Ухвала
від 25.04.2024 по справі 532/626/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/626/24

2-о/532/64/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Омельченко І.І.,

з участю секретаря судового засідання Логвиненко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кобеляки цивільну справу за заявою Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна,

Встановив:

26 березня 2024 року до Кобеляцького районного суду Полтавської області надійшла заява Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна.

Заява обгрунтована тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка з 20.12.2023 року зарахована на правах підопічної на постійне місце проживання на всі види державного забезпечення, є жителькою Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату, згідно путівки Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної військової адміністрації № 304 від 11.12.2023 року. ОСОБА_1 є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства, безтерміново. Рішенням Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 04.04.2013 року ОСОБА_1 визнано недієздатною, опікуном призначено головного лікаря Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф.Мальцева. 20.12.2023 року до адміністрації Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату надійшла заява від виконуючого обов`язки головного лікаря КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» про відмову бути опікуном над недієздатною підопічною ОСОБА_1 .

Таким чином, директор Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату Онищенко М.С. прохав суд звільнити від повноважень опікуна виконуючого обов`язки головного лікаря КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» Віктора Волошина; призначити опікуном над недієздатною підопічною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 26 березня 2024 року по даній справі відкрито провадження (а.с.17-18).

Директор Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату ОСОБА_2 подав заяву про розгляд справи в його відсутність. Не заперечує проти задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Представник заінтересованої особи КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» Бойченко В.П. подав заяву про розгляд справи без його участі. Заяву підтримує та прохає задовольнити.

Суд, розглянувши матеріали справи, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю ІІ групи, захворювання загальне. Інвалідність встановлена безтерміново (а.с.7).

Рішенням Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 04.04.2013 року ОСОБА_1 визнано недієздатною та її опікуном призначено головного лікаря Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф.Мальцева (а.с.12).

На підставі путівки № 304 від 11.12.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , направлена на обслуговування та отримання соціальних послуг до Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату (а.с.5).

Відповідно до наказу Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату № 440 від 20.12.2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прийнято до Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату на правах підопічної на постійне місце проживання на всі види державного забезпечення для отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів (а.с.6,8).

20.12.2023 року виконуючий обов`язки головного лікаря КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» Віктор Волошин звернувся до директора Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату із заявою про відмову від опікунства щодо недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.13).

Рішенням виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області № 43 від 25.04.2024 року надано згоду на призначення опікуном адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора над недієздатною підопічною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.44).

Відповідно до ч. 2 ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Згідно ч. 1 ст. 60, ч. 1 ст. 62 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

За змістом ч.ч. 1, 4 ст. 63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Враховуючи викладене вище, з урахуванням того, що на даний час недієздатна ОСОБА_1 є мешканкою Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату, суд вважає за можливе звільнити виконуючого обов`язки головного лікаря КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» Віктора Волошина від повноважень опікуна, призначивши опікуном над недієздатною ОСОБА_1 . адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Керуючись ст. 300 ЦПК України, ст. 60, 62, 63 ЦК України, суд, -

Постановив:

Заяву Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна - задовольнити повністю.

Звільнити виконуючого обов`язки головного лікаря КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» Віктора Волошина від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адміністрацію Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118789520
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —532/626/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні