Рішення
від 02.05.2024 по справі 700/201/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/201/24

Провадження № 2/700/167/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2024 року Лисянський районний суд Черкаської області

у складі: головуючогосудді Бесараб Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Бондарчук Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Лисянка цивільну справу №700/201/24 провадження №2/700/167/24 за позовом ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Хоріщенко Андрій Васильович до Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2.0008 га. Спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є її сини ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер. При житті померлий ОСОБА_4 право власності на спадщину після смерті ОСОБА_2 не оформив. Після його смерті спадкоємцями є його брат ОСОБА_3 та племінниця ОСОБА_1 . ОСОБА_3 відмовився від прийняття та оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_4 на користь своєї доньки - ОСОБА_1 . ОСОБА_1 проживала зі спадкодавцем ОСОБА_2 з 1998 року і до моменту смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , від спадщини не відмовлялася та фактично прийняла спадщину. Таким чином, єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 є її онука ОСОБА_1 . Під час звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини позивач отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з відсутністю даних про прийняття спадкоємцем за законом спадщини у встановлений законом спосіб. Зважаючи на вищевикладене, позивач змушена звернутись до суду та просить визнати за нею право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 .

Позивач та представник позивача у судове засідання не з`явилися, представник позивача звернувся до суду із заявою в якій просив розглянути справу без їх участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою, в якій просить розглянути справу без його участі.

Судом на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Вивчивши та дослiдивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позов пiдлягає задоволенню із таких пiдстав.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , яке видане повторно 13.03.2020 року.

Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2.0008 га. Спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є її сини ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер. За життя померлий ОСОБА_4 право власності на спадщину після смерті ОСОБА_2 не оформив. Після його смерті спадкоємцями є його брат ОСОБА_3 та племінниця ОСОБА_1 . ОСОБА_3 відмовився від прийняття та оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_4 на користь своєї доньки - ОСОБА_1 , що підтверджується заявою, яка посвідчена старостою с.Шестеринці Звенигородського району Черкаської області, зареєстрованої в реєстрі за №6 від 05.04.2021 року.

Згідно з даними довідки виконавчого комітету Лисянської селищної ради, Будищенський старостинський округ №28 від 08.02.2023 року, ОСОБА_2 з 1998 року і до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживала однією сім`єю зі своїми синами - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та онукою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (проживала без реєстрації) у будинку АДРЕСА_1 . Вели спільне господарство, а після смерті ОСОБА_2 її похованням займалася її онука ОСОБА_1 за власний рахунок. ОСОБА_1 фактично прийняла спадщину та користується спадковим майном.

Таким чином позивач є спадкоємцем четвертої черги за законом та фактично вступилав управлінняспадковим майном,так якпроживала зі спадкодавцем до моменту її смерті.

Під час звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини позивач отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з відсутністю даних про прийняття спадкоємцем за законом спадщини у встановлений законом спосіб, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії №720/02-31 від 23.08.2022 року.

Згідностатті 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідностатті 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до частини 2статті 1220 ЦК України, час відкриття спадщини є днем смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

У відповідності достатті 1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно зі ст.1264 ЦК України, у четвертучергу правона спадкуванняза закономмають особи,які проживализі спадкодавцемоднією сім`єюне меншяк п`ятьроків дочасу відкриттяспадщини.

Відповідно до ст.1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Згідно з частинами 1, 3статті 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до частин 1-3статті 1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Особа, яка досягла чотирнадцять років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.

Згідно зі ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання права власності на майно, у разі коли це право оспорюється або не визнається, а також у разі втрати документів на право власності на майно.

З огляду на викладене, визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на спадкове майно унеможливлює оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

За таких обставин, беручи до уваги визнання позову відповідачем, відсутність інших спадкоємців, які б претендували на спадщину, необхідно визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1218,1261,1269,1270, 1274 ЦК України, ст.ст.4,5,12,13,19,81,82, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Хоріщенко Андрій Васильович до Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,0008 га, кадастровий номер: 7122881200:03:000:0383, яка на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЧР №013589 від 18.04.2003 року належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити сторін:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової карти платників податків: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Представник позивача адвокат Хоріщенко Андрій Васильович, місцезнаходження: АДРЕСА_3 .

Відповідач - Лисянська селищна рада Звенигородського району Черкаської області, місцезнаходження: пл.Миру, 30 селище Лисянка Звенигородського району Черкаської області.

Суддя Наталія БЕСАРАБ

СудЛисянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118811046
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —700/201/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні