилуки

Слідча суддя Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого ВРЗСГСД СВ Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокуроркою Прилуцької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні,внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023272210000103 від 19.09.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, -

В С Т А Н О В И Л А :

Слідчий ВРЗСГСД СВПрилуцького РВПГУНП вЧернігівській областікапітана поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокуроркою Прилуцької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до інформації (з можливістю зняття її копії) та перебуваютьу володінніПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ), асаме: про зв`язок кінцевих обладнань у період 01.01.2023 по 23.04.2024 споживачів телекомунікаційних послуг з абонентським номером НОМЕР_1 та НОМЕР_2 (абонент «А1», «А2»), зобов`язавши ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виготовити на паперовому та/або на електронному носієві документ за вказаними вище координатами та період часу з такими відомостями: ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг з абонентськими номером; за встановленими IMEI вказаних номерів зазначити номери телефонів які їх використовували; (унікальний ідентифікатор сім-картки IMSI, міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання IMEI, тощо); адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок абонента «А1»; типи з`єднання абонента (абонент «А1», «А2»); дата, час та тривалість з`єднань, в тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті дзвінки) абонент «А1», «А2»; час та сума поповнення рахунків абонент «А1», «А2»; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, IMSI, IMEI), з якими відбувалися сеанси зв`язку абонента «А1», «А2» (абонент «Б1», «Б2»), у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42023272210000103 від 19.09.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим,що прокурором Прилуцької окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом заволодіння бюджетними коштами у великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем службовими особами органу місцевого самоврядування за попередньою змовою з суб`єктами господарювання на території Прилуцького району.

За даним фактом було внесено відомості до ЄРДР за №42023272210000103 від 19.09.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , будучи фізичною особою-підприємцем, мав протягом травня грудня 2023 року 6 найманих працівників щомісячно на підставі трудових договорів, таким чином виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, і тому відповідно до ч.3 ст.18 КК України та у розумінні пункту 1 примітки до статті 364 Кримінального кодексу України є службовою особою.

Так, 21.08.2023 ФОП ОСОБА_5 уклав договір №2 з ІНФОРМАЦІЯ_3 в особі селищного голови ОСОБА_6 на виконання робіт по об`єкту: «Капітальний ремонт приміщень захисної споруди цивільного захисту, сховища (протирадіаційне укриття №94126) по АДРЕСА_2 » (ДК 021:2015 - 45000000-7 «Будівельні роботи та поточний ремонт») на суму 2380000,00 грн. Дана частина укриття використовується для укриття дітей з ЗДО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Линовицької селищної ради Прилуцького району Чернігівської басті.

Відповідно до п.п. 2.1, 3.1 Договору ввиконавець зобов`язується безпосередньо надати послуги з капітального ремонту на об`єкті «Капітальний ремонт приміщень захисної споруди цивільного захисту, сховища (протирадіаційне укриття № 94126) по АДРЕСА_2 » (ДК 021:2015 - 45000000-7 «Будівельні роботи та поточний ремонт») та здати їх в установленому Договором строки, а на замовника покладається обов`язок прийняти та оплатити надані послуги. Строк надання послуг по договору до 31.10.2023 у, який у подальшому було продовжено до 20.12.2023. В подальшому ФОП ОСОБА_5 уклав завідомо неправдиві документи акти форми №КБ-2в, які містили відомості, що не відповідають дійсності в частині виконання робіт по вищевказаному договору, за які отримав оплату на суму 354077,89 грн.

09.03.2024 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що інженер технічного нагляду ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 , користується мобільним оператором ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 . ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюваний в кримінальному провадженні, користується мобільним оператором ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_2 .

Для встановленняосіб,причетних довчинення даногозлочину, місця перебуваннявласника намомент вчиненнякримінального правопорушення та інших обставин, встановлення яких є обов`язковим під час досудового розслідування, виникла необхідність у долученні до матеріалів кримінального провадження документів стосовно вхідних та вихідних дзвінків абонентів стільникового зв`язку.

Таким чином, беручи до уваги вищевикладене, а також те, що інформація про здійснені та отримані дзвінки може вказати на осіб, які вчинили вказаний злочин, а також те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація про вхідні та вихідні дзвінки абонентам мобільного зв`язку НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , яка знаходиться у оператора рухомого (мобільного) зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ), має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, для чого необхідно отримати тимчасовий доступ до цієї інформації про з`єднання споживачів телекомунікаційних послуг ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » через що дана інформація відноситься до категорії статичної, тому слідчим і подано відповідне клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, але подав до заяву в якому просиврозглянути дане клопотання без його участі (а.п.21).

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи (а.п.19), в судове засідання не з`явився також, клопотань про відкладення розгляду справи не надав, що з огляду на ч.4ст.163КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

У відповідності до ч.4 ст.107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК України судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Частиною 1 ст.159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з п.7 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалість, змісту, маршрутів передавання тощо.

Згідно з положеннями ст.9 ЗУ «Про телекомунікації» від 01.07.2010 року №2392-6, зняття інформації з телекомунікаційних мереж заборонене, крім випадків, передбачених законом.

Згідно з положеннями ст.34 ч. 3 ЗУ «Про телекомунікації», інформація про споживача та про телекомунікаційні послуги, що він отримав, може надаватись у випадках і в порядку, визначених законом. В інших випадках зазначена інформація може поширюватися лише за наявності письмової згоди споживача.

Згідно з п.2 ч.2 ст.39 ЗУ «Про телекомунікації» оператори, провайдери телекомунікацій зберігають та надають інформацію про з`єднання свого абонента у порядку, встановленому законом

Відповідно до ч.5, 6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи викладене вище та беручи до уваги неможливість отримати зазначені відомості в інший спосіб, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що надання тимчасового доступу до речей і документів, які місять охоронювану законом таємницю, а саме: про зв`язок кінцевих обладнань у період 01.01.2023 по 23.04.2024 споживачів телекомунікаційних послуг з абонентським номером НОМЕР_1 та НОМЕР_2 (абонент «А1», «А2»), з наданням можливасіт слідчому виготовити на паперовому та/або на електронному носієві документ за вказаними вище координатами та період часу з такими відомостями: ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг з абонентськими номером; за встановленими IMEI вказаних номерів зазначити номери телефонів які їх використовували; (унікальний ідентифікатор сім-картки IMSI, міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання IMEI, тощо); адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок абонента «А1»; типи з`єднання абонента (абонент «А1», «А2»); дата, час та тривалість з`єднань, в тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті дзвінки) абонент «А1», «А2»; час та сума поповнення рахунків абонент «А1», «А2»; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, IMSI, IMEI), з якими відбувалися сеанси зв`язку абонента «А1», «А2» (абонент «Б1», «Б2»), що має суттєве значення для встановлення осіб,які причетнідо вказаноговище діяння,а отриманів операторівтелекомунікацій зазначенівідомості можутьбути використаніяк доказиу кримінальномупровадженні внесеному до ЄРДР за №42023272210000103 від 19.09.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, для чого необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних відомостей про з`єднання споживачів телекомунікаційних послуг ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », тому дане клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.107, 131, 132, 159-166, 309, 369-372 КПК України, слідча суддя

П О С Т А Н О В И Л А :

Клопотання старшого слідчого ВРЗСГСД СВ Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокуроркою Прилуцької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні,внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023272210000103 від 19.09.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, - задовольнити.

Надати старшому слідчому Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до інформації (з можливістю зняття її копії) про зв`язок кінцевих обладнань у період 01.01.2023 по23.04.2024 споживачів телекомунікаційних послуг з абонентським номером НОМЕР_1 та НОМЕР_2 (абонент «А1», «А2»), що перебуває у володінні ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ) надати можливість слідчому виготовити на паперовому та електронному носії документ за вказаними вище координатами та період часу з такими відомостями:

- ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг з абонентськими номером;

- за встановленими IMEI вказаних номерів зазначити номери телефонів які їх використовували;

(унікальний ідентифікатор сім-картки IMSI, міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання IMEI, тощо);

- адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок абонента «А1»;

- типи з`єднання абонента (абонент «А1», «А2»);

- дата, час та тривалість з`єднань, в тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті дзвінки) абонент «А1», «А2»;

- час та сума поповнення рахунків абонент «А1», «А2»;

- ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, IMSI, IMEI), з якими відбувалися сеанси зв`язку абонента «А1», «А2» (абонент «Б1», «Б2»).

Строк дії ухвали 60 днів з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідча суддя Анна КОРОТКА

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118786834
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —742/6572/23

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні