Рішення
від 03.05.2024 по справі 297/2037/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/2037/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в особі:

головуючого ІЛЬТЬО І. І.,

присяжних: Вакаров І. М. та Варга С. Ш.,

при секретарі: Балега Ю. О.,

з участю прокурора Йовбак І., представника КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» ЗОР Філик В. С., в присутності особи, щодо якої розглядається питання про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_1 , адвоката Сливка В. П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Берегово справу за заявою заступника директора КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» ЗОР про госпіталізацію до психіатричного закладу в примусовому порядку:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , не працюючого, громадянина України,

встановив:

30.04.2024 року заступник директора КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» ЗОР звернулася в суд з заявою про госпіталізацію до психіатричного закладу в примусовому порядку ОСОБА_1 ..

Заява мотивована тим, що останній 29.04.2024 року поступив в КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» за направленням лікаря психіатра ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що в нього наявний тяжкий психічний розлад, який обумовлює його небезпеку для оточуючих. Згода ОСОБА_1 на госпіталізацію відсутня.

Представник КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» Філик В. С. в судовому засіданні заяву підтримав та пояснив, що 29.04.2024 року ОСОБА_1 був доставлений до обласної психіатричної лікарні для обстеження та лікування. Останній страждає на параноїдну шизофренію, що являє собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих. ЇЇ згода на госпіталізацію на даний час відсутня.

Доставлений в судове засідання ОСОБА_1 заперечив щодо необхідності у його госпіталізації.

Прокурор ОСОБА_3 не заперечив щодо задоволення заяви.

Представник особи, щодо якої розглядається питання про госпіталізацію - адвокат Сливка В. П. залишив вирішення заяви на розсуд суду.

Заслухавши пояснення представника обласного закладу з надання психіатричної допомоги, думку прокурора, адвоката, дослідивши матеріали справи, зокрема: висновок комісії лікарів-психіатрів, заяву батька, направлення в психіатричну лікарню від 29.04.2024 року, суд вважає, що заяву слід задовольнити виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 страждає на параноїдну шизофренію, що являє собою безпосередню небезпеку для нього та оточуючих, що стверджується висновком до медичної картки №1096 від 30.04.2024 року.

Однак, як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_1 відмовився лікуватися в добровільному порядку.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що ОСОБА_1 не надав усвідомленої письмової згоди на лікування в стаціонарних умовах закладу з надання психіатричної допомоги, а лікування його можливе тільки в стаціонарних умовах такого закладу, і якщо йому не буде надана психіатрична допомога, то можливе погіршення його психічного стану, що може завдати суттєвої шкоди його здоров`ю, тому суд вважає за необхідне госпіталізувати ОСОБА_1 в заклад з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Керуючись ст. ст. 14, 22 ЗУ «Про психіатричну допомогу», ст. ст. 263-265, 294, 342, 354, 355, ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 - до психіатричного закладу у примусовому порядку.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з його проголошення.

Суддя Іван ІЛЬТЬО

Присяжні: Іван Вакаров

Семен Варга

Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118803053
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —297/2037/24

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ІЛЬТЬО І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні