Рішення
від 02.05.2024 по справі 527/565/24
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/565/24

провадження 2/527/350/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2024 року м.Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Свістєльнік Ю.М.,

за участю секретаря судового засідання Бородіної Д.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 527/565/24 за позовом ОСОБА_1 до Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

23 лютого 2024 року позивачка звернулася до суду з позовом до відповідача про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

У своїй заяві позивачка зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її рідний брат ОСОБА_2 , який до дня смерті був сам зареєстрований в АДРЕСА_1 . 30.05.2023 за заявою позивачки про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 . приватним нотаріусом заведену спадкову справу. Інших заяв щодо спадщини ОСОБА_2 не поступало. Заповіти від імені померлого відсутні. Пережитого подружжя у ОСОБА_2 , а також інших спадкоємців не має. За заявами позивачки про видачу свідоцтва про право на спадщину, їй були видані свідоцтва про право на спадщину за законом на грошові кошти та на земельну ділянку. Після смерті ОСОБА_2 залишився житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 . Позивач не має можливості успадкувати зазначений будинок через відсутність відповідних правовстановлюючих документів на спадкове майно, у зв`язку з чим нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Посилаючись на викладене, позивачка просила суд, визнати за нею в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

У підготовче засідання позивачка не з`явилася, в позовній заяві просила справу розглядати за її відсутності.

Представник відповідача в підготовчезасідання нез`явилася,подала досуду заяву, в якій просила справу розглядати за її відсутності та вказала, що заперечень проти позову не має.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 1 ст. 198 ЦПК України підготовче судове засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст.206ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. У відповідності до ч. 3ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області 26 квітня 2023 року (а.с. 5).

Згідно виписки з погосподарської книги №179 від 07.06.2023 виданої Пронозівським старостинським округом виконавчого комітету Градизької селищної ради, вбачається, що згідно з записом в погосподарській книзі №3 за 2016-2020 роки за номером особового рахунку НОМЕР_2 , ОСОБА_2 , значиться головою домогосподарства за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою інші особи не зареєстровані та не проживали. Будинок збудований в 1959 році (а.с.15).

Відповідно до технічного паспорту на будинок садибного типу виконаного КП «Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області», розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , має наступні технічні характеристики: загальна площа 53,6 кв.м, житлова (основна) площа 29,1 кв.м, допоміжна (підсобна) площа 18,4 кв.м та складається з житлового будинку літ. «А»; погрібу літ. «В»; прибудови літ. «а»; сараю літ. «б»; літньої кухні літ. «Б»; сараю літ. «б1»; сараб літ. «Г»; сараю літ. «Д»; убиральні літ. «Е»; колодязю літ. «к»; огорожі №1; воріт №2 (а.с.18-21).

Згідно довідки Комунального підприємства «Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Полтавської обласної ради» №61/5183 від 09.11.2023, вбачається, що за даними архівного обліку станом на 28.12.2012 року в КП «МБТІ» нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , не зареєстровано (а.с. 13).

Як вбачається з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, за параметрами запиту про право власності, інші речові права, іпотеки, обтяження, на будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 - відомості відсутні (а.с.17).

Як вбачається з повних витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 00042064027 та 00042064096 від 30.10.2023, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.77-78).

Відповідно до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб № 00042064154 від 30.10.2023, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , 26 травня 2011 року уклала шлюб з ОСОБА_8 , прізвище дружини після укладення шлюбу ОСОБА_9 (а.с.79).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним братом та сестрою.

Як вбачається зі свідоцтв про право на спадщину за законом серії НСР 874205 та НСР 874204 від 15.01.2024, ОСОБА_1 отримала після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2 спадщину, на яку видані вказані свідоцтва та яка складається з карткових рахунків та вкладів, з відповідними відсотками, що знаходяться у АТ «Державний ощадний банк України» та в АТ КБ «ПриватБанк» (а.с.6-7).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом серії НСР 285612 від 13.10.2023, ОСОБА_1 отримала після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2 спадщину, на яку видане вказане свідоцтво та яка складається з земельної ділянки площею 2,6700 га (а.с.8).

ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Куц С.М. із заявою про видачу на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який належав померлому ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2 . 15 лютого 2024 року нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва, оскільки позивачем не було надано правовстановлюючих документів на спадкове майно (а.с.16).

Згідно дослідженої в судовому засіданні спадкової справи № 47/2023, заведеної після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , заяву про прийняття спадщини подала ОСОБА_1 , яка є спадкоємцем за законом. Інші спадкоємці за законом та за заповітом відсутні. Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку в спадщині, немає. Спадщина відумерлою не визнана. Нотаріусом визначено коло спадкоємців та встановлено, що єдиною спадкоємцею за законом, яка прийняла спадщину, є ОСОБА_1 (позивач), на ім`я якої видавалося свідоцтво про право на спадщину за законом (а.с.53-102).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ч. 4 ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, тому позивач позбавлена можливості отримати дублікат правовстановлюючого документу на ім`я померлої.

На час будівлі будинку - у 1959 році, який є спадковим майном питання набуття права власності регулювалися Указом Президії Верховної ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків» і прийнятою відповідно до цього Указу постановою Ради Міністрів СРСР від 26 серпня 1948 року «Про порядок застосування Указу Президії Верховної ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків». Ці правові акти не пов`язували виникнення права власності на житловий будинок із проведенням його реєстрації.

Запис в по господарській книзі сільської ради про належність домоволодіння певній особі, був офіційним доказом права власності даної особи на це домоволодіння.

У відповідності до ст. ст. 1217, 1218 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 5 статті 1268 ЦК України визначено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.1ст.1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Як зазначенов ст.1261ЦК України,у першучергу правона спадкуванняза закономмають дітиспадкодавця,у томучислі зачатіза життяспадкодавця танароджені післяйого смерті,той зподружжя,який йогопережив,та батьки.

Згідно ч. 1 ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Як зазначено в п.1,3 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Згідност. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 392 ЦК Українипередбачено право пред`явлення позову про визнання права власності на майно, у разі, якщо це право оспорюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 ЦК України,право власностіта іншіречові правана нерухоміречі,обтяження цихправ,їх виникнення,перехід іприпинення підлягаютьдержавній реєстрації.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 за життя на передбачених законом підставах набув право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , позивач є спадкоємцем зазначеного будинку за законом, яка прийняла спадщину після померлого у встановленому законом порядку. Інші спадкоємці, які прийняли спадщину, а також спадкоємці, які мають право на обов`язкову частку у спадщині, відсутні, а отже позивачка має право на успадкування названого майна.

Приймаючи до уваги викладене, суд дійшов висновку, що позов є законним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 15,16, 182, 317, 1217, 1218, 1223,1268 ЦК України, ст.ст. 3-15, 76, 82, 258, 259, 263, 265, 268,273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Градизькоїселищної радиКременчуцького районуПолтавської областіпро визнанняправа власностіна нерухомемайно впорядку спадкуванняза законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , рнокпп: НОМЕР_3 , в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, а саме: житловий будинок літ. «А»; загальною площею 53,6 кв.м, житловою (основною) площею 29,1 кв.м, допоміжною (підсобною) площею 18,4 кв.м та складається з погребу літ. «В»; прибудови літ. «а»; сараю літ. «б»; літньої кухні літ. «Б»; сараю літ. «б1»; сараб літ. «Г»; сараю літ. «Д»; убиральні літ. «Е»; колодязю літ. «к»; огорожі №1; воріт №2, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 , рнокпп: НОМЕР_3 );

Відповідач: Градизька селищна рада Кременчуцького району Полтавської області (місце знаходження: 39070, Полтавська область, Кременчуцький район, смт Градизьк, вул. Київська, буд. 51).

Суддя Ю. М. Свістєльнік

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118789417
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —527/565/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні