Ухвала
від 02.05.2024 по справі 922/5350/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

02.05.2024м. ХарківСправа № 922/5350/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кухар Н.М.

розглянувши клопотання судового експерта № 2652 від 08.04.2024 про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової будівельно-технічної експертизи, призначеної по справі

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Балакірєва 17" (вул. Балакірєва, буд. 17, м. Харків, 61103; код ЄДРПОУ 43531764), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: - ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса для листування: АДРЕСА_1 ); - ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса для листування: АДРЕСА_2 ); - ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3 , адреса для листування: АДРЕСА_3 ); - ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 , адреса для листування: АДРЕСА_4 ); - ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_5 , адреса для листування: АДРЕСА_5 ); - Харківська міська рада (код ЄДРПОУ 04059243, адреса для листування: 61003, м. Харків, пл. Конституції, 7), до Приватного акціонерного товариства "Трест Житлобуд-1" (вул. Алчевських, буд. 43, м. Харків, 61002; код ЄДРПОУ 01270285) про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Харківської області перебуває справа №922/5350/23 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Балакірєва 17" до Приватного акціонерного товариства "Трест Житлобуд-1", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , Харківська міська рада, про зобов`язання відповідача здійснити капітальний ремонт зруйнованих (пошкоджених) тримальних (несучих) конструкцій будівлі (у тому числі стіни, перекриття, опори та інше) багатоквартирного будинку за адресою АДРЕСА_6 та усунути причини цих руйнувань.

Справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 20.02.2024 за клопотанням Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Балакірєва 17" у справі № 922/5350/23 призначено судову будівельно-технічну експертизу, проведення яких доручено Національному науковому центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" Міністерства юстиції України.

На вирішення судового експерта, який буде проводити судову земельно-технічну експертизу, поставлено наступні питання:

1) У якому стані перебувають несучі та огороджувальні конструкції житлового будинку за адресою: м. Харків, вул. Балакірєва, 17?

2) Який термін експлуатації несучих та огороджувальних конструкції багатоповерхового житлового будинку з технічним показниками як у житлового будинку за адресою: м. Харків, вул. Балакірєва, 17?

3) Чи відповідають виконані ПрАТ "Трест Житлобуд-1" будівельні роботи на об`єкті "завершення будівництва незавершеної будівництвом частини будівлі під житловий будинок АДРЕСА_7 " вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва?

4) Чи відповідають виконані ПрАТ "Трест Житлобуд-1" будівельні роботи на об`єкті "завершення будівництва незавершеної будівництвом частини будівлі під житловий будинок АДРЕСА_8 " вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва?

5) Чи відповідають виконані ПрАТ "Трест Житлобуд-1" будівельні роботи на об`єкті "завершення будівництва незавершеної будівництвом частини будівлі під житловий будинок АДРЕСА_9 " вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва?

6) Чи підлягають ремонту пошкодження та/або руйнування несучих та огороджувальних конструкцій житлового будинку за адресою: м. Харків, вул. Балакірєва, 17?

7) Який об`єм та вартість будівельних робіт щодо усунення пошкоджень та/або руйнування несучих та огороджувальних конструкцій житлового будинку за адресою: м. Харків, вул. Балакірєва, 17?

8) Які можливі технічні причини виявлення тріщин в житловому будинку по вул. Балакірєва, 17 в м. Харкові ?

9) Чи можливі утворення тріщин в житловому будинку по АДРЕСА_6 при наявності поряд з житловим будинком виритого котловану, який був утворений в серпні 2021 року забудовником "Воробйові гори"?

Даною ухвалою провадження у справі № 922/5350/23 зупинено.

21.03.2024 матеріали справи направлені до Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса" Міністерства юстиції України.

15.04.2024 матеріали справи № 922/5350/23 були повернуті з експертної установи до Господарського суду Харківської області разом з клопотанням судового експерта Посашкова О.О. № 2652 від 08.04.2024 про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

У супровідному листі заступник директора з експертної роботи Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса" Міністерства юстиції України Андрій Лубенцов попередив суд, що у разі несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів, матеріали справи будуть повернуті на адресу суду із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Відповідно до ч. 1-4ст. 102 Господарського процесуального кодексу України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

У разі ухилення учасника справи від подання суду на його вимогу необхідних для проведення експертизи матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, що перешкоджає її проведенню, суд залежно від того, яка особа ухиляється, а також яке ця експертиза має значення, може визнати встановленою обставину, для з`ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне поновити провадження у справі та призначити клопотання судового експерта до розгляду в судовому засіданні.

Керуючись ст.99-103,234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі № 922/5350/23 поновити.

2. Розгляд клопотання судового експерта призначити на 09 травня 2024 року о 12:10.

3. Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Харківської області за адресою: 61022, м. Харків, м-н Свободи, буд. 5, Держпром, 8 під`їзд, 1 поверх, зал № 110.

4. На виконання клопотання судового експерта зобов`язати учасників справи надати:

1) Проектну документацію на виконання робіт по незавершеному будівництву частини житлових будинків № 1, АДРЕСА_10 , АДРЕСА_9 , узгоджену у встановленим законом порядку.

2) Виконавчу документацію в повному обсязі на виконання робіт по незавершеному будівництву частини житлових будинків № 1, АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , по вул.Балакірєва, 3-А в м.Харкові, акти на виконані роботи в повному обсязі та оформлені відповідно до чинного законодавства, акти на приховані роботи (в повному обсязі із зазначенням об`ємів), загальний журнал ведення робіт (в повному обсязі із зазначенням об`ємів), журнал авторського нагляду та інше в друкованому та електронному вигляді.

3) Проектну документацію на виконання робіт по завершеному будівництву частини житлових будинків № 1, АДРЕСА_10 , АДРЕСА_9 , узгоджену у встановленим законом порядку.

4) Виконавчу документацію в повному обсязі на виконання робіт по завершеному будівництву частини житлових будинків № 1, АДРЕСА_10 , АДРЕСА_9 , акти на виконані роботи в повному обсязі та оформлені відповідно до чинного законодавства, акти на приховані роботи (в повному обсязі із зазначенням об`ємів), загальний журнал ведення робіт (в повному обсязі із зазначенням об`ємів), журнал авторського нагляду та інше в друкованому та електронному вигляді.

5) Геодезичну зйомку виритого поруч котловану з лінійними розмірами, глибиною та прив`язкою до кожного з житлових будинків АДРЕСА_12 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , по вул.Балакірєва, 3-А в м.Харкові.

6) Звіт геологічних умов площадки забудови, по кожному житловому будинку окремо.

7) Відомості про проведення ремонтних або аварійних робіт мереж каналізації, водопостачання, теплопостачання та інше на кожному з житлових будинків АДРЕСА_12 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_9 , окремо з початку експлуатації до теперішнього часу.

8) В разі необхідності провести розкриття (конструкцій, поверхонь, тощо), а потім і їх закриття в місцях, вказаних експертом.

9) У відповідності з вимогами п. 3.9 "Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень", забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об`єктів, присутність при дослідженні всіх сторін по справі (або їх законних представників) та належні умови роботи. Обстеження буде проводитись після надання додаткових матеріалів, та проведення оплати, дата обстеження буде визначена після надання додаткових, деталі узгодити з експертами за тел. (057) 777-67-37.

5. Усі документи мають бути пронумеровані, прошнуровані та прошиті у хронологічному порядку. Ксерокопії документів повинні бути добре читабельними та завіреними у встановленому законом порядку.

6. У разі неможливості виконання вимог судового експерта, повідомити суд в строк до 09.05.2024.

Додаток: копія клопотання судового експерта на 2 арк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 02.05.2024.

СуддяН.М. Кухар

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118787995
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —922/5350/23

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні