Вирок
від 03.05.2024 по справі 471/375/24
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/375/24

Провадження № 1-кп/467/105/24

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.05.2024 року Арбузинський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Арбузинка кримінальне провадження № 12024152170000059від 01березня 2024 року по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Микольське Братського району Миколаївської області, громадянина України, не працевлаштованого, одруженого, маючого на утриманні одну неповнолітню дитину, військовозобов`язаного, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 , діючи всупереч Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», який визначає правові та організаційні засади державної політики щодо обігу в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, встановлює порядок державного контролю, повноваження органів виконавчої влади, права та обов`язки фізичних і юридичних осіб у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та Постанови Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 року (із наступними змінами), якою канабіс віднесено до наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу (список № 1 таблиці № 1 постанови), вчинив кримінальне правопорушення, пов`язане із незаконним обігом наркотичних засобів, а саме: особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу.

Згідно з таблицею № 1 «Невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженою наказом Міністерства охорони здоров`я України № 188 від 01.08.2000 року, розмір наркотичного засобу канабісу від 5 грам до 500 грам тягне за собою кримінальну відповідальність і відноситься до невеликих розмірів.

Влітку 2023 року, більш точної дати та часу у ході досудового розслідування встановити не вдалось можливим, ОСОБА_4 , діючи з прямим умислом, направленим на незаконне придбання, перевезення, виготовлення, зберігання наркотичних засобів без мети збуту, перебуваючи на околиці с.Надеждівка Вознесенського району (Братська ОТГ) Миколаївської області, зірвав один кущ рослини роду коноплі, який є особливо небезпечним наркотичним засобом канабісом, обіг якого заборонено.

В подальшому, реалізуючи свій злочинний намір, перевіз здобутий канабіс до місця свого мешкання, а саме: АДРЕСА_2 .

Після чого, у підсобному приміщенні за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 , висушив його. Потім ОСОБА_4 подрібнив частину висушеного суцвіття та листя та зберігав його в якості особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу, обіг якого заборонено, за місцем свого проживання для власного вживання до 14.03.2024 року без мети збуту.

В період часу з 11 години 08 хвилин по 13 години 16 хвилин 14.03.2024 року на підставі ухвали слідчого судді Братського районного суду Миколаївської області від 12.03.2024 року в ході обшуку домоволодіння, де проживає ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_2 , працівниками поліції на порозі житлового будинку та в підсобному приміщенні виявлено та вилучено речовину рослинного походження, яка є особливо небезпечним наркотичним засобом канабісом, обіг якого заборонено, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 111,926 г.

Допитаний усуді обвинувачений ОСОБА_4 повністю визнаввину увчиненні кримінальногоправопорушення,показав,що влітку 2023року вінїхав напідводі іпобачив наоколиці с. Надеждівка Вознесенського району коноплю. Він декілька років інколи її вживає шляхом куріння, тому він зірвав кущ коноплі, перевіз до себе додому та зберігав її для власного вживання у себе у сараї. Частину висушеної коноплі він подрібнив та скурив, а іншу частину вилучили працівники поліції у ході обшуку у ящику в приміщенні майстерні та на порозі будинку.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин справи, які ніким не оспорюються, і проти цього не заперечують учасники судового розгляду справи.

Таким чином, суд вважає доведеною провину обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, а саме: незаконне придбання, перевезення, виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

Обставин, які обтяжують та пом`якшують провину обвинуваченого, суд не вбачає.

Припризначенні покарання обвинуваченомусуд враховує те, що він вчинив кримінальний проступок, задовільно характеризується за місцем проживання, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, не працевлаштований, одружений, має неповнолітню дитину, раніше не судимий, та вважає достатнім і доцільним для виправлення і перевиховання призначити покарання у виді обмеження волі з застосуванням іспитового строку на підставі ст. 75 КК України.

Питання щодо речових доказів підлягає вирішенню відповідно дост.100 КПК України.

Процесуальні витрати згідност. 124 КПК України, що підтверджені документально, належить покласти на обвинуваченого.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого під час розгляду справи не обирався і підстав для його обрання суд не вбачає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 370, 374 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та призначити покарання у виді 1 (одного) року обмеження волі.

На підставіст.75КК Українизвільнити ОСОБА_4 відвідбування основногопокарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік.

Відповідно до п.п.1, 2 ч.1, п.2 ч.3 ст. 76 КК України покластина нього обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

-повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

-не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Стягнутиз ОСОБА_4 на користьдержави витратиза проведення судової експертизи у розмірі3029 (три тисячі двадцять дев`ять) грн. 12 к.

Речові докази по справі: суху подрібнену речовину зеленого кольору зі специфічним запахом, поміщену до паперового конверту НПУ СУ, опечатаного стрічкою NPU-1366101, суху подрібнену речовину зеленого кольору зі специфічним запахом, поміщену до паперового конверту НПУ СУ, опечатаного стрічкою NPU-1366102, що передані на зберігання до кімнати зберігання речових доказів відділення поліції № 1 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області - знищити.

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду через Арбузинський районний суд Миколаївської області.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118803665
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —471/375/24

Вирок від 03.05.2024

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Постанова від 16.04.2024

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні