Ухвала
від 25.04.2024 по справі 686/9684/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/9684/24

Провадження № 1-кс/686/3695/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хмельницький клопотання прокурора Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні №42024242310000003 від 01.02.2024, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 246 КК України,

встановив:

25.04.2024 прокурор Хмельницької спеціалізованоїпрокуратури усфері оборониЗахідного регіону ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду з клопотанням, про накладення арешту на майно з позбавленням права відчужувати, розпоряджатися та/або користуватися майном, а саме: паперову папку на якій наявна бірка з написом «Рапорти ДП «Шепетівський військовий лісгосп» 2022 рік», у якій знаходяться документи із вільними зразками підпису та почерку ОСОБА_4 ; паперову папку на якій наявна бірка з написом «Рапорти ДП «Шепетівський військовий лісгосп» 2020 рік» у якій знаходяться документи із вільними зразками підпису та почерку ОСОБА_4 ; зошит із написом «Travel» із вільними зразками почерку ОСОБА_4 ; 11 (одинадцять) бланків формату А-4 із реквізитами ДП «Шепетівський військовий лісгосп», незаповнених з печаткою установи та підписом кліше; 6 (шість) чистих бланків формату А-4 із реквізитами ДП «Шепетівський військовий лісгосп», без підписів та печаток; 15 (п`ятнадцять) аркушів паперу формату А-4 на яких наявні штампи та печатки ДП «Шепетівський військовий лісгосп», а також підпис-кліше.

Прокурор в судове засідання не з`явився, суду подав заяву про розгляд клопотання без його участі та участі власника майна, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Дослідивши наявні матеріали, приходжу до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Хмельницькій області, за процесуального керівництва Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42024242310000003 від 01.02.2024, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 246 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що внаслідок недотримання посадовими особами ДП «Шепетівський військовий лісгосп» п. 5 ст. 64 та ст. 69 ЛКУ допущено ряд незаконних рубок деревини або рубок, проведених із порушенням законодавства у лісовій галузі, що призвело до нанесення матеріальної шкоди на загальну суму 405,83 тис. гривень, зокрема такі порушення виявлені на території Хмельницького лісництва (квартал 6 виділ НОМЕР_1 ), Кам`янець-Подільського лісництва (квартал 5 виділ 9), Вінницькому лісництві (квартал 33 виділ НОМЕР_2 ), які входять до ДП «Шепетівський військовий лісгосп».

Окрім того, під час аудиту діяльності ДП «Шепетівський військовий лісгосп» за період з 01.02.2022 по 30.09.2023 виявлені ризики в управлінні коштами і майном, що стосується можливих підроблень 39 договорів про реалізацію деревини ДП «Шепетівський військовий лісгосп» фізичним особам, оскільки фактично вказану деревину було поставлено не за місцем проживання цих фізичних осіб, а за місцем знаходження пунктів обробки деревини юридичними особами, а саме: ТОВ НВА «Перлина Поділля», за адресою: Шепетівський район, смт. Білогір`я, вул. Миру, 10 та ФОП « ОСОБА_5 », за адресою: АДРЕСА_1 . Вказаний факт може свідчити про те, що таким чином посадовими особами ДП «Шепетівський військовий лісгосп» могли бути привласнені кошти загальну суму 2 731,39 тис. гривень, що становить різницю у ціні між відпуском деревини фізичним та юридичним особам.

Відповідно до матеріалів, які надійшли з ДСР НП України, щодо виявлених протиправних дій посадовими особами ДП «Шепетівський військовий лісгосп» під час проведення аудиторської перевірки Лісове господарство поділяється на три лісництва:

- Вінницьке лісництво має загальну площу 2421,2 га., розташоване у центральній частині Вінницької області.,

- Хмельницьке лісництво, загальною площею 4906,0 га, розташоване у північно-західній його частині на території Хмельницької області,

- Кам`янець-Подільське лісництво має загальну площу 902,3 га. розташоване у на території двох областей Хмельницької та Тернопільської областей.

Згідно висновку аудиторського звіту встановлено фінансові порушення, що призвели до втрат на загальну суму 405,83 тис. грн. через допущення посадовими особами підприємства ряду незаконних рубок (рубок деревини проведених з порушенням вимог законодавства у лісовій галузі), чим порушено вимоги п.5 ст.64, ст.69 Лісового кодексу України, п.42 Санітарних правил у лісах України, затверджених постановою КМУ від 27.07.1995 року № 555 (в редакції постанови КМУ від 26.10.2016 року № 756), п.2 Порядку спеціального використання лісових ресурсів, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2007 року № 761.

В ході аудиту здійснено вибіркову перевірку реалізації Підприємством деревини, досліджено реалізацію ділової та дров`яної деревини 39-ти фізичним особам на загальну суму 2 731,39 тис. грн за прямими договорами, які останніми оплачена в повному обсязі.

У ході досудового розслідування встановлено причетність до вчинення кримінальних правопорушень головного бухгалтера ДП «Шепетівський військовий лісгосп» ЄДРПОУ 43075760, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована і проживає спільно зі своїм чоловіком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_2 .

В ході досудового розслідування 23.04.2024 на підставі ухвали слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду ОСОБА_1 , проведено обшук у квартирі АДРЕСА_3 , де мешкає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в ході якого виявлено та вилучено:

- паперову папку на якій наявна бірка з написом «Рапорти ДП «Шепетівський військовий лісгосп» 2022 рік», у якій знаходяться документи із вільними зразками підпису та почерку ОСОБА_4 ;

- паперову папку на якій наявна бірка з написом «Рапорти ДП «Шепетівський військовий лісгосп» 2020 рік» у якій знаходяться документи із вільними зразками підпису та почерку ОСОБА_4 ;

- зошит із написом «Travel» із вільними зразками почерку ОСОБА_4 ;

- 11 (одинадцять) бланків формату А-4 із реквізитами ДП «Шепетівський військовий лісгосп», незаповнених з печаткою установи та підписом кліше;

- 6 (шість) чистих бланків формату А-4 із реквізитами ДП «Шепетівський військовий лісгосп», без підписів та печаток;

- 15 (п`ятнадцять) аркушів паперу формату А-4 на яких наявні штампи та печатки ДП «Шепетівський військовий лісгосп», а також підпис-кліше.

У вказаних речах та документах міститься інформація, яка самостійно чи в сукупності з іншими доказами матиме суттєве значення для з`ясування обставин вчинення злочину.

У зв`язку з тим, що вищевказані вилучені предмети мають значення речового доказу в кримінальному провадженні, оскільки містять в собі інформацію, щодо протиправної діяльності, пов`язаної із організацією схеми особистого незаконного збагачення шляхом отримання неправомірної вигоди, виникла необхідність у накладенні на них арешту, у вигляді позбавлення володільця права відчужувати, розпоряджатися та/або користуватися ними, а також з метою збереження речових доказів, 24.04.2024, постановою слідчого вказані речі визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна - ч.1 ст.170 КПК України.

Відповідно до положень п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Вилучені речі, відповідають критеріям речових доказів у даному кримінальному провадженні, оскільки можуть бути матеріальними об`єктами, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

У відповідності до вимог ст.ст.170-173 КПК України арешт на вказані речі накладається з метою забезпечення збереження речових доказів, та слідової інформації, що міститься на ній, запобігання можливості відчуження, розпорядження та/або користування майном, можливості його пошкодження, знищення.

Керуючись ст.ст.172, 173 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно з позбавленням права відчужувати, розпоряджатися та/або користуватися майном, а саме: паперову папку на якій наявна бірка з написом «Рапорти ДП «Шепетівський військовий лісгосп» 2022 рік», у якій знаходяться документи із вільними зразками підпису та почерку ОСОБА_4 ; паперову папку на якій наявна бірка з написом «Рапорти ДП «Шепетівський військовий лісгосп» 2020 рік» у якій знаходяться документи із вільними зразками підпису та почерку ОСОБА_4 ; зошит із написом «Travel» із вільними зразками почерку ОСОБА_4 ; 11 (одинадцять) бланків формату А-4 із реквізитами ДП «Шепетівський військовий лісгосп», незаповнених з печаткою установи та підписом кліше; 6 (шість) чистих бланків формату А-4 із реквізитами ДП «Шепетівський військовий лісгосп», без підписів та печаток; 15 (п`ятнадцять) аркушів паперу формату А-4 на яких наявні штампи та печатки ДП «Шепетівський військовий лісгосп», а також підпис-кліше.

Ухвала про арешт виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала слідчого судді про арешт майна може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її оголошення, якщо ухвала постановлена без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Підозрюваний, захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні під час розгляду питання про арешт майна мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118806287
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —686/9684/24

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні