Ухвала
від 01.05.2024 по справі 700/328/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/328/24

Провадження № 2-о/700/28/24

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи у справі про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

01 травня 2024 року Лисянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Бесараб Н.В.,

присяжних Макушенко М.А., Козлова О.В.,

за участю секретаря судового засідання Бондарчук Т.І..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали цивільної справи №700/328/24,провадження №2-о/700/28/24за заявою органу опіки та піклування виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, заінтересована особа: ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

встановив:

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, заінтересована особа: ОСОБА_1 звернулися до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Крім того,заявник усвоїй заявіпросив судпризначити судово-психіатричнуекспертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник Органу опіки та піклування виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою, в якій просив про розгляд справи без його участі.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою в якій просив розглянути справу без його участі.

Згідно з ч.2ст.247ЦПК України в зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, фіксування судового засідання технічним засобом не здійснюється.

Розглянувши заяву про призначення судово-психіатричної експертизи, суд вважає необхідним її задовольнити виходячи з наступних підстав.

Згідно зп.1 ч.1ст.103 ЦПК України,суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ч.1ст.298 ЦПК України,суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно до пункту 10 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженогонаказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.05.2018 року № 865, предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу. Психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені особою або органом, яка (який) залучила(в) експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

За вимогами п.2 ч.1ст.105 ЦПК України,призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи характер заявлених вимог та обов`язковий порядок призначення у справі експертизи для встановлення психічного стану особи, дане клопотання слід задовольнити та призначити судово-психіатричну експертизу у даній справі.

На підставі п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103-105, ст.252, ст.298, ст.ст.259,260, ст.353 ЦПК України, суд -

постановив:

Призначити уцивільній справіза заявою Органу опіки та піклування виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, заінтересована особа: ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити такі питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на психічне захворювання?

2) Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічним та стійким?

3) Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» ( вул.Павлова, 46 м.Сміла Черкаської області).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати головноголікаря Черкаської філіїсудово-психіатричнихекспертиз державноїустанови «Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`я України» надати експертам для дослідження всю медичну документацію, що стосується психічного стану, обстеження та лікування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи покласти на заявника.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвалу може бути оскаржено в частині зупинення провадження у справі безпосередньо до Черкаського апеляційного суду шляхом подання протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали апеляційної скарги. Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги на ухвалу, а у разі подання апеляційної скаргивідразу після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Наталія БЕСАРАБ

Присяжні: Марія МАКУШЕНКО

Олександр КОЗЛОВ

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118790320
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —700/328/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні