Рішення
від 01.05.2024 по справі 481/597/24
НОВОБУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 481/597/24

Провадж.№ 2/481/211/2024

Р І Ш Е Н Н Я

іменем У К Р А Ї Н И

заочне

01.05.2024 року Новобузький районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Уманської О.В.,

за участі секретаря Кузьміної Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження в залі суду міста Новий Буг Миколаївської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та Новобузької міської ради Баштанського району Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 та Новобузької міської ради Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку, обгрунтовуючи свої позовні вимоги тим, що відповідно до свідоцтва на право на спадщину за законом від 07.03.2024 року виданого приватним нотаріусом Баштанського нотаріального округу Миколаївської області позивач являється власником житлового будинку з прилеглими до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , який останній успадкував після смерті свого діда - ОСОБА_3 . В свою чергу ОСОБА_4 відповідно до договору купівлі продажу №545 укладеного на товарній біржі 07.09.2000 року придбав зазначений вище житловий будинок, який був розташований на земельній ділянці площею 0,25 га згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії III-МК №046500, виданого 19.02.1996 року, у ОСОБА_2 . Наразі позивач не має можливості оформити правовстановлюючий документ на земельну ділянку під будинком для його подальшого відчуження, оскільки при укладені договору купівлі-продажу будинку питання стосовно земельної ділянки не вирішувалось, а спірна земельна ділянка належить юридично ОСОБА_2 , що підтверджується також Державним актом на право приватної власності на землю. Але, вирішити дане питання і з останнім позивач також не зміг, оскільки на даний час, місце фактичного проживання або перебування відповідач ОСОБА_2 останньому не відоме. А тому позивач був змушений звернутись до суду за захистом своїх прав на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, яка перебуває у його фактичному користуванні.

За ухвалою суду від 08.04.2024 року відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився. В позовній заяві просив справу слухати без його участі. Позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити. Проти заочного розгляду справи не заперечував.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Клопотань про відкладення розгляду справи та відзиву на адресу суду не надходило.

Представник відповідача Новобузької міської ради Баштанського району Миколаївської області, в судове засідання на виклик суду не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Клопотань про відкладення розгляду справи та заперечень на адресу суду не надходило.

Зважаючи на те, що в матеріалах справи достатньо доказів для розгляду справи без участі відповідачів, судом 01.05.2024 року постановлено ухвалу про розгляд справи в заочному порядку, на підставі наявних доказів, що відповідає положенням ст.ст. 280, 281 ЦПК України.

У зв`язкуз неявкоюв судовезасідання всіх учасників справи відповідно до ч.2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши доводи позовної заяви та дослідивши додані до неї письмові документи в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Відповідно до свідоцтва на право на спадщину за законом від 07.03.2024 року виданого приватним нотаріусом Баштанського нотаріального округу Миколаївської області та витягу з Державного реєстру речових прав №368982807 від 07.03.2024 року, ОСОБА_1 являється власником житлового будинку з прилеглими до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , який останній успадкував після смерті свого діда - ОСОБА_3 (а.с.7-8).

В свою чергу ОСОБА_4 відповідно до договору купівлі продажу №545 укладеного на товарній біржі 07.09.2000 року придбав житловий будинок розташований по АДРЕСА_1 , який був розташований на земельній ділянці площею 0,25 га згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії III-МК №046500, виданого 19.02.1996 року, у ОСОБА_2 (а.с.9-10).

Однак, предметом вказаних договорів слугував лише будинок, питання про передачу (дарування чи продаж) у власність земельної ділянки для обслуговування житлового будинку при укладанні цього договору не вирішувалося.

Вищезазначене домоволодіння розташоване на земельній ділянці, площею 0,25 га з цільовим призначенням для обслуговування вказаного жилого будинку.

Відповідно до фотокопії державного акту серії III-МК №046500, виданого 19.02.1996 року на підставі рішення виконкому міської Ради народних депутатів №355 від 12.12.1995 року і зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №2012, зазначена вище земельна ділянка площею 0,25 га з цільовим призначенням для обслуговування вказаного жилого будинку належать на праві власності ОСОБА_2 (а.с.11-12).

З інформації наданої на запит суду Новобузькою міською радою Миколаївської області за вих.№787 02-12 від 11.04.2024 року ОСОБА_2 зареєстрованим та знятим з місця реєстрації в Новобузькій міській раді Миколаївській області не значиться (а.с.23).

Згідно ч. 1 ст.120ЗК України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Відповідні приписи містяться також і у ч. 1 ст. 377 ЦК України.

Згідно п. 18 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Пропрактику застосуваннясудами земельногозаконодавства прирозгляді цивільнихсправ» від16.04.2004року №7 з наступними змінами та доповненнями, вирішуючи спори про право власності на земельну ділянку, суди мають виходити з того, що при переході права власності на будівлі та споруди за цивільно-правовими угодами, укладеними до 1 січня 2002 р., згідно з положеннями чинної до цієї дати статті 30ЗК до набувача від відчужувача переходить належне йому право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташовані будівлі та споруди, якщо інше не передбачалось у договорі відчуження. Після 31 грудня 2001 р. в таких випадках право власності на земельну ділянку або її частини могло переходити відповідно до статті 120ЗК 2001року на підставі цивільно-правових угод, а право користування - на підставі договору оренди, укладених відповідно відчужувачем або набувачем. До особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду після 31 грудня 2003 р., згідно зі статтею 377 ЦК, а з часу внесення змін до статті 120ЗК Законом Українивід 27квітня 2007р.N997-V - і згідно зі статтею 120 ЗК, переходило право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором; а якщо договором це не було визначено, до набувача переходило право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для її обслуговування.

Відповідно дост.30ЗК Української РСР(вредакції станом начас виникненняправовідносин,а самеукладення договоруміни) при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об`єктами переходить у розмірах, передбачених статтею 67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення і, якщо інше не передбачено у договорі відчуження - будівлі та споруди. У разі зміни цільового призначення надання земельної ділянки у власність або користування здійснюється в порядку відведення.

Поряд з тим частина перша статті 120 ЗК України (в редакції, чинній на час купівлі жилого будинку) також визначала, що у разінабуття прававласності нажилий будинок,будівлю абоспоруду,що перебуваютьу власності,користуванні іншоїособи,припиняється правовласності,право користуванняземельною ділянкою,на якійрозташовані ціоб`єкти.До особи,яка набулаправо власностіна жилийбудинок,будівлю абоспоруду,розміщені наземельній ділянці,що перебуваєу власностііншої особи,переходить правовласності наземельну ділянкуабо їїчастину,на якійвони розміщені,без зміниїї цільовогопризначення.

Аналіз змісту норм ст.30ЗК Української РСР та статті 120 ЗК України у їх сукупності дає підстави для висновку про однакову спрямованість їх положень щодо переходу прав на земельну ділянку при виникненні права власності на будівлю і споруду, на якій вони розміщені.

Зазначені норми закріплюють загальний принцип цілісності об`єкту нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об`єкт розташований. За цими нормами визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від права власності на будівлю і споруду та передбачається механізм роздільного правового регулювання нормами цивільного законодавства майнових відносин, що виникають при укладенні правочинів щодо набуття права власності на нерухомість, і правового регулювання нормами земельного і цивільного законодавства відносин при переході прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухомість.

Таким чином, з часу набуття ОСОБА_5 та в подальшому позивачем ОСОБА_1 права власності на зазначене нерухоме майно - суб`єктивне право ОСОБА_2 , який володів на праві власності земельною ділянкою площею 0,25 га для обслуговування житлового будинку вважається припиненим.

За таких обставин, позовні вимоги позивача в частині визнання за ним права власності на земельну ділянку площею 0,25 га для обслуговування житлового будинку розташованого по АДРЕСА_1 та припинення права власності на неї за ОСОБА_2 грунтуються на законі, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 258, 259, 263-265, 268, 273, 280-282 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та Новобузької міської ради Баштанського району Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,25 га для обслуговування жилого будинку, що розташована по АДРЕСА_1 , припинивши при цьому право приватної власності на дану земельну ділянку ОСОБА_2 .

Згідно з положеннями ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте Новобузьким районним судом Миколаївської області за письмовою заявою відповідача поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відповідно до ст. 289 ЦПК України заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Згідно з положеннями ст. 355 ЦПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 1Перехідних положень ЦПК Українив редакції від 03 жовтня 2017 року, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Новобузька міська рада Баштанського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04056598, місцезнаходження: площа Свободи, 42 м. Новий Буг Баштанського району Миколаївської області, 55601.

Відповідач: ОСОБА_2 , останнє відоме місце реєстрації: с.Петрівка Баштанського району Миколаївської області, 55659.

Повний текст рішення виготовлено 01.05.2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118803761
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —481/597/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Уманська О. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Уманська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні