Ухвала
від 01.05.2024 по справі 495/12408/23
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/4563/24

Справа №: 495/12408/23

Головуючий у першій інстанції Савицький С.І.

Доповідач Кострицький В. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

01.05.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі судової колегій судової палати з розгляду цивільних справ: Кострицького В.В., Назарової М.В., Стахової Н.В., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою військової частини НОМЕР_1 на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 листопада 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору орган опіки та піклування Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

Рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 листопада 2023 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору орган опіки та піклування Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, про позбавлення батьківських прав - задоволено.

Не погодившись з вказаним рішенням, 23 лютого 2024 року представник військової частини НОМЕР_1 звернувся засобами поштового зв`язку до Одеського апеляційного суду з апеляційною скаргою.

В обґрунтування поважності причини пропуску строку на апеляційне оскарження зазначено, що оскаржуване судове рішення скаржник отримав 24 січня 2024 року. Крім того, в матеріалах справи відсутні докази дати отримання скаржником оскаржуваного судового рішення.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Під час вирішення питання про відкриття провадження у справі поважність причин пропуску скаржником процесуального строку на апеляційне оскарження рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 листопада 2023 року знайшла своє підтвердження, тому апеляційне провадження може бути відкрито.

Також в прохальній частині апеляційної скарги скаржник просив відстрочити йому сплату судового збору, обґрунтовуючи тим, що заявкою командира Військової частини НОМЕР_1 від 17.02.2024 року №1156/2/787 замовлено фінансування на судового збору по цій справі на суму 1610,40 грн, проте відповідно до доповідної записки начальника фінансово-економічної служби повідомлено, що станом на 21 лютого 2024 року вказані грошові кошти не надходили. Враховуючи викладене у скаржника відсутня можливість для своєчасної та належної сплати судового збору, що пов`язане з особливостями фінансування таких витрат, викликаними режимом воєнного стану в Україні.

До даного клопотання додано копію заявки від 17 лютого 2024 року №1156/2/787, копію доповідної записки та копію довідки №476/22 з відомчого обліку Міністерства оборони України в Єдиному державно реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Враховуючи вищезазначене, а саме обґрунтованість поданого скаржником клопотання та додані докази щодо неможливості вчасної сплати судового збору за подання апеляційної скарги, колегія суддів вважає за можливе клопотання Військовій частині НОМЕР_1 про відстрочення сплати судового збору задовольнити та відстрочити скаржнику сплату судового збору до ухвалення судового рішення по даній справі.

Перешкоди для відкриття апеляційного провадження передбачені ст. ст. 357-358 ЦПК України відсутні. Апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України і підлягає прийняттю до розгляду Одеським апеляційним судом.

Керуючись ст.ст. 354, 356, 359-361,ч. 1 ст. 368 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Клопотання Військової частини НОМЕР_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 листопада 2023 року задовольнити.

Поновити процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 листопада 2023 року.

Клопотання Військовій частині НОМЕР_1 про відстрочення сплати судового збору задовольнити.

Відстрочити Військовій частині НОМЕР_1 сплату судового збору до ухвалення судового рішення по даній справі.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргоювійськової частини НОМЕР_1 на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 листопада 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору орган опіки та піклування Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, про позбавлення батьківських прав .

Копії апеляційної скарги та додані до неї матеріали, заяви чи клопотання надіслати іншим учасникам процесу.

Роз`яснити учасникам у справі, що вони можуть подати відзив на апеляційну скаргу та заперечення щодо поданих скаржником заяв чи клопотань протягом 10 днів з дня отримання ухвали про відкриття апеляційного провадження. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам у справі.

Звернути увагу, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», який введено в дію з 18.10.2023 року, передбачено обов`язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, учасники справи можуть отримати на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет - https://court.gov.ua/fair/sud4813/.

Зупинити дію рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 листопада 2024 року до розгляду апеляційної скарги по суті.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді В.В. Кострицький

М.В. Назарова

Н.В. Стахова

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118787201
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —495/12408/23

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Рішення від 28.11.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Савицький С. І.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Савицький С. І.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Савицький С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні