Рішення
від 01.05.2024 по справі 744/268/24
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.05.2024

Справа № 744/268/24

Провадження по справі № 2/744/96/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Бородіній В. В.,

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні вмісті СеменівкаНовгород-Сіверськогорайону Чернігівськоїобласті заправилами загальногопозовного провадженняцивільну справуза позовом представникапозивача адвоката ГоликаЄвгена Валерійовича в інтересах позивача ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба», Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області про визнання права на земельну частку (пай); треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області, -

В С Т А Н О В И В :

Представником позивача адвокатом Голиком Євгеном Валерійовичем в інтересах позивача, ОСОБА_1 , пред`явлено до суду позов до відповідачів: Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба», Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, про визнання права на земельну частку (пай), в якому представник позивача просив: визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) розміром 3,88 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки (паю) по колишньому колективному сільськогосподарському підприємству «Дружба» села Радомка Холминської селищної територіальної громади Корюківського району Чернігівської області, яке належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , посвідчене сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206158, виготовленим Семенівською районною державною адміністрацією Чернігівської області й зареєстрованим в Книзі реєстрації сертифікатів 11.12.1996 року за № 158; справу розглянути за правилами спрощеного позовного провадження.

В обґрунтування своїх позовних вимог представник позивача у позовній заяві зазначив про те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача - ОСОБА_2 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 21 лютого 2024 року). Коли позивач після смерті батька усно звернувся до Семенівської державної нотаріальної контори для оформлення права на земельну частку (пай), розміром 3,88 умовних кадастрових гектари без визначення меж цієї частки (паю), яка входила до земель сільськогосподарського підприємства «Дружба» на території колишньої Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (наразі територія Холминської селищної ради Корюківського району), що належало померлому батьку на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206158, виготовленого Семенівською районною державною адміністрацією Чернігівської області, то нотаріус повідомила позивачу, що отримати свідоцтво про право на спадщину буде не можливим, оскільки відсутній оригінал сертифікату, і в даному випадку оформлення спадкових прав можливо вирішити тільки в судовому порядку.

Ухвалою судді від 03 квітня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання на 01 травня 2024 року.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явився, доручив представляти свої інтереси в суді адвокату Голику Євгену Валерійовичу.

У підготовче судове засідання представник позивача - адвокат Голик Євген Валерійович не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час і місце підготовчого судового засідання, до суду подав письмову заяву, згідно даних якої просив розгляд даної справи провести без його участі та без участі позивача, позов підтримує в повному обсязі, просив його задовольнити повністю, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Представник відповідача,Приватного сільськогосподарськогопідприємства «Дружба», директор Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» Галах Микола Іванович у підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву, згідно даних якої просив розглянути цивільний позов без його участі.

Представник відповідача, Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, Холминський селищний голова Корюківського району Чернігівської області Чеботарь Василь Ілліч у підготовче судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце підготовчого судового засідання, подав до суду відзив на позовну заяву, згідно даних якого просив розглянути справу без участі представника Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, повністю визнає заявлені у позові позовні вимоги та не заперечує проти ухвалення судом рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , наслідки визнання позову йому зрозумілі та відомі.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у підготовче судове засідання свого представника не направило, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, про поважні причини неявки представника суд не повідомило, письмове пояснення з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову до суду не подало.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області, завідувач Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області Доля Наталія Миколаївна у підготовче судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце підготовчого судового засідання, подала до суду письмову заяву, у якій просила суд розглянути справу без участі представника Семенівської державної нотаріальної контори на розсуд суду, та надала інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, згідно даних якого інформація про спадкову справу після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та видані на її підставі свідоцтва про право на спадщину відсутня.

Суд, розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно доч.4ст.206Цивільного процесуальногокодексу Українивідповідач можевизнати позовна будь-якійстадії провадженняу справі,зазначивши проце взаяві посуті абов окремійписьмовій заяві.У разівизнання відповідачемпозову судза наявностідля тогозаконних підставухвалює рішенняпро задоволенняпозову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У справі встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача - ОСОБА_2 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 21 лютого 2024 року). Коли позивач після смерті батька усно звернувся до Семенівської державної нотаріальної контори Чернігівської області для оформлення права на земельну частку (пай), розміром 3,88 умовних кадастрових гектари без визначення меж цієї частки (паю), яка входила до земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба» на території колишньої Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час - територія Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області), що належало померлому батьку на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206158, виготовленого Семенівською районною державною адміністрацією Чернігівської області, то нотаріус повідомила позивачу, що отримати свідоцтво про право на спадщину буде не можливим, оскільки відсутній оригінал сертифікату, і в даному випадку оформлення спадкових прав можливо вирішити тільки в судовому порядку.

Позивач має право на земельну частку (пай), що належало його померлому батьку на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай), виходячи з наступного.

Згідно листа Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 05 березня 2024 року ОСОБА_2 був включений до списку громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба», йому виготовлявся, але не видавався сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206158 по колишньому КСП «Дружба» Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області на підставі розпорядження Семенівської РДА від 27 травня 1996 року № 188, зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 11 грудня 1996 за № 158, розмір частки (паю) 3,88 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж земельної частки в натурі (на місцевості). На даний час у зв`язку зі смертю власника (батька позивача) видати сертифікат на право на земельну частку (пай) є не можливим.

У відповідності до п. З Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали у ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Отже, батька позивача під час реформування підприємства було внесено до списку додатку до державного акту на право колективної власності на землю, і на момент розпаювання він набув право на виділ йому земельної частки (паю), що підтверджується виготовленим на його ім`я сертифікатом на право на земельну частку (пай). Проте з якихось причин, будучи юридично не обізнаним, батько позивача по день своєї смерті не отримав в органах Держгеокадастру виготовлений на його ім`я сертифікат.

При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай), або даний сертифікат було втрачено, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) застосовуються положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України 1990 року, Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» та відповідні норми ЦК УРСР. У цьому разі слід ураховувати, що згідно з пунктом 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

За правилами Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» моментом виникнення права на земельну частку (пай) є момент виникнення відповідного права колективної власності на земельну ділянку та існує незалежно від його посвідчення сертифікатом.

Згідно законодавства спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Позивач не має іншої можливості, аніж через суд, визнати право на земельну частку (пай), внаслідок чого вимушений звернутися до суду з позовною заявою.

Оскільки визнання відповідачем позову у даному випадку не суперечить закону, тому що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом щодо спадкового майна померлого ОСОБА_2 , та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому судовому засіданні.

Виходячи з викладеного, позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, ст. 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265, 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивача адвокатаГолика ЄвгенаВалерійовича в інтересах позивача ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба», Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області про визнання права на земельну частку (пай); треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) розміром 3,88 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки (паю) по колишньому колективному сільськогосподарському підприємству «Дружба» на території колишньої Радомської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (на даний час - територія Холминської селищної територіальної громади Корюківського району Чернігівської області), яке належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , посвідчене сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0206158, виготовленим Семенівською районною державною адміністрацією Чернігівської області й зареєстрованим в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 11 грудня 1996 року за № 158.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Представник позивача адвокат Голик Євген Валерійович, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідачі:

Приватне сільськогосподарське підприємство «Дружба» (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 30875551, місцезнаходження: вулиця Шевченка, будинок 9, село Чорний Ріг Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15472);

Холминська селищна рада Корюківського району Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 04412596, місцезнаходження: вулиця Миру, будинок 1, селище міського типу Холми Корюківського району Чернігівської області, 15331).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 39764881, місцезнаходження: вулиця П`ятницька, будинок 11-А, місто Чернігів, 14000);

Семенівська державна нотаріальна контора Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 02901718, місцезнаходження: вулиця Героїв України, будинок 2, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400).

Суддя: С. В. Смага

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118786846
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —744/268/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні