Ухвала
від 02.05.2024 по справі 613/572/24
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/572/24 Провадження № 2/613/377/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

02 травня 2024 року м. Богодухів

Суддя Богодухівського районного суду Харківської області Сеник О.С., розглянувши позовну заяву керівника Богодухівської окружної прокуратури, місцезнаходження за адресою: Харківська область, м. Богодухів, пл. Свято-Духівська, 1, в інтересах держави в особі Богодухівської міської ради Харківської області, місцезнаходження за адресою: Харківська область, м. Богодухів, пл. Соборності 2 до ОСОБА_1 ,зареєстрованогоза адресою: АДРЕСА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство Богодухівська центральна районна лікарня Богодухівської міської ради, місцезнаходження за адресою: Харківська область, м. Богодухів, вул. Чернієнка, буд. 13 про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Богодухівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Богодухівської міської ради Харківської області звернувся до Богодухівського районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: КНП Богодухівська ЦРЛ Богодухівської міської ради, у якому просить: стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Богодухівської міської ради, на фінансуванні якої знаходиться КНП Богодухівська ЦРЛ Богодухівської міської ради, витрати на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 у сумі 13793 грн. 94 грн.

В обґрунтування позовної заяви зазначено, що ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 04.08.2023 у справі № 613/1226/23 ОСОБА_1 на підставі ст. 46 КК України звільнено від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 286 КК України, у зв`язку з примиренням обвинуваченого з потерпілою. У ході судового розгляду було встановлено, що 20.11.2022, близько 13:30 год., ОСОБА_1 керуючи автомобілем марки «HYUNDAI» моделі «SONATA», д.н.з. НОМЕР_1 , рухаючись по а/ш Харків Охтирка, 41 км. + 800 м., в с. Крисине Богодухівського району Харківської області, в порушення вимог п. 12.1 Правил дорожнього руху України, не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку, не впорався з керуванням, при цьому здійснив з`їзд на зустрічну смугу руху, внаслідок чого допустив зіткнення з легковим автомобілем марки «CHEVROLET» моделі «NUBIRA», д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В результаті дорожньо-транспортної події водій легкового автомобіля марки «CHEVROLET» моделі «NUBIRA» д.н.з. НОМЕР_2 ОСОБА_2 отримала, відповідно до висновку судово-медичної експертизи № 12-14/211-БГ/22 від 15.02.2023 року, тілесні ушкодження у вигляді перелому 5-6 ребер зліва, без зміщення, які за ступенем тяжкості кваліфікуються як середньої тяжкості тілесні ушкодження, за критерієм тривалості розладу здоров`я строком понад 3 тижні (більше ніж 21 день).

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні у КНП Богодухівська ЦРЛ Богодухівської міської ради, а саме десять ліжко-днів з 20.11.2022 по 30.11.2022. Згідно з довідкою, наданою КНП Богодухівська ЦРЛ, на лікування ОСОБА_2 закладом витрачено грошові кошти в сумі 13793 грн. 94 коп.

Позивач зазначає, що своїми злочинними діями ОСОБА_1 спричинив шкоду законним інтересам громади в особі Богодухівської міської ради Харківської області на суму 13793 грн. 94 коп. З посиланням на ст. 1206 Цивільного кодексу позивач вказує, що особа яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину.

На даний час ОСОБА_1 шкода, завдана кримінальним правопорушенням у вказаному розмірі, не відшкодована, заходи, направлені на її стягнення, не вживалися. Ненадходження коштів до відповідного бюджету призводить до порушень діяльності зазначеного лікувального закладу щодо безоплатного надання медичних послуг населенню та порушує інтереси держави, що є підставою для звернення до суду з даним позовом.

Також позивач заявив клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) осіб.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України, є підсудною та підвідомчою Богодухівському районному суду Харківської області. Підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Враховуючи приписи п.п. 1, 4 ч. 4 ст. 19, ч.ч. 1, 2, 3 ст. 274ЦПК України суд вважає за необхідне розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

З урахуванням наведеного, керуючись ст.ст. 19, 175 177, 187, 261, 274, 277 279 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву керівника Богодухівськоїокружної прокуратури,в інтересахдержави вособі Богодухівськоїміської радиХарківської областідо ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство Богодухівська центральна районна лікарня Богодухівської міської ради про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Призначити судове засідання у справі на 27 травня 2024 року о 09 год. 00 хв. у залі судових засідань в приміщенні Богодухівського районного суду Харківської області за адресою: Харківська область, м. Богодухів, пл. Незалежності, 17.

Про дату, час та місце судового засідання повідомити осіб, які беруть участь у справі.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі направити особам, які беруть участь у справі.

Направити відповідачу копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Роз`яснити відповідачу, що у вказаний строк він має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (надання) відзиву до суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до ч. 1 ст.193ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Інші учасники справи мають право надати свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив та заперечення до закінчення підготовчого провадження, якщо судом не встановлено інший строк.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Інформація щодо розгляду справи може бути отримана учасниками судового процесу на офіційному веб. порталі: http://court.gov.ua/sud2004/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Сеник

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118802023
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —613/572/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні